用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問有無精神科醫生介紹
go

[過動] 請問有無精神科醫生介紹

如題⋯
本人仔仔快將8歲,剛睇左心理醫生,仔仔有ADHD.
身邊人無咩類似經驗,請各位同路人真心介紹,謝謝!

回覆樓主

講真,邊個醫生其實差不多,因為都係嗰幾種藥!都係唔鍾意你轉去睇政府!正常嘅!

回覆 健健BB 的帖子

聽人講食藥最多都係食到12歲左右,樓主小朋友有去做訓練嗎?

WangLiLi730 發表於 21-3-11 14:26
回覆 健健BB 的帖子

聽人講食藥最多都係食到12歲左右,樓主小朋友有去做訓練嗎? ...

完全錯誤,大把成日用藥

回覆樓主:

我初小確診 ADHD, 但到高中先開始食 ADHD 藥,食到大學畢業,食咗接近6年

回覆樓主:

回樓主:
上環何定邦醫生都幾好,佢睇好多 adhd 嘅小朋友 case
喺 adhd 界都算出名
印象中:診金 $1500,藥費另計

回覆 健健BB 的帖子

長知識了~ Thank you!

回覆 JanetCMC 的帖子

其實ADHA嘅藥副作用多唔多?

WangLiLi730 發表於 21-3-18 11:18

Ritalin 副作用會影響胃口,作嘔,心跳加快導致坐立不安,緊張
(因為藥物始終係興奮劑,所以會有後者嘅副作用)
2015年政府轉咗用副廠藥(Jean Marie 藥廠)之後副作用更加明顯同嚴重,我頂唔順,所以最後轉咗另一款藥,Ritalin LA, Concerta 嗰d

ccw1830 發表於 21-2-14 01:28
如題⋯
本人仔仔快將8歲,剛睇左心理醫生,仔仔有ADHD.
身邊人無咩類似經驗,請各位同路人真心介紹,謝謝! ...
點解唔叫心理醫生介紹?

WangLiLi730 發表於 21-3-18 11:18

多,不過唔食仲大鑊。好多時係兩害取其輕。

回覆 王家爸爸 的帖子

有介紹,但想比較下,聽下口啤