用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2023改革前最後一屆DSE分享區
樓主: nicolemummy
go

2023改革前最後一屆DSE分享區   [複製鏈接]

小鹿揀學校 發表於 21-2-19 17:48
中文SBA要做15篇閲讀報告,得閒就去書局搵吓”意中書”

高中3年15篇?
孩子學校S4 指定要睇3本書及做閱讀報告:
1) 西西詩集(作者西西)
2) 目送(作者龍應台)
3)拾香紀(作者陳慧)

1)及2)已完成

小時了了 發表於 21-2-19 18:39
高中3年15篇?

15篇閱讀報告。

請問是否syllabus指定讀物?

小時了了 發表於 21-2-19 18:39
高中3年15篇?
我哋可以自己揀書,但要涵蓋不同題材和書種, 包括雜誌...

大家好,入來偷下師先

回覆樓主:

報到,我女都係 2023 DSE,請多多指教

回覆樓主:

https://hk.mobi.yahoo.com/news/%E6%95%99%E8%82%B2%E5%B1%80%E4%BE%86%E5%B9%B4%E6%8E%A85%E5%80%8B%E6%96%B0%E6%87%89%E7%94%A8%E5%AD%B8%E7%BF%92%E8%AA%B2%E7%A8%8B-%E5%8C%85%E6%8B%AC%E6%B5%81%E8%A1%8C%E9%9F%B3%E6%A8%82%E8%A3%BD%E4%BD%9C-081824864.html

教育局來年推5個新應用學習課程 包括流行音樂製作

2021年2月21日週日 下午4:18

【on.cc東網專訊】新高中課程下,高中學生除了修讀傳統選修科,也可以修讀實踐與理論並重的應用學習科目。當局現時提供六大學習範疇,超過40個應用學習課程,另設英文及中文的應用學習科目。以應用科學範疇為例,「醫療科學及健康護理」課程可讓有志投身醫護行業的學生,認識醫療專業,探索志向。教育局今日(21日)表示,來年將開設5個新課程,包括「數碼媒體及電台製作」,讓學生探索未來路向、發揮潛能。

教育局總課程發展主任(應用學習)黃韻姿今日於「局中人語」撰文時表示,近年不少新興和具潛力的行業崛起,當局將開設多個應用學習新課程,讓學生加深對相關行業發展的認識,同時照顧學生的不同學習需要、興趣和職業志向。2021-23年度的新課程包括「流行音樂製作」、「數碼媒體及電台製作」、「食品創新與科學」,以及兩個職業英語課程。現屆中四學生如有意於中五修讀2021-23年度的應用學習課程,須於2月23日至4月13日透過學校遞交申請。

她又指,學校課程檢討專責小組及推廣職業專才教育專責小組去年分別向教育局提交報告,均肯定應用學習的價值,並建議加強推廣,讓大眾進一步了解其價值。當局也正推展應用學習,冀消除以為該些課程只為學業能力稍遜學生而設的誤解。

她又鼓勵學校安排課程提供機構到校開辦應用學習課程,並因應修讀人數,自行或與其他學校共同邀請課程提供機構到校開設課程;同時容讓學校提早於中四級開始推行應用學習,以及放寬學生修讀應用學習作為第四個選修科目的資助申請資格。

回覆樓主:

教育局開始宣傳我地呢屆加多一科,3X變4X,2X變3X。

nicolemummy 發表於 21-2-22 03:52
教育局開始宣傳我地呢屆加多一科,3X變4X,2X變3X。
應該係 2024 果屆開始

小鹿揀學校 發表於 21-2-22 08:50
應該係 2024 果屆開始

妳睇下篇文,教育局似乎想2023呢屆既學生,都選一科日APL, 3科變4科(即係間接叫我地2科變3科)。

話就話因為D人誤解APL畀唔讀得書既讀,所以要落學校promote, 但今次多了個原因,應該係要涵接2024 DSE 大學收生計分應有變。

回覆樓主:

2023年 DSE
中,英,數,通+2X

2024年
中,英,數+3X (新科合格)

現在好多UGC大學係要332222坐底,然後才計4C2E,4C1E,Best5, Best6

如果我地呢屆repeat
1. 新科有2/3係新野--香港國安+中國時事
2. 2X既,唔夠科報需要6科分數的學系。

回覆樓主:

除左東華係Best 5,所有SSSDP都係用4C+1E

SSSDP 計分

明愛 4C1E
珠海 4C1E
恒大 4C1E
東華 4C1E 但計分Best 5
公大 4C1E
伍倫 4C1E
仁大 4C1E

回覆樓主:

UGC各校要求

城大 4C2E
浸大 4C2E(但計分有5科)
嶺大 4C1E
中大 4C2E(但計分有5科)
教大 4C1E
理大 4C2E(但計分有5科)
科大 4C2E(但計分有5科)
港大 4C2E(但計分有5科)

nicolemummy 發表於 21-2-22 10:07
妳睇下篇文,教育局似乎想2023呢屆既學生,都選一科日APL, 3科變4科(即係間接叫我地2科變3科)。

話就 ...
2023 仲要考全科通識, 而且都揀晒科, 臨時臨急點多加1X ?

nicolemummy 發表於 21-2-22 10:15
2023年 DSE
中,英,數,通+2X
如果要repeat , 其實不如/可否改讀 AL upper six ?

小鹿揀學校 發表於 21-2-22 11:25
2023 仲要考全科通識, 而且都揀晒科, 臨時臨急點多加1X ?

因為咁,所以篇野寫,推廣APL。APL是中5中6讀的。最高當4。

小鹿揀學校 發表於 21-2-22 11:27
如果要repeat , 其實不如/可否改讀 AL upper six ?

我反而响到諗會唔會有"重讀中四"潮

小鹿揀學校 發表於 21-2-22 11:27

當然,除左repeat, 仲有好多出路,如HD,Asso等等。repeat就係DSE。AL其實已經唔叫repeat,話哂其實係F7。

YmOra 發表於 21-2-22 11:31

咁,要睇下D家長同學生既意願:

1. 想讀通識全科定國安半科
2. 想唔想讀多1科elective (同有咩elective)

YmOra 發表於 21-2-22 11:31

仲有,有無位重讀先

nicolemummy 發表於 21-2-22 11:32
當然,除左repeat, 仲有好多出路,如HD,Asso等等。repeat就係DSE。AL其實已經唔叫repeat,話哂其實係F7。
...

DSE repeat 要打折/扣分, 改讀 AL upper six 再報 non jupas, 應該有 so 喔 , 話唔定大發神威, 入埋 oxbridge 呢

YmOra    發表於 21-2-22 11:40
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊