用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問德望小學好不好?是否好難入?
go

請問德望小學好不好?是否好難入?

Bonnie2018 發表於 21-2-17 15:34

好難入

Bonnie2018 發表於 21-2-17 15:34

競爭大,英文强、體育或音樂強有機會入到,面試時有強表達能力無論中或英文, 都能勝出。

回覆樓主:

謝謝

怀妈妈新手 發表於 21-2-20 01:54
競爭大,英文强、體育或音樂強有機會入到,面試時有強表達能力無論中或英文, 都能勝出。
...

你講緊係德望小學 定 德望中學。?~~~

難唔難入:
今年video 做screening,篩走很多人,而當中有唔少人最終有女神或其他好學校offer

好唔好:
睇你點define好,不過聽聞好谷,諗諗呢個世代係咪仲應該咁讀書法

mcl203 發表於 21-2-20 04:09
你講緊係德望小學 定 德望中學。?~~~

我講緊小學。英文強是必須的,所有科目除了聖經、普通話、中文和體育用中文教,其他科目都是英文教,如果沒有好英文底子,學生會聽唔明。
如果是waiting 的話,體育和音樂強也會加快有offer.

怀妈妈新手 發表於 21-2-20 13:48
我講緊小學。英文強是必須的,所有科目除了聖經、普通話、中文和體育用中文教,其他科目都是英文教,如果 ...

小學咁高要求?體育和音樂強,5歳人仔已經要有表現,利害!~~~

PTL_L    發表於 21-2-20 19:13

如果小朋友面試時好突出,不用體育或音樂強都會收,我小朋友面試時不是好突出,都要靠其他方面才有offer。我朋友女就英文強和朗誦強,都有offer。

回覆樓主:

學校一d都唔谷⋯亦唔需要谷⋯因為家長們自己已經好谷(emoji)

alibabah    發表於 21-2-28 21:12

回覆樓主:

是否一條龍上中學?

DengCK 發表於 21-2-20 09:09
難唔難入:
今年video 做screening,篩走很多人,而當中有唔少人最終有女神或其他好學校offer
學校一啲都唔谷, 相信比起好多要保持b1升中率嘅津或私小輕鬆.

Bonnie2018 發表於 21-2-21 05:47
是否一條龍上中學?
唔係。

我女未讀之前,朋友都話好谷,其實輕鬆讀又得,好認真讀又得,沒有感受到學校給予好大壓力,通常都是家長谷,如果想安全上到德中,保持中上成績就得。

怀妈妈新手 發表於 21-2-21 22:17
我女未讀之前,朋友都話好谷,其實輕鬆讀又得,好認真讀又得,沒有感受到學校給予好大壓力,通常都是家長谷 ...

就係因為不是一條龍所以家長谷

Ann201403 發表於 21-2-21 23:12
就係因為不是一條龍所以家長谷

讀得GH,都知唔係一條龍,但都有6、7成上到德中,已經唔錯,好過從外爭位入德中更難,見到中學版,有Band 1A offer 都好難。
其實除了學業外,學校硬件唔錯,50米恆溫泳池、大Hall、covered Court, new Delia’s Wing 有演奏廳也快完工,我女就是鍾意學校夠大,話小息有足夠空間玩。

回覆樓主:

德小入到也很好

怀妈妈新手 發表於 21-2-21 23:54
讀得GH,都知唔係一條龍,但都有6、7成上到德中,已經唔錯,好過從外爭位入德中更難,見到中學版,有Band  ...

其實近一兩年收多咗GHP嘅女孩子。唔原校升嘅有d轉了IS/ 留學或去更神嘅學校。

學校chur唔chur 真係見人見智。眼見身邊女孩們都鍾意上學。

怀妈妈新手 發表於 21-2-21 23:54
讀得GH,都知唔係一條龍,但都有6、7成上到德中,已經唔錯,好過從外爭位入德中更難,見到中學版,有Band  ...
德小絕對是一間值得入讀的好學校。除了升中階段不透明,其他都幾好。

如果學校可以有清晰的直升條件,再提供適當的升中輔導給無法直升的同學,就更加perfect.

AJH 發表於 21-2-22 08:25
其實近一兩年收多咗GHP嘅女孩子。唔原校升嘅有d轉了IS/ 留學或去更神嘅學校。

學校chur唔chur 真係見人見 ...

最近一兩年收多左,可能同復辨後的德幼生開始升中有關