用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-25 16:40
如果目標想入神科好少會唔修3X喎,如果入其他就不用擔心,夠高分就得。

我仔學校老師,一向都鼓勵有能力 ...

學返冇問題,最惨張入場券比人少左一科,競爭力自然低左。
:-D :-?

csbaik 發表於 21-2-24 21:26
好當年呀女冇drop 科。f.4果年phy麻麻,有谂過drop,但f.5上學期好彩追返

我仔S4時都掙扎過好唔好 drop Chem,並非因為成績唔好,相反佢係取得好好成績,只是修8科要用較多時間,由其 Chem 呢科係佢用得最多時間嘅科,眼見讀7科甚至讀6科嘅同學少好多功課,真係輕鬆好多。幸好我仔最终都堅持,須然辛苦但無論出國或在港升學,修8科對佢都算有利。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-25 16:40
如果目標想入神科好少會唔修3X喎,如果入其他就不用擔心,夠高分就得。

我仔學校老師,一向都鼓勵有能力 ...

有讀3X,但無加M1/M2

csbaik 發表於 21-2-25 17:09
學返冇問題,最惨張入場券比人少左一科,競爭力自然低左。

據考評局统計,去年 DSE Maths 必修科考生人數有 49297 人,M1 考生有 2633 人,M2 考生有 5057 人,證明大部份同學都冇報考M科,當然有修讀嘅始終比較著數,籌碼較多自然會較有利。

幪面超人 發表於 21-2-25 17:25
有讀3X,但無加M1/M2

有修7科都好啲,已成事實都唔諗得咁多,唯有鼓勵佢畀心機啲考好3x,加油

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-25 17:10
我仔S4時都掙扎過好唔好 drop Chem,並非因為成績唔好,相反佢係取得好好成績,只是修8科要用較多時間,由 ...

都係,所以的同學因為想專攻,所以drop科

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-25 17:31
據考評局统計,去年 DSE Maths 必修科考生人數有 49297 人,M1 考生有 2633 人,M2 考生有 5057 人,證明 ...

叫呀女搞得掂都係唔好drop

csbaik 發表於 21-2-25 17:50
都係,所以的同學因為想專攻,所以drop科

我仔初期就係咁諗,有幾科佢想追星,所以考慮過 drop 咗多啲時間可以全力攻其他。

幪面超人 發表於 21-2-25 14:52
亞囝個間F4最後一次考試有出PREDICT, 但當然唔會太準啦!今年就未考過, 所以未出
...

同我女學校一樣,又係中四就有PG出呢!

幪面超人 發表於 21-2-25 14:48
亞囝之前就係覺得M1/M2計半科唔抵無讀
時間用左, 計一半就無讀.
點解可以話變就變, 要變都要3年前講定MA:cr ...

其實好睇你自己目標U讀邊科。讀醫M1/M2計分連半科都無。但其他工程,商科之類M1/M2好多已計足一科甚至更多。舉個例子UST Gbus呢科收生分數拍得住medic, M1/M2係計足一科。

醒目開學勳章 王國長老

幪面超人 發表於 21-2-25 14:48
亞囝之前就係覺得M1/M2計半科唔抵無讀
時間用左, 計一半就無讀.
點解可以話變就變, 要變都要3年前講定MA:cr ...

早兩年polyu admission seminar上,突然宣布三寶計分,中文乘十(之前一直無考慮中文)
有家長激動到call醫護
所以未到最後一刻點都有變數

而且我發現不少科目m12唔只係一科,仲有加乘

Charlotte_mom 發表於 21-2-25 22:14
早兩年polyu admission seminar上,突然宣布三寶計分,中文乘十(之前一直無考慮中文)
有家長激動到call ...

咁我叫呀女唔好棄m2,攬住唔好棄lol

csbaik 發表於 21-2-25 23:10
咁我叫呀女唔好棄m2,攬住唔好棄lol

M1/M2越嚟越受重視,讀得到嘅都盡量唔好 drop,就算成績只係拎到3-4都唔緊要。

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-25 23:24
M1/M2越嚟越受重視,讀得到嘅都盡量唔好 drop,就算成績只係拎到3-4都唔緊要。
...

多謝各位高人指路

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-25 23:29

醒目開學勳章

...
同意
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

亞囝F3選科時, 我都叫佢讀M2.
但亞囝話不如將d時間讀好core好過, 棄修M2
始終係佢讀, 我都迫唔黎.

幪面超人 發表於 21-2-26 10:39
亞囝F3選科時, 我都叫佢讀M2.
但亞囝話不如將d時間讀好core好過, 棄修M2
始終係佢讀, 我都迫唔黎.

你囝囝講嘅又未必無道理

...

個人認為,讀得到M1或M2嘅學生好少會諗drop,基本上都會走完全程,反而一些好努力的都只能夠維持2或3成績嘅有可能會drop。

Charlotte_mom 發表於 21-2-25 22:14
有家長激動到call ...

個人認為,政策點變都好都係揀自己喜歡讀嘅選修科會是無錯的。個人亦認為,喜歡得M1M2嘅學生多多少少對數理科學都會有興趣,那麼配合到既喜歡M1M2又愛比重大嘅大學課程會是理所當然呢!

YmOra 發表於 21-2-26 17:54
個人認為,讀得到M1或M2嘅學生好少會諗drop,基本上都會走完全程,反而一些好努力的都只能夠維持 ...

我識幾個數強嘅,最後都drop咗M2  
‹ 上一主題|下一主題