用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 少女心理唔多明
go

少女心理唔多明  

識一個家長,好喜歡曬佢個女讀書幾叻,係登埋成績表和獎狀出來果種。同佢唔熟,睇過就算。

最近,我睇我女的網上chat(她容許的),發現果個女仔主動係個chat group講自己做project好差,幾科有project做的,佢都香晒,佢用failed的字眼。我覺得難以理解,你話人地問佢成績,佢就話低調亂講啫。但我望過前文後理,佢主動咁講。係無需要的情況下講大話,搞咩呢?

"Failed"只係-个形容詞……表示成績未達佢預期咁“高”而矣~唔係真係唔及格~等於学霸成日話唔夠時間讀、讀唔切、無讀書、無補習……之類。不必太認真。

Kawaiistar    發表於 21-4-6 10:07
洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-18 19:22
王家爸爸    發表於 21-2-18 11:28
YmOra    發表於 21-2-18 09:37

Yanamami 發表於 21-2-17 18:31
"Failed"只係-个形容詞……表示成績未達佢預期咁“高”而矣~唔係真係唔及格~等於学霸成日話唔夠時 ...

佢講到好悲情ga

我提我女小心呢個女仔。

Yanamami 發表於 21-2-17 18:31
"Failed"只係-个形容詞……表示成績未達佢預期咁“高”而矣~唔係真係唔及格~等於学霸成日話唔夠時 ...
擾‘‘敵’’

回覆 October. 的帖子

我家姐都係咁講

October.    發表於 21-2-17 21:55

Jane1983 發表於 21-2-17 18:54

佢講到好悲情ga
點解我第一時間諗到係家長講大話

回覆樓主:

簽名被屏蔽

可能個女怕比同學知成績好,會無朋友

海之風 發表於 21-2-18 08:19

成績好一定係人都知㗎喎, 級頭/班頭嗰幾位同學點會冇人知?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Jane1983 發表於 21-2-17 18:54

佢講到好悲情ga

有時小孩子在成長中,好多個性中的細節都係在成長中,要知道小女孩為何咁講背後家長的教導如何等等,要對她作詳細了解才知道行為的原因,她始終仍然是個"小孩子"嘛!

Yanamami    發表於 21-2-18 14:05

海之風 發表於 21-2-18 08:19

回覆 b3410 的帖子

有post晒成績表和獎狀,應該唔係假。

回覆 海之風 的帖子

唔講、唔認叻,呢樣係黃道。
但都無人講成績,無人問佢,佢無啦啦自己係度呻無中生有的「仆直」,真係好古怪。我覺得佢心理唔尋常。

回覆 jli008 的帖子

係出咗問題,教育素養差去概括,就有d籠統。

回覆 YmOra 的帖子

都係。人會變,不過人地仔女人地責任,唔好搞到自己就算。
果個女仔有段時間好想同我女玩,但我女話同佢一齊,佢就自己看書和上網唔理人。到我女和其他同學玩,佢就好唔開心,埋怨我女唔理佢。我女後來完全唔理佢,係最近幾個月先緩和番。

Jane1983 發表於 21-2-18 10:16
回覆 海之風 的帖子

唔講、唔認叻,呢樣係黃道。

我女形容呢類女仔係綠茶, 佢係會同呢類同學保持距離

b3410    發表於 21-2-18 11:54

gracelam 發表於 21-2-18 10:38
我女形容呢類女仔係綠茶, 佢係會同呢類同學保持距離

綠茶係咩意思?以前好似形容扮文青,好親切溫和去吸引異性,但其實無咁純的女仔。

Jane1983 發表於 21-2-18 10:45
綠茶係咩意思?以前好似形容扮文青,好親切溫和去吸引異性,但其他無咁純的女仔。
...

宜家引伸致扮晒弱者/無辜/可憐嘅女仔, 博人同情, 其實係內裡機心, 有目的.

Jane1983 發表於 21-2-17 14:29
識一個家長,好喜歡曬佢個女讀書幾叻,係登埋成績表和獎狀出來果種。同佢唔熟,睇過就算。

最近,我睇我女 ...
首先,點叫做failed,係相對既,個個人既標準唔同。
第二,唔少人考試勁,但係project同埋啲需要動腦筋既科目就好唔同。

回覆 gracelam 的帖子

你女講得啱,呢廷女仔都係保持距離好d。