用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 2022 DSE 備戰家長分享區
樓主: natnatbaby
go

2022 DSE 備戰家長分享區  

PAJMama 發表於 22-6-25 11:27
回覆 P1001S 的帖子

我女現在是in 完校長計劃, (上星期) 現又收到in 普通.

同一間院校嗎?普通即學科?是不是HKU?

natnatbaby 發表於 22-6-25 20:13

同一間院校嗎?普通即學科?是不是HKU?
是。
你也是這樣嗎?

PAJMama 發表於 22-6-26 11:55
是。
你也是這樣嗎?

A1 只有得in校長,沒in學科。A2&A3沒in校長,只有學科in。

今日IB放榜,雖然狀元, 榜眼比上年少左, 但比三年倍升.
大家覺得對我地今年考DSE考生大唔大影響? 點睇

回覆 natnatbaby 的帖子

Hi,各位Jm求救,如果miss佐大學interview,甘會唔會影響之後放榜排Jupas,謝謝

濼濼媽 發表於 22-7-6 21:58

Hi,各位Jm求救,如果miss佐大學interview,甘會唔會影響之後放榜排Jupas,謝謝 ...

可能有些影響的。要看科目,有些科目比較看重面試,有extra credit。

醒目開學勳章

今年 IB 有 2,213 名考生,當中 93 個狀元
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

收到,謝謝

gracelam 發表於 22-6-21 15:18
hea咗1個月,呢排返工,文職朝8:30晚5:30

已解決了

YolandaTam 發表於 22-5-18 12:07

一樣

今日見到呢單新聞,突然諗起妳囡囡鍾情科大,對於佢嘅目標係科大非君不嫁,呢單新聞真係一大喜訊。
仲有兩星期就放榜,先預祝佢順順利利入到心儀學系。

https://m.mingpao.com/ins/%E6%B8%AF%E8%81%9E/article/20220706/s00001/1657083947191/dse%E8%80%83%E7%94%9F%E6%A0%B8%E5%BF%83-%E9%81%B8%E4%BF%AE%E6%88%96%E6%95%B8%E5%AD%B8%E5%BB%B6%E4%BC%B8%E9%83%A8%E5%88%86%E7%8D%B25%E7%B4%9A%E4%BB%A5%E4%B8%8A-%E5%B0%87%E5%A2%9E%E7%A7%91%E5%A4%A7%E5%85%A5%E5%AD%B8%E5%88%86%E6%95%B8

中學文憑試將於本月20日放榜。科大推出文憑試分數新換算方式。考生若在文憑試核心、選修科目或數學延伸部分考獲5、5*及5**的成績,其科大入學分數將會相應增加至5.5、7和8.5分。

現時入讀科大,需達最低入學要求DSE成績「3322」(即中、英至少達第3級,數學及通識科達第2級)。考生若其中一個核心科目略遜一級,而另外五科共考獲5粒星或以上,可獲大學考慮彈性收生。科大將擴闊彈性收生安排。若考生文憑試成績經科大入學計算方程式及分數換算方法計算後,高於該科去年聯招入學中位數及將選科放置於聯招甲組(Band A)內,便可獲大學考慮。

科大本科招生及入學事務處處長劉夢琳指,基於考生面對持續兩年的疫情,情况十分艱難,不希望學生於文憑試失手而錯失升學機會。她又指彈性收生安排推行多年,學生表現沒有分別,否認新安排屬降低要求。

洋蔥頭媽咪 發表於 22-7-7 18:25
今日見到呢單新聞,突然諗起妳囡囡鍾情科大,對於佢嘅目標係科大非君不嫁,呢單新聞真係一大喜訊。
仲有兩 ...

多謝資訊
大家咁話

gracelam 發表於 22-7-7 11:49

有筍野:
今年DSE考生攞住張準考証,去任何一間smart tone門市,就可以免費換取一張100gb數據卡。

#IB考生同樣都有
#我女昨日已換取

esmehouse    發表於 22-7-8 17:14
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

借問Bonus point同Conditional offer 有咩分別?

gracelam 發表於 22-7-8 15:58
有筍野:
今年DSE考生攞住張準考証,去任何一間smart tone門市,就可以免費換取一張100gb數據卡。

謝謝  

JJDBB 發表於 22-7-9 14:40
借問Bonus point同Conditional offer 有咩分別?

我估計CO就系達某個分數就收,Bonus point就糸在你總分加分數,調整後就按次序排隊。有錯請更正。

natnatbaby 發表於 22-7-9 14:52
我估計CO就系達某個分數就收,Bonus point就糸在你總分加分數,調整後就按次序排隊。有錯請更正。
...

你女女有無?我女同學她系校長推薦計劃,所以會否因為這樣所以有Bonus point.

JJDBB 發表於 22-7-9 14:56

你女女有無?我女同學她系校長推薦計劃,所以會否因為這樣所以 ...

暫時無。校長推薦糸有機會比的,我其中一間吾比CO,另外2間要15号check。睇埋學友社本書的競爭人數,都開始有點擔心了。

natnatbaby 發表於 22-7-9 14:59

暫時無。校長推薦糸有機會比的,我其中一間吾比CO,另外2 ...

你點知其中一間無比CO?

JJDBB 發表於 22-7-9 15:00
你點知其中一間無比CO?

有Email來。

natnatbaby 發表於 22-7-9 15:01
有Email來。

謝謝答覆