用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
go

2023改革前最後一屆DSE分享區  

見到2022 DSE 討論區,想起返個2023 DSE分享區。因為:

1. 通識是最後一年考,2024唔會有“通識”,會係“新冠名科目”。雖然教育局話只係通識減一半時數,但repeater無去過大陸交流,又少左對香港國安和大陸時事知識,唔多唔少影響repeat, 對考大學不知有無影響。

2. 呢屆好多人修得2個 electives。但2024會好多人有3個electives. 因慳出了250小時教學時數。所以現在讀2X既repeat就會不利。

3. Covid19令我地已經無左一個上學期,對DSE 2023既影響有幾大還是要看看。

請勿吝嗇賜教

2023 即係今年嘅S4,個人覺得若以S4同S5比較,S5比較重要,好多課程重點/補課都响晒S5。

如果疫情唔係持續到明年,停課到明年,對本屆S4生影響未算太大,唔少人S5先發力 DSE 成績一樣唔錯。相反今年S5嘅學生去年已因社會運動學少好多,今年又 zoom 教學連實驗都冇乜做過,明年已考DSE時間緊迫,影響比較大。至於通識是最後一屆考生及修2x問題不大,相信大學收生亦會跟實況微調。

回覆樓主:

S4其實有無SBA既components? 我唔係好知。如果有,呢年SBA就好似無左了。即使下學期有返半日學,都應該無左好多SBA

nicolemummy 發表於 21-2-18 08:49
S4其實有無SBA既components? 我唔係好知。如果有,呢年SBA就好似無左了。即使下學期有返半日學,都應該無左 ...

可以延後,唔係無咗

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-18 08:06
2023 即係今年嘅S4,個人覺得若以S4同S5比較,S5比較重要,好多課程重點/補課都响晒S5。

如果疫情唔係持續 ...

同意,S4 算係中學生活中比較輕鬆嘅一年,S3 為選科出盡力,S4 稍為鬆鬆

醒目開學勳章

今年 S5 真係辛苦,不斷停課,老師又教得唔好,如果懶 d 成績就會大退步,出年又要考 DSE,時間真係唔多,唯有提小朋友努力 d
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆樓主:

無晒D學校活動。OLE寫D咩

大笨鐘 發表於 21-2-18 08:56
可以延後,唔係無咗
S4就算冇咪S5做囉,今年嘅 S5 生除主科外就真係冇晒 SBA啦,原本靠 SBA 拉下分嘅同學就得番考試一關,對於考生嚟講一試定生死壓力颇大

nicolemummy 發表於 21-2-18 11:22

個個都無就唔係問題,又唔係可以有機會做而唔做。何況寫咗,影響都唔大。

回覆樓主:

我想問下呢,中4有咩SBA,點計架?

nicolemummy 發表於 21-2-18 13:44
我想問下呢,中4有咩SBA,點計架?

我估一間間,應該大部份S4都未做住。
我仔學校S4冇 SBA.

醒目開學勳章

我哋有 d 科 cancel 咗 SBA
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

我女係2023 DSE考生, 現正大考中,學校英文會話有SBA呀!

CreamBaby 發表於 21-2-18 23:25
我女係2023 DSE考生, 現正大考中,學校英文會話有SBA呀!

大考有口試嗎?戴口罩去口試?

nicolemummy 發表於 21-2-19 06:46
大考有口試嗎?戴口罩去口試?

大考有英文口試亦要戴口罩去試。老師希望佢哋早啲了解同適應一下SBA做法,所以係S4就開始實行,到S5時期望佢哋會掌握得好。
另外,聽我個女講話學校係每個班房都設置咗一部機係可以殺新冠病毒,我諗學校因為有所安排,所以考口試啩。

CreamBaby 發表於 21-2-19 11:35
大考有英文口試亦要戴口罩去試。老師希望佢哋早啲了解同適應一下SBA做法,所以係S4就開始實行,到S5時期望 ...

好學校

nicolemummy 發表於 21-2-18 08:49
S4其實有無SBA既components? 我唔係好知。如果有,呢年SBA就好似無左了。即使下學期有返半日學,都應該無左好多SBA

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/sba/sub_info_sba/
核心科目

中國語文

英國語文

通識教育

選修科目

生物

化學

中國文學

設計與應用科技

健康管理與社會關懷

資訊及通訊科技

英語文學

物理

科學 : 組合科學

科學 : 綜合科學

科技與生活

視覺藝術

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/SBA/HKDSE/SBAhandbook-2023-CLANG.pdf
中文校本評核: 必修部分 閱讀活動 比重 6% (呈交 1 個 分數)閱讀活動 1 個分數

聽孩子講, 較早前佢要做篇中文閱讀報告要計 DSE 分, 聽你哋依家咁講, 個篇閱讀報告我估係中文 SBA 了.

nicolemummy 發表於 21-2-18 11:22

孩子經學校有社會服務 OLE https://cd1.edb.hkedcity.net/cd/lwl/ole/01_intro_01.asp, 她呢個月每星期 2日 Zoom 1小時 幫非華語小二小學生補習.

giver    發表於 21-2-21 17:44

小時了了 發表於 21-2-19 12:55
孩子經學校有社會服務 OLE https://cd1.edb.hkedcity.net/cd/lwl/ole/01_intro_01.asp, 她呢個月每星期 2 ...

小時了了 發表於 21-2-19 12:45
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/sba/sub_info_sba/
[/td][/tr]
中文SBA要做15篇閲讀報告,得閒就去書局搵吓”意中書”
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊