用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區  

幪面超人 發表於 21-2-22 21:50
因為科大出名chur?唔好揀死一間?

冇錯

YmOra 發表於 21-2-22 21:51
你囡囡一定好喜歡"科大"

佢話就係喜歡夠忙,夠 chur,夠 career-oriented 喎
中大,佢話幾乎可以肯定自己會因為必修中文(core 係記敍文)或中國文明唔達標而畢唔到業
港大,佢認為氣氛太 hea,太多人掛住上莊,佢驚自己受影響 hea 埋一份喎

YolandaTam 發表於 21-2-22 22:09
佢話就係喜歡夠忙,夠 chur,夠 career-oriented 喎
中大,佢話幾乎可以肯定自己會因為 ...

個囡咁醒,知道各間大學的氣氛分別,邊間岩自己。我個囝仲傻頭傻腦無咩方向

幪面超人 發表於 21-2-22 22:14
個囡咁醒,知道各間大學的氣氛分別,邊間岩自己。我個囝仲傻頭傻腦無咩方向
...

過獎啦,女仔係多嘢諗啲嘅。
佢知各間大學氣氛,一方面係聽我哋講(佢父親大人讀過城大理大,我讀過中大港大),另一方面小卒都多多人講㗎。

YolandaTam 發表於 21-2-22 22:09
中大,佢話幾乎可以肯定自己會因為 ...

你囡囡好成熟好有遠見。

YmOra 發表於 21-2-22 22:43
你囡囡好成熟好有遠見。

但好鬼固執呢
如果我爸仲在生,佢實同我講:咪似足你囉,一決定咗就一條心咁向前行,成隻牛咁,無人勸得到。
(我當年大學畢業就結婚,激到佢

幪面超人 發表於 21-2-22 15:15
我個個都未開始操卷, 你地如果BY TOPIC做, 點揾黎? 如果一年一年咁買番黎, BY TOPIC咪要自己分LAW?

...

我女話上網有得dl by topic既pp, 係d人自己分,所以未必齊,有時可能只揾到LQ, 揾唔到MC。我見佢間唔中test會自己去揾嚟做。By year 既就比較容易揾,不過d嘢未教晒,未咁快操到住

YolandaTam 發表於 21-2-22 21:14
我嗰個,一條心向科大商學院  ,參加咗 business young stars.  佢話唔 aim qfin,不過 A1 econ & ...

你小朋友好叻,有晒方向同目標,祝佢如願以償,順利入A1

canopy 發表於 21-2-22 23:32
我女話上網有得dl by topic既pp, 係d人自己分,所以未必齊,有時可能只揾到LQ, 揾唔到MC。我見佢間唔中tes ...

係咩網?小卒?
咩科都有?

YolandaTam 發表於 21-2-22 22:52

但好鬼固執呢

年青人大多固執,我個咪又係,就係固執於通識才只願攞合格就算。真係無得迫

YolandaTam 發表於 21-2-22 21:47
佢 mentor 一直勸佢唔好揀晒科大,考慮吓其他,有時唔係難唔難入咁簡單,仲要講是否適合嘅
...

當年大女話要報药擠or 生物醫療,我話行頭窄,叫佢唔好揀。佢即刻黑面,話的大人正係識當呀仔女係搖$樹。我嬲到爆,後尾宜後冇提揀科的野,直到派results 第三日改jupus。但已失去co,驚足一個月。
衰女,佢聽人地家長講先整肯改。老師只提有關揀科資料,miss唔想阻左學生决定,所以冇比意見。

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你好👋 請問買考評局的past paper 係咪冇參考答案㗎?謝謝

YolandaTam 發表於 21-2-22 21:14
我嗰個,一條心向科大商學院  ,參加咗 business young stars.  佢話唔 aim qfin,不過 A1 econ & ...

你女好有目標,羨慕!我女細你女一年,至今都依然亳無方向

回覆 YolandaTam 的帖子

你囡有晒方向真係好.......我果個仲未有方向,只係中四時曾經講過想選歷史系,但而家話唔確定,再要諗吓先⋯⋯

你囡好有見地,已經搜集資料及知道各大學的特色。我囡仲hea吓hea吓,好似未長大咁,未著緊自己嘅將來......本來我想幫手搵吓各大學科目嘅資料,但身邊嘅朋友話要放手,由佢哋自己做,否則佢哋只會依賴,唔識成長喎

szeching 發表於 21-2-23 13:28

你囡有晒方向真係好.......我果個仲未有方向,只係中四時曾經講過想選歷史系,但 ...

出左predict再谂
:-D :-?

szeching 發表於 21-2-23 13:46

你囡好有見地,已經搜集資料及知道各大學的特色。我囡仲hea吓hea吓,好似未長大咁 ...

當年我冇同大女諗,佢地學校比哂料,反而到細女考,我有點緊張

szeching 發表於 21-2-23 13:17
回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你好👋 請問買考評局的past paper 係咪冇參考答案㗎?謝謝 ...

有晒 Market Scheme 㗎

回覆 csbaik 的帖子

Predict grade 係中五下學期有?還是中六上學期先知呢?