用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
樓主: nicolemummy
go

2023改革前最後一屆DSE分享區   [複製鏈接]

nicolemummy 發表於 21-3-12 00:20
其實我未找到佢既formula, 只知佢要考2科science+1科m1/m2.

唔知我有無攪錯,M1.or.M2係必需與"主科數"合計為""1科""計入Best6中。

YmOra 發表於 21-3-12 13:57
唔知我有無攪錯,M1.or.M2係必需與"主科數"合計為""1科""計入Best6中。
...

知唔知點合計?係咪mbbs咁計?

nicolemummy 發表於 21-3-12 14:39
知唔知點合計?係咪mbbs咁計?

點解問番我嘅??我也是响你的分享中得知港大的收生情況?!而且,八大中只有港大和嶺大不計M1M2為1選修科,換言之,Best6中嘅"每個Best"不會包括M1.or.M2。

參考資料:
#33樓層
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3851594&pid=48886709

#38樓層
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3851594&pid=48886787

YmOra 發表於 21-3-12 15:53
點解問番我嘅??我也是响你的分享中得知港大的收生情況?!而且,八大中只有港大和嶺大不計M1M2為1 ...

港大有D科計M1M2係一科架。情況一半一半架。

6688係今年新科,我未有時間看佢收生,諗著我畀舊磚妳,妳畀返塊玉我

nicolemummy 發表於 21-3-12 16:35
港大有D科計M1M2係一科架。情況一半一半架。

6688係今年新科,我未有時間看佢收生,諗著我畀舊磚妳,妳畀 ...

那麼,我誤會咗你已經細看了JS6688後才响樓上講這課程看Best7。鎖你鎖你。

YmOra 發表於 21-3-12 17:03
那麼,我誤會咗你已經細看了JS6688後才响樓上講這課程看Best7。鎖你鎖你。
...

我唔好意思就真。其實因為唔知點解HKU send左6688既program 資料畀我,所以我知道呢個program,但無講點計分.... 我諗佢地想揾神人,最好科科5**。無既話,就當普通Bachelor of Science

nicolemummy 發表於 21-3-12 17:57
我唔好意思就真。其實因為唔知點解HKU send左6688既program 資料畀我,所以我知道呢個program,但無講點計 ...

個人建議,既然大學主動電郵推介學科給學生,不要放過這主動的溝通,估計大學會願意"詳細解答"學生對學科的疑問,由於這學科實在太新了,EK人答,倒不如直接咨詢大學,以免錯過"適合"孩子的學系。若然大學回覆後,希望jm你可以上EK分享下,我哋都好想了解多啲啲JS6688嘅嘢。

nicolemummy 發表於 21-3-12 17:57
我唔好意思就真。其實因為唔知點解HKU send左6688既program 資料畀我,所以我知道呢個program,但無講點計 ...

6688好似有個post有人講過/傾過,好似topic係講港大新學科定係咁上下。我都收到港大promote呢科嘅email,但其實Science太闊,唔覺佢有咩重點核心。我仔今屆考生唔會揀,因為都唔想做白老鼠住。

silvia_ng 發表於 21-4-23 07:53
6688好似有個post有人講過/傾過,好似topic係講港大新學科定係咁上下。我都收到港大promote呢科嘅email, ...

其實我都唔知點解HKU send畀我。亞大已經係上年既事。亞二仲有2年先考。

咁我睇下你仔呢屆呢個program點先

將會改嘅幾科,個人覺得改革後係會比以前簡單咗,單元少咗難度亦冇咁大,否則都唔可能釋放課時。

至於提到 Repeat . 可能有部分家長誤解咗,重考查實唔等於重讀,未必須要重考所以科目,除非你真的選擇重讀高中。
如果2023年 DSE 考生成績不太理想的話,在2024年重考通常都未必會重考返晒咁多科, 舉例即係中文考得唔好可以只考中文,唔需要科科都擔心,又驚通識變又驚數學變唔知點算,2024年改革反而係單元少咗、簡單咗, 曾考 DSE 嘅考生應該唔會覺得更困難,除了通識內容會不一樣外, 不過通識合格率一向都高,因通識唔合格要補考嘅學生其實係少之又少, 所以家長其實無須過份擔憂。

回覆樓主:

我都黎報到先 我呀囡都係23年考
曉彤2歲啦!!!

HKU有某d科會當M1及M2為獨立計分,以我所知JS6963工程科一定係,因為我打去問過

小豬脾 發表於 21-2-27 18:50
我都來報到,我位小姐都係2023。佢有目標,不過眼高手低,又唔夠勤力,真係有啲遙不可及。我勸佢可以眼光擴 ...
hello, 我家小姐跟你囡囡一樣, 大家一齊努力加油!  

claudiayumt 發表於 21-6-1 12:40
hello, 我家小姐跟你囡囡一樣, 大家一齊努力加油!
你好!下星期已開始考final, 仲不停趕功課,今個星期先有少少時間溫書,真係冇眼睇。

YmOra 發表於 21-3-12 18:35
個人建議,既然大學主動電郵推介學科給學生,不要放過這主動的溝通,估計大學會願意"詳細解答"學生對學科 ...
關於 JS6688, 港大website 内有寫明最低要求:-https://www.jupas.edu.hk/en/programme/hku/JS6688/

Core Subjects

Minimum Level

CHINESE LANGUAGE

ENGLISH LANGUAGE

LIBERAL STUDIES

MATHEMATICS COMPULSORY PART

Elective Subject(s)

Minimum Level

MATHEMATICS EXTENDED MODULE 1 OR 2

Two of the following elective subjects:

COMBINED SCIENCE

BIOLOGY

PHYSICS

CHEMISTRY

即是說,他們一定要有M1或M2。

小豬脾 發表於 21-6-1 14:42
你好!下星期已開始考final, 仲不停趕功課,今個星期先有少少時間溫書,真係冇眼睇。 ...
我家小姐都係下星期開始考final呀!  唔止趕功課, 仲要未教晒書, 日日下午放學回家仲要zoom補課, 真係冇眼睇x2

啊仔仍在hea 中,未開始溫書,唔肯補習,成績麻麻, 真係有點擔心.

我都報到先,2023考

我都報到,呀仔2023 年考

我都報到,呀仔2023 年考
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊