用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 珠心算
go

[數學] 珠心算 [複製鏈接]

請問 沙田區邊度有珠心算學?
   1    0    0    0

msming 發表於 21-2-15 23:27
其實點解要學珠心算?奥數?公民數?

學校個D唔夠咩?
唔小心去咗古代,都識得用(腦海裡面既)算盤計數。

醒目開學勳章 王國長老

LittlemBB 發表於 21-2-14 10:39
請問 沙田區邊度有珠心算學?
十年前已經有做教師既朋友同我講, 學珠心算......咪玩喇.......同小學課程有咩關係.......錢多都唔好咁嘥

利申, 無諗過嘥錢讀

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

msming 發表於 21-2-16 13:30
印象中學校都好似有教下咩叫算盤,咁唔夠咩
講真,現代社會,珠心算又好,算盤又好,都無必要學,點都唔會計得快過部計數機。

miriam 發表於 21-2-16 10:45
十年前已經有做教師既朋友同我講, 學珠心算......咪玩喇.......同小學課程有咩關係.......錢多都唔好咁嘥

...
投資係語言,回報一定高啲。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 21-2-16 14:55
投資係語言,回報一定高啲。
夠冷門先更高級
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

msming 發表於 21-2-16 16:15
所以我女細個時我都只係要佢地學好英文同普通話,但也只限返學時上課學習,沒有外補
...
我當年要求小朋友講英文同普通話要夠標準,不過近兩年無去大陸同台灣,又無參加朗誦比賽,啲普通話退步咗,所以點樣keep住講,講得地道,都係好大既挑戰。

miriam 發表於 21-2-16 15:41
夠冷門先更高級
又唔好冷門到無嘜人講,少練習會好快生疏。

學珠心算是想培養個囡專注力、數感、記憶力、也對大腦發展有幫助,我見朋友個囝學左,K2 數感好好,加數、簡單乘數都識,而佢個囝又話學得好好玩,所以想比個囡試下。

大人可以用計數機,但小學唔可以,甘有計數機都要學加減數

LittlemBB 發表於 21-2-16 16:48
學珠心算是想培養個囡專注力、數感、記憶力、也對大腦發展有幫助,我見朋友個囝學左,K2 數感好好,加數、 ...
珠心算其實培養唔到小朋友既專注力、數感、記憶力,對大腦既發展亦唔會有幫助。千萬唔好因為一個幸運既個案,就將無關係既野連繫起嚟。專注力、數感、記憶力、大腦發展,呢啲係好複雜既課題,唔係一般數學老師可以識既。

從心理學既角度睇,做手工係訓練專注力既最好方法;重復做近似既題目係訓練數感既最簡單方法(工多藝熟既原理);記憶力基本上無得訓練;大腦既發展亦都未有有效既方法去改變。每個小朋友都有佢鍾意既野,搵出自己小朋友既興趣,專心去做佢,唔好花費太多精力係唔同既野,唔好有「坐這山,望那山」,見人哋學,都想自己小朋友去學既心態。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 21-2-16 16:29
又唔好冷門到無嘜人講,少練習會好快生疏。
咁得普, 英, 德, 法, 俄, 日, 韓, 都夠用

醒目開學勳章 王國長老

LittlemBB 發表於 21-2-16 16:48
學珠心算是想培養個囡專注力、數感、記憶力、也對大腦發展有幫助,我見朋友個囝學左,K2 數感好好,加數、 ...
幼稚園我只識我囡讀既時候既老師

教小學, 中學同大學既朋友, 都好老實地講珠心算係無幫助, 家長單純想攞張 cert, 俾下錢人賺既, 佢地唔會阻止, 同我係朋友既當然會講啦, 好彩地我都無諗住俾我囡讀

王家爸爸 發表於 21-2-16 17:59
珠心算其實培養唔到小朋友既專注力、數感、記憶力,對大腦既發展亦唔會有幫助。千萬唔好因為一個幸運既個案 ...

就係要試過先知有無興趣,我就係咩都想試下。因為我見身邊朋友都學得好開心。我比囝囡學野,開心係大前題。我個囡雖然未夠4歲,但比佢試完樣野,已經話到比我知鍾唔鍾意,同埋點解唔鍾意

miriam 發表於 21-2-16 19:03
幼稚園我只識我囡讀既時候既老師

教小學, 中學同大學既朋友, 都好老實地講珠心算係無幫助, 家長單純想攞張 ...

我比我個囡學任何野,無諗過要攞 cert (emoji) 也都唔係為考小學。其實考小學,有好多其他因素去決定取錄與否,唔係越多 cert 就越多 offer

LittlemBB 發表於 21-2-16 21:47
就係要試過先知有無興趣,我就係咩都想試下。因為我見身邊朋友都學得好開心。我比囝囡學野,開心係大前題 ...
如果小朋友真係學得好開心,當engage住小朋友,有啲細藝,咁又無壞既。
‹ 上一主題|下一主題