用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區   [複製鏈接]

esmehouse 發表於 22-5-18 22:24
其實會唔會阿仔本身都麻麻哋工程?

其實佢係鍾意工程, 但覺得自己成績讀工程綽綽有餘, 所以揀咗啲收分好高嘅係 A1 A2

即使A3同 B, 當初預計係穩陣入到, 但考完發覺都只係僅僅 meet 到 LQ, 萬一有差池少一、兩分, 連 LQ 都 meet 唔到

ocarebear 發表於 22-5-18 22:31
其實佢係鍾意工程, 但覺得自己成績讀工程綽綽有餘, 所以揀咗啲收分好高嘅係 A1 A2

即使A3同 B, 當初預計 ...
其實都未放榜,未必係阿仔諗既分數,可能分數係預期咁。

醒目開學勳章 王國長老

ocarebear 發表於 22-5-18 21:50
我仔情況係之前搏得太盡, 考完知道 A1 A2 一定唔會得, A3 都要小博

所以想6月1日前 A3 變 A1, 跟住將兩個 ...

院校唔會知你放A12定3,只知band A

策略性考慮,條片再放一次,一定要睇
https://fb.watch/d5o_YdJqqV/

esmehouse    發表於 22-5-19 11:42

醒目開學勳章 王國長老

仲有,襯我記得提一提
如果心儀科目收生人數少,切記估算時要更小心。因median LQ等都只係上年成績統計,假設果個只收10人,個sample size就得10,任何少少郁動都可能會對統計結果帶來好大影響。所以唔好太老定

mimi1102    發表於 22-5-19 11:09

ocarebear 發表於 22-5-18 22:18
阿仔就係太高估自己, 將工程放係C

Band A頭三都有機會見。

而家改可能真係遲,我哋今日都收到Band A其中一個choice 面試通知,所以要改都等放榜之後了……

Charlotte_mom 發表於 22-5-19 10:25
院校唔會知你放A12定3,只知band A

策略性考慮,條片再放一次,一定要睇

charlotte-mom 你出現就好

其實而家改係咪太遲呢?

如果出咗成績之後, A123全部換曬, 換成一啲完全未有interview過嘅courses, 係咪只要夠分都會收?定還是出成績後會再有面試, 到時就成績加面試再決定收唔收?

YuYuMother 發表於 22-5-19 12:00
Band A頭三都有機會見。

而家改可能真係遲,我哋今日都收到Band A其中一個choice 面試通知,所以要改都等 ...

真係好頭痕

其實阿仔 A3 考試前已經面過試, 佢話淨係一班人傾下偈咁

但係而家 A3 成績上佢都有危機

妹妹頭 發表於 22-5-19 07:31
其實都未放榜,未必係阿仔諗既分數,可能分數係預期咁。

實在相差得太遠, 佢自己考完講出嚟

醒目開學勳章

ocarebear 發表於 22-5-19 12:34

好似除了醫科,其餘夠分就可以
有錯請更正
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章

ocarebear 發表於 22-5-19 13:00
實在相差得太遠, 佢自己考完講出嚟
每科都係 還是只是一、兩科
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

醒目開學勳章 王國長老

ocarebear 發表於 22-5-19 12:34

而家改係有點遲
其實一直無官方數據,話幾時幾時係死線。但網上資料都有提醒學生唔好太遲改,因院校會「夠鐘截數」云云
至於放榜後改選,醫科我真係唔敢答(唔係我目標我無跟太貼),大部分科目都應該ok, 夠分就會考慮。部分科目會同時著重面試同會安排面試,特別係服務人群嘅科目如社工教育等

醒目開學勳章

我都有個疑問,港大九折收生是否有餘位才考慮這些學生?還是都係邊個高分就收邊個?

esmehouse 發表於 22-5-19 14:21
每科都係  還是只是一、兩科

兩科

Charlotte_mom 發表於 22-5-19 16:03
而家改係有點遲
其實一直無官方數據,話幾時幾時係死線。但網上資料都有提醒學生唔好太遲改,因院校會「夠 ...

係啦, 只有內部先知嘅何時「夠鐘」比佢玩死, 就係因為太多唔知, 大部分人都以靜制動

醒目開學勳章

ocarebear 發表於 22-5-19 20:59
兩科
或者不是咁差呢,今年少咗人考,又有一班會出國留學,現階段唔好諗咁多住

ocarebear    發表於 22-5-20 15:51

我們學校都未有成績表, 只有SHOW 上學期... 又不知道學校會可將成績上三大
我一直都未SEND Eapp , 尚欠中六成績, 唔知點算...阿女話都沒人問班主任
自己問好像不太好.. 如最後都未有我照 SEND出去
MIHO

MIHO.WAH 發表於 22-5-20 00:03
我們學校都未有成績表, 只有SHOW 上學期... 又不知道學校會可將成績上三大
我一直都未SEND Eapp ,  ...

我地申請時未有中六成績表,只upload 中四、五成績表,另外有咩資料都填哂落去。

無問題架,照收到面試通知同offer。中六成績表有先再upload就得,我地到呢刻都未有….

YuYuMother 發表於 22-5-20 05:49
我地申請時未有中六成績表,只upload 中四、五成績表,另外有咩資料都填哂落去。

無問題架,照收到面試通 ...

填2O courses 時, 原來可以upload成績表?

ocarebear 發表於 22-5-20 09:07
填2O courses 時, 原來可以upload成績表?

不是,佢講緊Eapp, 唔係Jupas.

ocarebear    發表於 22-5-20 15:52

回覆 YuYuMother 的帖子

OKAY , THKS
MIHO
‹ 上一主題|下一主題