用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICHK 校風
go

[中學] ICHK 校風

小朋友讀開local school. 想轉入IS year 7. 有聽聞ICHK 校風純樸,請問有冇用家可以分享下?如果local school 轉入會唔會好難跟得上了?Thanks

回覆樓主:

我都想知

我都想知,我小朋友就讀其中一間feeder school,想瞭解多小小

其實係Ichk 一間好好嘅學校, 但是他的評估方向不着重成績,而著重
學習態度,若以傳統的方向去思考,這間學校未必適合你。

樹熊包包 發表於 21-2-14 09:46
小朋友讀開local school. 想轉入IS year 7. 有聽聞ICHK 校風純樸,請問有冇用家可以分享下?如果local scho ...

如果local School轉入嚟,
英文方面會比較辛苦啲,但是學校都會幫助你

taifiona 發表於 21-2-21 23:28
如果local School轉入嚟,
英文方面會比較辛苦啲,但是學校都會幫助你

Thanks! 校風如何?學生純樸嗎?

校風純樸,老師的管得嚴

taifiona 發表於 21-2-22 08:47
校風純樸,老師的管得嚴

我希望小朋友全人發展,唔想一味死讀書,但唔多人討論ICHK, 所以想聽下其他人的意見. 作為矛盾家長的我,想小朋友愉快學習,又怕IS 太鬆,現在我放心多了. Thanks

希望幫到你!你轉咗IS之後,就會後悔點解唔一早轉

taifiona 發表於 21-2-22 15:34
希望幫到你!你轉咗IS之後,就會後悔點解唔一早轉

(emoji)

樹熊包包 發表於 21-2-14 09:46
小朋友讀開local school. 想轉入IS year 7. 有聽聞ICHK 校風純樸,請問有冇用家可以分享下?如果local scho ...

我小朋友都係由 local school 轉去 ICHK Y7, 佢本身成績唔叻,但見佢英文聽講寫都有進步,ICHK 唔係太看重成績,反而會睇其他方面,所以我小朋友讀得開心,老師多讚賞,亦令佢有成功感,增加自信。可惜因為疫情,少咗好多戶外活動嘅機會。
佢哋返學要鎖手機入 phone locker, 放學先可以攞返。
我冇乜接觸佢哋同學,但聽佢講都唔特別曳

a_for_apple 發表於 21-2-24 19:28
我小朋友都係由 local school 轉去 ICHK Y7, 佢本身成績唔叻,但見佢英文聽講寫都有進步,ICHK 唔係太看重 ...
請問你小朋友 spelling 好嗎?如由 local school 轉讀,spelling 差可以應付到功課嗎?

lulukoko 發表於 21-2-24 19:46
請問你小朋友 spelling 好嗎?如由 local school 轉讀,spelling 差可以應付到功課嗎? ...

pm u

a_for_apple 發表於 21-2-24 19:28
我小朋友都係由 local school 轉去 ICHK Y7, 佢本身成績唔叻,但見佢英文聽講寫都有進步,ICHK 唔係太看重 ...

太好了!想問下評核又係點ga nei? Thx!

樹熊包包 發表於 21-2-24 21:15
太好了!想問下評核又係點ga nei? Thx!

我平時都冇理佢,好似唔覺有派返卷返屋企。只睇過中文測驗卷,有填充,閱讀理解,但卷比較短。舊年唔知係咪因為疫情,年尾冇考試,唔清楚係咪平時會有。

平時功課量又如何呢?

我都想知,由local 轉去國際學校o唔ok😊,我仔今年中一,想試下去讀Y7,,但又怕跟唔到啲英文,本身成績都唔係好好🙄

樹熊包包 發表於 21-2-24 21:34
平時功課量又如何呢?

暫時好少,但上到高中就好忙,因為始終要考 IGCSE 同 IB

kokosze 發表於 21-2-26 22:50
我都想知,由local 轉去國際學校o唔ok😊,我仔今年中一,想試下去讀Y7,,但又怕跟唔到啲英文,本身成 ...

如果想考,一試無妨,佢收你就認為冇問題。我覺得英文聽得多寫得多一定有進步,初初一定要時間適應,但好快 ok.

a_for_apple 發表於 21-2-27 00:23

暫時好少,但上到高中就好忙,因為始終要考 IGCSE 同 I ...

是否要screen 過先至可以考IB ?