用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 九歲去英國寄宿會否太細
go

[英國] 九歲去英國寄宿會否太細 [複製鏈接]

小兒今年九歲,打算今年九月去英國寄宿,會否太細?有冇家長可以分享下經驗?謝謝!
   3    0    0    1

小朋友想去而家長又放心既都唔細既。

回覆 chinglongmama 的帖子

我小朋友去年都是9歲去英國讀year 5,當時都1516,好怕佢適應問題,飲食問題,欺凌問題......。加上香港d姨媽姑姐個d百鴿眼,受盡言論打壓,在香港讀書又比學校投訴,佢話唔喜歡個老師所以唔讀,結果唔合格,唉,因阿仔又唔係蠢個隻,所以當初都係博一博心態,結果頭一個term阿仔羅到成績優異獎,幾科A+,幾科A及B,成績不過不失我都感安慰,但阿仔既行為上都係要慢慢改善,最緊要搵到有愛心學校及好好的監護人,加油吧!e.g:
1)咁細個自己搭飛機,有冇攪錯...。我:係呀,佢唔係揸飛機只是搭架乍,加上有UM service,好安全及放心。
2)咁細個送佢過去,日日打機都似,又冇人管讀書,到時冇埋個仔....。我:係宿舍係會收電話的,每星期只會比佢用2次,每次15分鐘,想打都難,係個邊日日都有人監督下,小朋友確實乖左,阿仔係英國乖過係香港,可能佢一舉一動都比人望實,想百厭都難。
不能一一盡錄,現在只是回味下,一笑而過。

ALICE908 發表於 21-2-14 19:33

我小朋友去年都是9歲去英國讀year 5,當時都1516,好怕佢適應問題,飲食問題, ...

小朋友適應好快,反而有時係家長唔捨得。

ALICE908 發表於 21-2-14 19:33

我小朋友去年都是9歲去英國讀year 5,當時都1516,好怕佢適應問題,飲食問題, ...

真心話⋯⋯ 恭喜,恭喜。

chinglongmama 發表於 21-2-14 17:23
小兒今年九歲,打算今年九月去英國寄宿,會否太細?有冇家長可以分享下經驗?謝謝! ...

我的兒子去年9歲,佢話想去英國讀書,所以去年九月安排佢到英國寄宿學校讀 Year 5。托賴一切很順利,連學校 class teacher 同 houseparents 都話佢適應得好好。我覺得小朋友自己想去,家長又 ok,學校關顧妥善,應該不會有太大問題。

多謝大家嘅意見同鼓勵。小兒有啲專注力問題,不大適合香港的教育制度。去英國都係搏一搏, 想搵啲著重關顧學生嘅寄宿學校。

回覆 emmaek 的帖子

是的,小朋友確實吸收能力及適應力都好強。

回覆 piyohk 的帖子

多謝。

加油呀!

chinglongmama 發表於 21-2-14 17:23
小兒今年九歲,打算今年九月去英國寄宿,會否太細?有冇家長可以分享下經驗?謝謝! ...

寄宿由Prep school Y3(7+)開始有
宿生人數/比例隨年齡向上

ISC Annual Census
https://www.isc.co.uk/research/annual-census/

ISC Census and Annual Report 2020 (p.29)
https://www.isc.co.uk/media/6686/isc_census_2020_final.pdf

仲要考慮一下,如果遇到突發情況,例如去年3月疫情大爆發,小朋友可唔可以自己馬上迅速執好行李,可能坐轉機返香港。

支持如果小朋友自己喜歡,學校關愛好一班小朋友一起生活,很開心

醒目開學勳章

想當年我都係 9 歲自己一個飛去英國留學,超快適應
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

回覆 summerhotel1 的帖子

嘩,仲要自己轉機添!呢啲情況UM service幫唔幫到手㗎?

chinglongmama 發表於 21-2-15 18:18
回覆 summerhotel1 的帖子

嘩,仲要自己轉機添!呢啲情況UM service幫唔幫到手㗎? ...

我講轉機,係因為疫情期間你可能買唔到直航, 而每一間航空公司UM Service 係有limit。 你緊急買機票時可能做唔到UM。

回覆 Sana2010 的帖子

聽到你嘅分享,好鼓舞,我小朋友嚟緊九月11歲都會去讀寄宿學校,起初都很擔心,聽完你嘅分享,令我增加信心,謝謝

九歲,去英國寄宿,會唔會太細,其實好視乎小朋友既性格同自理能力。其他小朋友唔得,唔代表你小朋友都唔得;相反,人哋得亦唔代表自己小朋友得。所以最好同小朋友認真討論,最少等佢有多啲心理準備,然後同佢一齊決定。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

回覆樓主:

朋友個仔都係九歲幾過去,讀完中學就返港讀大學,因為離開了父母太耐

同佢仔傾計,佢講當年媽咪問左一句,第二個月就自己一個上飛機,但佢講好多謝父母供佢寄宿,係嗰邊好開心

所以上年九月我都送左我女過去,都未滿12歲,女好鐘意嗰邊教學模式,好開心
‹ 上一主題|下一主題