用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs SFA vs 搏抽LS
樓主: blueberrysoda
go

YW vs SFA vs 搏抽LS   [複製鏈接]

回覆 黃大力 的帖子

但係我地現在個3rd in group 起碼有幾十人有dbs spb spcc cky... yw 收呢班叻仔都唔一定會讀,自然會放位...

Tiffanytobe 發表於 21-3-2 17:48
咁又未必,唔同嘅小朋友考量嘅地方又唔同

單單英文呢方面,YW同SFA 是有分別的(唔講好定唔好,只講實際情 ...

SFA唔清楚,但英華可稍為解答下。
英華常識科教學語言係中文,一、二年級的常識科係森林課程,不需要考試。英文用返小一課程,但教既速度本人覺得稍快。數學就中文教,但有英文工作紙,數學術語中英都要識,數學科的兩份評估卷中,中英題目都有,中文佔分較重,英文佔分較輕。

TYSC 發表於 21-3-2 19:07
SFA唔清楚,但英華可稍為解答下。
英華常識科教學語言係中文,一、二年級的常識科係森林課程,不需要考試 ...

好少有人分享YW,好多謝你呀!等我哋可以了解多啲
停課期間你覺得學校教得怎樣?會唔會要家長自己跟好多?

jennylady 發表於 21-3-2 18:54
回覆 黃大力 的帖子

但係我地現在個3rd in group 起碼有幾十人有dbs spb spcc cky... yw 收呢班叻仔都唔一 ...

合理推斷,DBS 同spcc 都一定take ,另單純以成績、名氣睇又真係多數人會揀spb / cky rather than YW

無冒犯之意,請多多包涵

mastermama 發表於 21-3-2 19:11
合理推斷,DBS 同spcc 都一定take ,另單純以成績、名氣睇又真係多數人會揀spb / cky rather than YW

無 ...

DBS & SPCC 認同,但比較spb,住九龍新界交通考慮較多人會選不過海,CKY & YW 客路吾同,CKY 一心預咗IB 或放洋,吾會返轉頭DSE,YW多數傳統 DSE

放棄YW 抽LS 係博,抽籤講彩數,抽唔中,讀SFA也好。成績好,多中學可以選擇,有朋友的小朋友考1xx,都入到band 1 中學,但YWC差唔多全收YWPS學生。

Tiffanytobe 發表於 21-3-2 19:09
好少有人分享YW,好多謝你呀!等我哋可以了解多啲
停課期間你覺得學校教得怎樣?會唔會要家長自己跟好多? ...

停課期間係睇片+導修,老師都好有心,因為既要錄片,又要導修上堂。至於教得如何就要睇不同老師,有些明顯係嚴厲,有些就以關心先行,兩者比我感覺係好樂意去教。功課方面唔太繁重,重質不重量,每天兩、三樣。

至於家長需唔需要跟,停課期間跟得最多係電腦技巧,因為有部份功課需要下載...做完又上載...如果教曉小朋友自己做就最好。如果真係要跟,就算係假期功課,雖然每科一份起兩份止,但有啲係需要親子完成。

有些許讀萬卷書不如行萬里路的感覺。

喜歡帶小朋友周圍去,認識社會同世界的家庭十分適合。

TYSC 發表於 21-3-2 20:10
停課期間係睇片+導修,老師都好有心,因為既要錄片,又要導修上堂。至於教得如何就要睇不同老師,有些明顯 ...

明白,多謝分享!

今年過咗大半,森林課程可能未必好多機會外出,可惜

Tiffanytobe 發表於 21-3-2 21:24
明白,多謝分享!

今年過咗大半,森林課程可能未必好多機會外出,可惜

我都覺可惜,好彩係未停課前已外出幾次,叫做唔係一次都無。小朋友表示玩得好開心。作為家長,睇相、睇片、聽小朋友講返出嚟,都估唔到咁多野學,係不錯既體驗。

TYSC 發表於 21-3-2 21:30
我都覺可惜,好彩係未停課前已外出幾次,叫做唔係一次都無。小朋友表示玩得好開心。作為家長,睇相、睇片 ...

聽落好吸引啊!唔知高年班常識科又點樣安排呢?

Tiffanytobe 發表於 21-3-2 21:31
聽落好吸引啊!唔知高年班常識科又點樣安排呢?

高年級就唔清楚了,希望有家長可以答你。

TYSC 發表於 21-3-2 21:33
高年級就唔清楚了,希望有家長可以答你。
請問據你所知,call waiting 多數係幾時?係咪有人唔註冊就會call ? 定係等到開學前先call ?

三年級開始用正常常識書(中文的)

mastermama 發表於 21-3-2 19:11

無 ...

無意反駁,不過DB近年DSE成績下滑可能很多人不知,整體成績也不比YW好,了解的家長可能有不同想法,SPB的交通問題,如非港島每日花大量時間在暈車浪上也非個個情願,加上小學水平大家相差不大,至於CKY的過萬學費恐怕也非超平的YW同一比較水平。選擇根據不同人要求和所了解背景有不同,冇單一標準

黃大力 發表於 21-3-3 10:16
無意反駁,不過DB近年DSE成績下滑可能很多人不知,整體成績也不比YW好,了解的家長可能有不同想法,SPB的 ...

如果一心考DSE, 不考慮到外地升學及IB, DB仍吸引嗎?

hyao 發表於 21-3-3 21:54
如果一心考DSE, 不考慮到外地升學及IB, DB仍吸引嗎?

十年後成績應不能預測,到時升學計畫也可能有變
但現在DB的IB成績的確很好

fwstides 發表於 21-3-3 22:02
十年後成績應不能預測,到時升學計畫也可能有變
但現在DB的IB成績的確很好
...

就係暫未考慮IB, 而且想讀IB是會揀到嗎? 聽講尖子多去IB, 尤其升中外來生

回覆 黃大力 的帖子

當年我都放棄了cky,因為太貴
‹ 上一主題|下一主題