用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CAIS vs 大天海帆
go

CAIS vs 大天海帆

大天海帆為區內名校,升band 1中學率都超過50%;CAIS校年比較新,英文語境比local school 好,可直升中學,但升U情況好似唔太清晰,感覺學校係有愛心,請問大家會點揀?

ckbobo2015 發表於 21-2-17 00:44
大天海帆為區內名校,升band 1中學率都超過50%;CAIS校年比較新,英文語境比local school 好,可直升中學, ...
IS 唔會同local school 比banding;local school 唔會同IS 比語景。
差咁遠。

你想要咩 curriculum ?

回覆樓主:

local school同IS好難直接比較,2種不同教學模式,經濟因素是否需考慮?讀IS應該好少會轉番local, 一讀十幾年加第時出國升學的費用

大天海帆為區內名校,升band 1中學率都超過50%;CAIS校年比較新,英文語境比local school 好,可直升中學, ...

從升學目標考慮

https://www.caisbv.edu.hk/alumni/

都唔差

恕我孤陋寡聞,未聽過大天海帆...

CAIS 就知

你考慮得,即係學費唔係問題啦

睇你希望第日仔女香港讀大學定出國
有機會出國就唔駛諗,一定CAIS

語境同視野都唔同

就算你覺得佢唔夠top,入咗之後再轉更好嘅國際學校也未嘗不可

yiqiyihui 發表於 21-2-17 19:03
https://www.caisbv.edu.hk/alumni/

都唔差

大天海帆係大角嘴天主教(海帆道)

多謝你既解答,我覺得你說的也有道理,同埋獨到的見解 (emoji)

多謝你(emoji)

一間資助小學, 一間國際學校, 真係兩條唔同嘅路喎。 你應該係先考慮係咪好想讀國際學校先, 而唔係用新大天去同國際學校比。

新大天係 32校網最接歡迎的學校, 就算你有20分都唔一定入到, 除非有 25分。

應該先想清楚是否行國際學校的路, 唔好攪亂自己。

兩間唔同路線的學校 , 主要睇那間比較適合小朋友吧 , 例如 中/英文語言能力 , 其次考慮學費吧 , 如果錢不是問題 , 一定選擇國際學校 , 小朋友所見所學 , 完全是兩回事

完全不同的東西,假設經済不是考慮,而你了解國際學校後又buy佢個套,例如沒有測考,小朋友不是以grade/rank來肯定學習成果,冇得拿高分「威」,英文強中文弱,又冇乜功課到時不要看不過眼覺得小朋友「懶散」,那在IS讀可以一條龍又學到野見識又不同,何樂而不為?
但如果以上提到的你未接受到就揀LS吧。
我D朋友在神校名校而家好多高小都問緊轉IS的事,CAIS也是target之一。

話時話CAIS是比較本地文化的IS,學生多本身會講廣東話,學習中文比較多又繁體教,雖然不能和local中文比,不過應該算比較易受本地家長接受的IS.

964000 發表於 21-2-21 15:14
話時話CAIS是比較本地文化的IS,學生多本身會講廣東話,學習中文比較多又繁體教,雖然不能和local中文比,不 ...
No offense ,好奇怪點解CAIS 會比到人接近 local school 文化嘅感覺,我知連IS 版都有類似comment。
我有 close friend 小朋友在讀,自己又LCK返工。學生playground language 係英文,唔係老豆迫都唔講中文;功課、assessment 都係典型IS 份量。唯一係亞洲人面孔較多,但1st language 都係英文

993rs 發表於 21-2-21 16:41
No offense ,好奇怪點解CAIS 會比到人接近 local school 文化嘅感覺,我知連IS 版都有類似comment。
我有  ...

可能表達不好,CAIS本身是IS, 1st language 是英文,老師也是NETS主導,課程是外國課程,本地文化意思是相對西化的IS, 沒有貶意, 其實佢都要收足foreign passport meet quota, 本地人都唔係咁易入,有名小轉到去都要讀english extra support. 而家仲有IB, 愈來愈受歡迎。

964000 發表於 21-2-21 17:40
可能表達不好,CAIS本身是IS, 1st language 是英文,老師也是NETS主導,課程是外國課程,本地文化意思是相 ...

只係想多了解下,冇特別意思

964000 發表於 21-2-21 15:09
完全不同的東西,假設經済不是考慮,而你了解國際學校後又buy佢個套,例如沒有測考,小朋友不是以grade/ran ...

你的見解好到point, 呢啲都係讀國際學校,家長要有既心理質素

回覆樓主:

CAIS係IS之中較多本地生
中文課程按程度分stream

2029/2020 School year
Local students 678 (48.1%)
Non-local students 733 (51.9%)
Total: 1,411 (100%)

Chinese Studies
https://www.caisbv.edu.hk/cais_chinese-studies/