用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 少女心理唔多明
樓主: Jane1983
go

少女心理唔多明   [複製鏈接]

唉...好難理解

setom 發表於 21-2-22 15:28
樓上偷做past paper嗰個case真係笑死我.

我以前讀中一時, 好記得第一次考某科試, 有個女同學話記 ...

你地d故事好正,笑死我 我囡都係好信同學話自己唔溫書、日日打機睇YouTube,我同佢講返我細個時都有同學鍾意製造一個考天才嘅形象,但佢覺得自己啲朋友唔會係咁,唔會講大話。原來大家都遇過呢d事

Hkmama818 發表於 21-3-4 18:52
你地d故事好正,笑死我 我囡都係好信同學話自己唔溫書、日日打機睇YouTube,我同佢講返我細個時都 ...

扮“考天才”係我果個年代好興的。

以前年代係可以考天才既. 宜家就難D啦. 都可能有D科有D人可以考天才

Jane1983 發表於 21-2-17 14:29
識一個家長,好喜歡曬佢個女讀書幾叻,係登埋成績表和獎狀出來果種。同佢唔熟,睇過就算。

最近,我睇我女 ...

我女個fd都係咁嘅,攞高分都會話考得好差,因為佢哋對自己要求好高。
但我女攞得低分過佢,佢就會話對你嚟講已經好好啦!笑死 好彩我女無乜所謂。

bbq. 發表於 21-3-5 23:06
我女個fd都係咁嘅,攞高分都會話考得好差,因為佢哋對自己要求好高。
但我女攞得低分過佢,佢就會話對你嚟 ...

咁樣講嘢,真係趣致

setom 發表於 21-2-22 15:28
樓上偷做past paper嗰個case真係笑死我.

我以前讀中一時, 好記得第一次考某科試, 有個女同學話記 ...

咁嗰日其實係考邊科?如果係英文/數學又真係可以唔使溫。

imlcc 發表於 21-3-14 09:02
咁嗰日其實係考邊科?如果係英文/數學又真係可以唔使溫。
我好記得係考History, 嗰陣小學升英中, 最多嘢背就係History.

Yanamami 發表於 21-2-17 18:31
"Failed"只係-个形容詞……表示成績未達佢預期咁“高”而矣~唔係真係唔及格~等於学霸成日話唔夠時 ...

haha... 小學都有... 個阿媽成日話無溫書, 無讀書, 去左玩....  

個小朋友同我小朋友講, 昨晚溫到幾點好眼瞓

我覺得係吸引注意力及有少少哂命!

這些擾敵方法在初小可能有用,高少少年級都冇人信啦,只係厚道唔踢爆。

操past papers 我哋同時了解 syllabuses 的改變,不一定是深淺,如果課程冇乜講,係會覺得深。我有一鋪分析癮,將十年八年的 topics ,題形做個表,有不少題目好易捉到,如果有埋 marking schemes ,就不用死操爛操。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

我問亞女點解個女仔咁作嘢,亞女話「理得佢」。
新一代騎呢人都唔少,我當睇唔到算了

Jane1983 發表於 21-4-4 15:21
回覆 ANChan59 的帖子

我問亞女點解個女仔咁作嘢,亞女話「理得佢」。

時運高睇唔到!

Jane1983    發表於 21-4-4 15:24
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 21-4-4 08:53
我覺得係吸引注意力及有少少哂命!

這些擾敵方法在初小可能有用,高少少年級都冇人信啦,只係厚道唔踢爆。 ...
如何分析,幾時得閒可以分享一下?多謝先!!

b3410 發表於 21-4-4 19:24
如何分析,幾時得閒可以分享一下?多謝先!!

其實我上面已經講咗大概了。

其實現在用個spreadsheet,一面是Physics的課程大綱,另一面是年份,再細分MC及其他題目,做得幾年,肯定會睇到一些年年出及%有多少,有些隔年出,有些三四年出,咁我這個懶人就是會讀完課程,但會貼當年題目,做補習天王不是夢!

回覆 b3410 的帖子

喜歡扮嘢喎!

回覆 violetpurple 的帖子

指出孩子高分的家長,愛曬

Jane1983 發表於 21-3-5 09:56
扮“考天才”係我果個年代好興的。

可能人哋懂得分配時間, 又聰明, 我哋精英班都有好多同學打機又成日睇 you tube

回覆 miujoey 的帖子

EK真係太靜。寫完隔好耐再有人覆,都忘記當時flow of thought係乜
我都少咗上來。

YmOra    發表於 21-11-15 16:50

Jane1983 發表於 21-11-14 08:51
回覆 miujoey 的帖子

EK真係太靜。寫完隔好耐再有人覆,都忘記當時flow of thought係乜

同傷感,我比你好,叫做"享受"過EK舊年代的""水尾""

回覆 YmOra 的帖子

EK曾經係好熱鬧。好多年前我小朋友考小一,簡直係一日唔睇幾次唔安樂。我都好懷念果陣
‹ 上一主題|下一主題