用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs SFA vs 搏抽LS
樓主: blueberrysoda
go

YW vs SFA vs 搏抽LS  

我覺得,如喜歡英華書院(中學),就不要搞咁多;但如果「心有不甘」,唔抽唔安樂,就抽啦。讀英華要級頭再插走男拔喇沙,一定不易。我不會前設自己個仔做到(emoji)

利申:兒子已讀小一,無利益衝突的。(emoji)

MrBeast 發表於 21-2-20 10:32
路過,事實上yw top 的有插去ls n db, 當然yw top 不是易(要好小心)
其實起名直私考top係好難既事,感覺起名津反而較名直私容易。

知足常樂
除非有細佬跟尾又真係非LS不可

抽獎完全100%講運氣,我會當自己抽唔到咁去考慮。換言之YW vs SFA。
另外,又睇吓你家庭取態,會重視小學六年的校園生活vs 著眼升中/中學。我自己會考慮眼前小學多啲,因為小朋友一路成長變化好大,好難話一開始將條路鋪到太遠,有d人中途可能會考慮移民/轉國際學校等等

PTL_L 發表於 21-2-20 11:43
其實起名直私考top係好難既事,感覺起名津反而較名直私容易。
是否也可以認為,呢個現象,部分反應到學校整體水平?

b3410 發表於 21-2-20 14:09
個人認為「是的」
但都要考慮到津校始終是搞珠入,能力有差異是不奇。另一方面,名津有old boys ,old girls子女傳承加因名而到的叻仔叻女,所以成績都可保持。

b3410 發表於 21-2-20 14:09

其實原校定新校學術水平更高呢?~~~

醒目開學勳章 貢獻勳章

PTL_L 發表於 21-2-20 11:43
唔會,我仔响SFA係級3,响LS唯一一次出級名次嗰19,上到書院更加.....唔好提
當然,SFA係小一,後者係小四,可能有唔同,但每年幾個頂尖插班生,不進則退

恐龍家

小曳人 發表於 21-2-20 15:04
唔會,我仔响SFA係級3,响LS唯一一次出級名次嗰19,上到書院更加.....唔好提
當然,SFA係小一,後者係小四 ...

其實真係好多因素既,非常認同初小同高小又有分別
上中學更加唔駛講喇,收天下能人異士

回覆樓主:

當年我的情況一樣,選了Yw,中途再轉校,現已上中學了

vvbyy 發表於 21-2-20 15:27
當年我的情況一樣,選了Yw,中途再轉校,現已上中學了

請教喺YW點解最決定轉呢

shootingstars 發表於 21-2-20 15:40
請教喺YW點解最決定轉呢

有更好選擇,就決定轉了

blueberrysoda 發表於 21-2-19 13:19
如有YW OFFER, 大家會放棄抽LS嗎? (已有SFA在手)

Take YW, 去LS叩門,叩唔到讀YW。在YW讀得好可以考插班,若成績一般或讀讀下愛上YW唔想走,便直上中學。
選SFA不一定抽到LS,要當抽唔到考慮。讀SFA要保持六年作戰狀態,升中入到神校當然開心,但若在中下游,雖然也入到英中,但不會是YW級數。
另一方面,SFA和YW是很不同的教學方法,YW對男孩子的栽培較吸引。

mcl203 發表於 21-2-20 14:39
其實原校定新校學術水平更高呢?~~~
總體自然新校高。不過數學,感覺原校勁d

b3410 發表於 21-2-20 20:20
總體自然新校高。不過數學,感覺原校勁d
中文呢?

cafeva 發表於 21-2-20 22:32
中文呢?
兩極分化,教的好好,不過深而快,跟唔到就

b3410 發表於 21-2-20 22:51
原来咁⋯應該比以前加深左

b3410 發表於 21-2-19 23:53
英華小學教的好好,唔覺得差過喇小。學費也非常合理,諗唔到放棄理由。當然有SFA backup, 也可以放膽去試。 ...

誠心請教,YW老師教書的質素如何?聽過有人說老師在學術上不太着力,但係要求高,成績稍有不好便要求出去補習
當然,似乎係各名校呢個情況都好普遍,但係唔知英華同埋拔萃內裏係唔係都係咁樣

SFA 的課程編排雖然教得深,但係老師教得仔細,小朋友學得唔算難(當然因人而異),覺得讀上去應該真係可以學到野打好過底

所以想嘗試插班,但係要諗到其他學校要自己跟好足,因為競爭好大,就好矛盾

小曳人 發表於 21-2-20 15:04
當然,SFA係小一,後者係小四 ...

多謝你嘅分享,真係估唔到係LS考得高成績仲難過喺SFA (無意冒犯LS,只不過有一班抽獎入去質素冇得揀所以唔知情況)

相對SFA, LS 是否比較自由?老師教書教得仔細嗎?還是要自己跟很多?謝謝賜教

b3410 發表於 21-2-20 22:51

你意思是英華的中文?快一個學期?定係校本教材