用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs SFA vs 搏抽LS
樓主: blueberrysoda
go

YW vs SFA vs 搏抽LS  

Tiffanytobe 發表於 21-2-21 09:39
誠心請教,YW老師教書的質素如何?聽過有人說老師在學術上不太着力,但係要求高,成績稍有不好便要求出去 ...

唔好意思,我哋講緊其他學校,唔係YW。離題了

Tiffanytobe 發表於 21-2-21 09:41
多謝你嘅分享,真係估唔到係LS考得高成績仲難過喺SFA (無意冒犯LS,只不過有一班抽獎入去質素冇得揀所以唔 ...
喇沙雖然抽獎入,不過年年收插班,勁人入,咪名次反而越來越後。
SFA年年勁人插班走,所以高年級反而可能名次進步。

DB教唔教書唔清楚,DG好用心教,可能男校,女校學習方法唔同。

回覆樓主

唔緊要啊,唔該你

b3410 發表於 21-2-21 11:15
喇沙雖然抽獎入,不過年年收插班,勁人入,咪名次反而越來越後。
SFA年年勁人插班走,所以高年級反而可能名 ...

Dgjs 我都聽到啲家長話教得好啊!反而嗰幾間男校一般評價好似冇咁好,不知真偽,所以想請教

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tiffanytobe 發表於 21-2-21 09:41
多謝你嘅分享,真係估唔到係LS考得高成績仲難過喺SFA (無意冒犯LS,只不過有一班抽獎入去質素冇得揀所以唔 ...

SFA 係訓練學生自己顧自己,初小已經叫家長放手嘅學校而LS,係不停叫家長跟孩子學校野嘅學校

教書,我無comments,因為仔係自學人,但課室紀律,男女校點都會好d
恐龍家

小曳人 發表於 21-2-21 18:44
SFA 係訓練學生自己顧自己,初小已經叫家長放手嘅學校而LS,係不停叫家長跟孩子學校野嘅學校

教書,我無co ...

多謝前輩入嚟指教!

之前睇過你嘅描述,可能我個仔同你小朋友差唔多(不過相信當然冇你個仔咁叻叻),都係自學型,小一都唔使我點理,都係大部份自己搞掂

佢係英文人,暫時都考得唔錯,但係好難估計佢轉左校究竟是好是壞,怕佢之後會懶散左,又會曳左,好怕做錯決定累咗佢

教書,我無co ...

想問多句
LS插班使唔使面試?感謝

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tiffanytobe 發表於 21-2-21 18:52
想問多句
LS插班使唔使面試?感謝
筆試後要面試,但叫得去面試,成功機會好高
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Tiffanytobe 發表於 21-2-21 18:51
多謝前輩入嚟指教!

之前睇過你嘅描述,可能我個仔同你小朋友差唔多(不過相信當然冇你個仔咁叻叻),都 ...
咁真係要考慮清楚
有d人鍾意LS係全人教育,發揮各方面興趣,唔係單單學術
但呢樣野响我仔身上係唔成功嘅,佢依舊只愛學有興趣嘅學術野
而呢個情況,其實無咩學校適合佢,最好應該係homeschooling,可惜我做唔到

恐龍家

好多謝大家的意見,我就係有個細仔跟尾,所以好想入LS,幾年後唔洗玩多次呢個考小一的遊戲,不過又覺得放棄YW好可惜,好糾結,我唔會前設個仔做到最top 的,所以唔覺得佢可以叩到或插入LS。我心目中的排名係LS—> YW—> SFA
有offer 再諗,3rd in 衰左就唔洗諗。。。

blueberrysoda 發表於 21-2-22 01:37
好多謝大家的意見,我就係有個細仔跟尾,所以好想入LS,幾年後唔洗玩多次呢個考小一的遊戲,不過又覺得放棄 ...
如果有細個跟尾,佢自己都一樣有機會抽獎,唔使哥哥幫佢搏  畢竟中獎概率好低。
反而哥哥可以努力去嘗試叩門,叩到皆大歡喜,叩唔到也已經盡力了。

blueberrysoda 發表於 21-2-22 01:37
好多謝大家的意見,我就係有個細仔跟尾,所以好想入LS,幾年後唔洗玩多次呢個考小一的遊戲,不過又覺得放棄 ...

個人認為抽LS主要考慮B1A中學同弟弟。抽唔到,SFA升中也不用太擔心,一半機會去B1B以上。本區抽中LS機會遠遠大於叩門。當然如好喜歡YW另計,YW小學都好好,但中學沒喇沙書院吸引。

b3410 發表於 21-2-21 11:15
SFA年年勁人插班走,所以高年級反而可能名 ...

每間名校都有勁人插班,就算被揀過嘅直資/私校生只係代表升小一時面試有好表現或家庭背景相近,唔一定代表係叻人,但插班學生就100%係憑實力(除咗遁關係或特異功能),所以您所講嘅情況喺各大名校一樣會發生。

相信入到YW final 實力唔會弱,我係你會 take YW, 叩LS
始終 YW 細佬有分加,good luck

路過. LS 扣門位有D係留比25分入唔到既old boy 小朋友. 所以有機會幾叻都扣唔到.

我會睇下本身係咪41校網先,如果係先值得抽,如果抽吾中起碼有私校做backup ~最後都要睇 yw有無 offer先,話哂300人爭160位

教書,我無c ...

我係SFA近期用家,上年先插走其他名校。
我好肯定講俾會選SFA的家長,老師小一家長日,叫家長要跟小朋友功課和學習。
從來都要跟,特別係想小朋友成績好。

跟小朋友讀書,就考得好,有機會插班。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sloba123456 發表於 21-2-22 13:12
我係SFA近期用家,上年先插走其他名校。
我好肯定講俾會選SFA的家長,老師小一家長日,叫家長要跟小朋友功 ...
咁應該係一個個老師....

恐龍家

小曳人 發表於 21-2-22 14:37
咁應該係一個個老師....

我小一,小二班主任都係咁講。。

回覆 blueberrysoda 的帖子

哈哈你的offer 同我的offer 差不多
我都係留了sfa
Yw 等3rd in
想抽LS

不過如果我有yw offer 就不會抽LS
因為我係跨區得八個位
有yw 我唔會扣LS
心足了
yw小學不比LS差,只是中學無LS咁叻