用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 22-5-18 13:13
M又好UQ又好,其實只係上屇實際數字嘅統計
今屇點收,點都係睇返今屇實際情況。如好多高分人士突然同你爭 ...
我明呀,希望今屆人數少對入 U 有幫助啦
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

YolandaTam 發表於 22-5-18 12:07

一樣
嘩!乜你諗定咁多方案
我女就等放榜先算,真係唔敢諗咁多

ksli312 發表於 22-5-18 13:51
嘩!乜你諗定咁多方案

我女易焦慮,唔諗定方案會瞓唔著㗎
令嬡咁咪好,無憂無慮人都靚啲

ksli312 發表於 22-5-18 13:51
嘩!乜你諗定咁多方案

報定自資學士學位同副學士,放榜時無咁徬徨,唔使到時成續比預期差的話,再去撲學位面試咁辛苦……

祝大家都收到好成績,放榜後去慶祝呀!

ksli312    發表於 22-5-18 15:36

YolandaTam 發表於 22-5-18 13:54
我女易焦慮,唔諗定方案會瞓唔著㗎
令嬡咁咪好,無憂無慮人都靚啲
...
我女一考完已經叫我準備定錢俾佢 appeal

回覆樓主:

DSE / Jupas放榜日當天,有冇需要請定假陪佢哋? 例如: 申請Appeal 或者報科,有冇需要家長一齊去?
Lilypie Baby PicLilypie Baby Ticker

醒目開學勳章 王國長老

Mimichuchu 發表於 22-5-18 16:23
DSE / Jupas放榜日當天,有冇需要請定假陪佢哋? 例如: 申請Appeal 或者報科,有冇需要家長一齊去?
...

又無話「需要一齊」,手續佢都可以攪,只係佢想唔想你陪,女仔可能貼心d,男仔…..睇怕未必肯俾阿媽一齊

Charlotte_mom 發表於 22-5-18 17:38
又無話「需要一齊」,手續佢都可以攪,只係佢想唔想你陪,女仔可能貼心d,男仔…..睇怕未必肯俾 ...

我個係仔,即係可以慳返日假
因為佢未夠18歲,我驚有啲嘢需要家長幫佢搞

醒目開學勳章 王國長老

DSE放榜後真係要準備d, appeal要錢,報自資要錢,交留位費要錢,jupas 接受offer留位要錢,o camp o night o day 大o 細o又係錢…..之後宿費要錢

醒目開學勳章 王國長老

Mimichuchu 發表於 22-5-18 17:41

印象中大專註冊文件,如未夠18歲係有d家人同意書,不過無urgent到放榜日就一定要即交果d

好睇個別情況,如果你對令郎好有信心,咁就緊係唔使啦。但係如果你一直都有同佢商量選科,如果考得太好,要改選d科目,咪可以同佢一齊見 career master。

Jupas 放榜應該唔需要啦。

重覆咗

Mimichuchu 發表於 22-5-18 16:23
...

其實又無須要一齊去,視乎家長同子女想唔想。

我大仔當年放榜有陪佢返學校,都見有唔少家長有陪學生,學生上課室家長就響禮堂等,要 appeal 都係仔自己去揾老師填表申請,有HD收咗都係佢自己去院校辦入學手續。

其實家長唔放假都得,除非完全未有後備,要即場揾院校面試。
家長放假都係陪佢同支持佢,我今年都拎咗假會一齊陪阿仔,須然應該無咩要攪,不過都會陪佢支持佢。

妹妹頭    發表於 22-5-18 18:56

YuYuMother 發表於 22-5-18 12:15
你同我哋既plan差不多

係煩緊A3同B1選擇,好多人話A3已要穩入,但B1擺A3我地又唔太甘心,想搏 ...

我仔情況係之前搏得太盡, 考完知道 A1 A2 一定唔會得, A3 都要小博

所以想6月1日前 A3 變 A1, 跟住將兩個B 搬去 A2 A3

記得之前有人話 A 先有面試機會, 如果大家唔改, 咪少咗啲面試機會?

其實真係好黑箱作業, 完全唔知幾時開始call人面試

YolandaTam 發表於 22-5-18 11:53
好似話如果想考醫科或者科大環球商業嘅話就要改(要於榜前 in 咗第一次先),其他應該可以放榜再算。
唔知 ...

如果現在明知a1 a2 一定唔得, 係咪應該執下佢, 希望多啲面試機會?

其實完全唔知佢哋幾時開始, 同埋憑什麼去 call 面試  

ocarebear 發表於 22-5-18 21:50
我仔情況係之前搏得太盡, 考完知道 A1 A2 一定唔會得, A3 都要小博

所以想6月1日前 A3 變 A1, 跟住將兩個 ...

可以執,但未必有用。或者你check下兩個B幾時面試,再估下改左後有冇機會?因為好多人已收到面試通知,所以可能大學已睇完資料…..

ocarebear 發表於 22-5-18 21:56
如果現在明知a1 a2 一定唔得, 係咪應該執下佢, 希望多啲面試機會?

其實完全唔知佢哋幾時開始, 同埋憑什 ...

咁如果唔係我之前講嗰幾科,又真係改咗安心啲嘅,寧願放咗榜成績好就改返轉頭。

YuYuMother 發表於 22-5-18 22:12
可以執,但未必有用。或者你check下兩個B幾時面試,再估下改左後有冇機會?因為好多人已收到面試通知,所 ...

我哋係完全唔知學校有冇交過成績去各大院校

YolandaTam 發表於 22-5-18 22:12
咁如果唔係我之前講嗰幾科,又真係改咗安心啲嘅,寧願放咗榜成績好就改返轉頭。
...

阿仔就係太高估自己, 將工程放係C

醒目開學勳章

ocarebear 發表於 22-5-18 22:18
阿仔就係太高估自己, 將工程放係C
其實會唔會阿仔本身都麻麻哋工程?
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題