用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 少女心理唔多明
樓主: Jane1983
go

少女心理唔多明  

回覆 王家爸爸 的帖子

佢成績科科A,咁計分的project點「fail」法呢!?
謙虛,係人地問你果陣,唔認叻保持低調。要求高,係努力鞭策自己,再做好d。

佢係chat group自己主動呻全部project仆直,與事實不符,好古怪。

Jane1983 發表於 21-2-18 10:45
綠茶係咩意思?以前好似形容扮文青,好親切溫和去吸引異性,但其實無咁純的女仔。
...
心機女

Jane1983 發表於 21-2-18 11:31
回覆 王家爸爸 的帖子

不過佢呻的太誇張,好容易穿幫,又唔似好有心機果種。
可能主要係attention seeking, 通常家家有本難唸的經,可能屋企有冇難言之隱都難講。

有d 同情佢添,畢竟還是個未成年人。希望有師長朋友可以帶佢返番正途。

YmOra    發表於 21-2-18 16:06

講開又講,我整日覺得未年人出咗問題,家庭責任最大。

遇到問題兒童,問題少年,問題青年,我真係有d同情,而且覺得佢哋父母沒有盡到責任。

每一個小朋友都是一張白紙,如何教,如何養,如何栽培,都是一日一日養成。
而且越細個越容易改,大個咗就是自行自己條路。

之前識得一個人,太太非常放縱寵愛兒子,孩子做錯被學校懲罰,佢會去學校投訴,教出一個小霸王。成年之後,犯罪坐監,太太都話自己兒子冇錯。之後佢太太因病過身,兒子不停的搵佢借錢,唔借就攞刀恐嚇佢。佢好驚,賣嗮樓,獨自去深圳居住,唔敢聯絡家人,驚被個仔搵到。直到幾年後兒子跳樓,佢都唔肯返來。依家佢日日guilty, 覺得都係因為自己唔識教仔,容忍太太縱佢,搞到咁。
如果當年提早發現問題,教好個仔,可能結局大不同。

通常考完試,阿女ig都充滿「XXX科 炒!」呢啲post,最後大家都係順利升班嘅~

gigayan 發表於 21-2-18 12:37
通常考完試,阿女ig都充滿「XXX科 炒!」呢啲post,最後大家都係順利升班嘅~
...

派卷前講,好正常。

攞完成績表,仲咁講,就好怪。想呃邊個呢

b3410 發表於 21-2-18 12:03
講開又講,我整日覺得未年人出咗問題,家庭責任最大。

遇到問題兒童,問題少年,問題青年,我真係有d同情 ...

所以話仔女教得唔好,到頭來都係自己食番。

b3410 發表於 21-2-18 11:58
不過佢呻的太誇張,好容易穿幫,又唔似好有心機果種。
可能主要係attention seeking, 通常家家有本難唸的經 ...

佢可能係有機心,或者為引人注意,又或者口講科科香晒,有人追問成績,再曬自己炒完都A  

不過我地chat group,佢講完,無一個妹搭嘴     

b3410    發表於 21-2-18 16:29

Jane1983 發表於 21-2-18 11:31
回覆 王家爸爸 的帖子

其實我仔班都有男同學係咁,佢成日在群組話自己無溫習、無做功課....仲教啲同學等老師放答案上網,抄返就得了。
但事實佢就好落力做功課....因為有時老師追功課,佢肯定係已交功課果類。仲有好多細節位睇到佢自己就好認真的。
佢成績暫不是最top,但都是在top 15%左右,男仔都咁.....

Jane1983 發表於 21-2-18 10:13
回覆 b3410 的帖子

有post晒成績表和獎狀,應該唔係假。
路過搭訕, 中學生家長仲會有人會 "曬" 自己兒女成績表和獎狀!!! 我以為小學雞家長先至會咁做 (小學就見得多), 原來中學家長都仲有?! , 我身邊親朋戚友無咁 (可能我身邊親朋戚友孩子大家都成績平平無奇,不值得一哂), 我見識少, 長知識

小時了了 發表於 21-2-18 14:17
路過搭訕, 中學生家長仲會有人會 "曬" 自己兒女成績表和獎狀!!! 我以為小學雞家長先至會咁做 (小學就見得多 ...

哈哈,我以前都係咁以為,不過凡事總有例外

海之風 發表於 21-2-18 13:36
其實我仔班都有男同學係咁,佢成日在群組話自己無溫習、無做功課....仲教啲同學等老師放答案上綱,抄返就 ...

男仔之家咁核突 ,被人發現真係會被人鄙視,無晒朋友,得不償失。

Jane1983 發表於 21-2-18 14:48
男仔之家咁核突  ,被人發現真係會被人鄙視,無晒朋友,得不償失。
...

又係喎,男仔通常型d,無做就大大聲話無做,做咗就唔出聲唔講嘢唔表態

Jane1983 發表於 21-2-17 14:29
識一個家長,好喜歡曬佢個女讀書幾叻,係登埋成績表和獎狀出來果種。同佢唔熟,睇過就算。

最近,我睇我女 ...

我問阿女呢個女仔係咩心態,佢話呢種係佢哋嘅age range叫「曲線求讚」,利用「反語」,希望其他人回應話「唔係呀,你唔係咁差,你都好勁呀!」咁喎.......

gigayan 發表於 21-2-18 16:23
又係喎,男仔通常型d,無做就大大聲話無做,做咗就唔出聲唔講嘢唔表態
...

係呀,男子漢大丈夫,搞呢d小動作好肉酸。同埋真係無需要。懶果d自然唔會做,勤力果d亦唔會咁易動搖,何必枉作小人。

gigayan 發表於 21-2-18 16:28
我問阿女呢個女仔係咩心態,佢話呢種係佢哋嘅age range叫「曲線求讚」,利用「反語」,希望其他人回應話「 ...

亦有可能wor,如果係咁,心理都無想人地懶散咁twisted。

海之風 發表於 21-2-18 13:36
其實我仔班都有男同學係咁,佢成日在群組話自己無溫習、無做功課....仲教啲同學等老師放答案上網,抄返就 ...
哈哈,個個同學都係咁。我哋讀書果陣都係咁㗎啦⋯⋯所以如果天真相信别人講,以為人哋唔溫書唔補習就好好成績⋯⋯世間邊有不勞而獲野?

Face3366 發表於 21-2-18 20:11
哈哈,個個同學都係咁。我哋讀書果陣都係咁㗎啦⋯⋯所以如果天真相信别人講,以為人哋唔溫書唔補習就好好成 ...
我相信我仔班都無同學信佢話嘅野,D同學在群組也沒回應佢,好厚道。但奇怪佢做到咁核突者。

路過回應一下!

話說我當年中學,有個 friend 都係咁,中五時,佢成日特登講我知,尋晚睇左成晚電視,我見佢成日一雙大黑眼圈,我問佢,你無瞓覺溫書?佢仲話梗係唔係啦!睇電視only.

跟住近考試時,每日 lunch break都唔見左人,係一 break 就唔見左人!我決定周圍揾佢,搵左好多日都揾唔到,最後有一日,我去舊 building 度,見到一D已經唔用既舊班房開左燈,我入去睇下,竟然見到佢自己一個人係度做 past papers!!! 當年仲係有會考既年代,佢竟然做 past paper 做到既年份係我地出世之前幾年!

佢之前仲同我講佢無以前既 past paper!

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-18 23:48
路過回應一下!

話說我當年中學,有個 friend 都係咁,中五時,佢成日特登講我知,尋晚睇左成晚電視,我見 ...
好想知佢被你睇到果一刻的表情