用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 轉區否
go

轉區否 [複製鏈接]

小女小學KL1網,應算一線小學,成績級10左右, 搬去深水埗,所以掙扎中轉去否KL2大抽獎? 還是繼續留在油尖旺抽…… KL1好中學其實多過KL2, 所以很矛盾啊     
   2    0    0    0

Happiness108 發表於 21-2-13 22:45
小女小學KL1網,應算一線小學,成績級10左右, 搬去深水埗,所以掙扎中轉去否KL2大抽獎? 還是繼續留在油尖 ...

基本上大抽獎只有乙一可博抽心儀中學(Band 1A),乙二就要選Band 1B/C。

轉不轉區,就按自己喜歡的乙一做決定。

KL1: 乙一: 伊中或油真(2選1),乙二: 循道

KL2: 乙一: 上智或銘賢(2選1),乙二: 聖母攻瑰/德雅

若要轉校網,留意最後機會是今個月小學校內的截止日期。

Happiness108 發表於 21-2-13 22:45
小女小學KL1網,應算一線小學,成績級10左右, 搬去深水埗,所以掙扎中轉去否KL2大抽獎? 還是繼續留在油尖 ...

因搬屋而想轉區,照你的牌面轉區不會跌Band,返學由深水埗去油尖旺交通也不會太困難,所以,個人認為可以以學校的"適合度"作考慮,邊區有較多適合的中學會對你响"大抽獎"填表時有更多的策略配搭。

明顯妳鐘意聖瑪利/油真/伊中多過上智/銘賢。但怕抽得差,一無運就慘。

心中覺得妳為自己所愛而堅持吧,反正好多人移民,呢年叩門或插班應無咩難。

tpmon 發表於 21-2-13 23:36

基本上大抽獎只有乙一可博抽心儀中學(Band 1A),乙二就要選Ba ...

多謝你友善的回覆 , 就是剛收到通知,月尾決定轉與否! 其實油真和上智都喜歡, 因為身邊沒有親朋戚友讀上智, 自己心想如果入到上智,可能就會讀得辛苦一些……

YmOra 發表於 21-2-14 08:59
因搬屋而想轉區,照你的牌面轉區不會跌Band,返學由深水埗去油尖旺交通也不會太困難,所以,個人認為 ...

非常多謝你的意見! 問過老師也說轉區不會跌band, 老公也說交通不是太遠,KL1多 d band1學校喎 ……
而如果返 KL2大抽獎, 距離的確近了很多,不用搭車,這區祗想博入 HTC…… 玫瑰也好,但返學很吊腳呀……

nicolemummy 發表於 21-2-14 09:05
明顯妳鐘意聖瑪利/油真/伊中多過上智/銘賢。但怕抽得差,一無運就慘。

心中覺得妳為自己所愛而堅持吧,反 ...

大家都係媽媽, 你心想得好清! 其實兩邊也有喜歡的學校,祗是Kl2較喜歡的得 HTC, 如果轉區就係博抽入呢間, 但聽聞呢間行自主學習&催谷得好勁 , 怕入到又讀辛苦…… 今年簡介會報不到,所以不了解學校,只是知按成績可以揀它……

個女就話冇所謂, 叫我幫下揀, 但做阿媽真係好怕揀錯……
***自己個心好想揀一間適合她,讀得開心、有信心的中學
*** 但按呈分的成績, 老師又建議揀band1A的學校

所以好矛盾啊   

回覆樓主:

看你上面寫的,便知你喜歡女校。

女生若肯讀女校,表面上一定深水埗較多機會選擇。

看hkpapa852 一年前的表,女生在深水埗大抽獎入到Band 1中學機會較大。

在油尖旺區,乙1選了St Mary 或 油真,乙2或之後可填的Band 1校真的冇乜選擇,只可以選循道/銘基。

在深水埗區,乙1選了上智,乙2或之後仍可填聖母玫瑰、德雅、黄棣珊等

應該唔轉有機會著數啲啲.KL2得一間目標,KL1有兩間.
在KL2,應該多人選個一間,即較爲集中.
KL1,,女校都有兩間分散一下,另外QES亦會吸引部分乙一流向,應該係KL1機會稍好.

至於其他考慮,比如遠少少等,只有樓主自己先最清楚分量側重.

tpmon 發表於 21-2-14 11:11

我不知對不對,但我感覺樓主並不是偏愛女校,而是希望級10的女兒能入油真/伊中/上智呢個level既學校。這是我個人感受。因為如果我孩子們是1線小學的級10,也不大甘心入非這幾間。

所以牌面而然,雖然KL1只得1間心儀,KL2有兩間心儀,然而,我覺得樓主是想以level去看多一些。

所以,我明白,以risk來看,樓主應好清楚KL1絕對可以給樓主B1安全網;但樓主這樣猶豫,更這樣更顯得樓主鐘情KL2的學校多過上智。

Happiness108 發表於 21-2-14 11:01
非常多謝你的意見! 問過老師也說轉區不會跌band, 老公也說交通不是太遠,KL1多 d band1學校喎 ……
而如 ...

若然最心儀"上智",轉區增加"大抽獎"的勝算也是值得的呢!願祝順利。

tpmon 發表於 21-2-14 11:11

多謝,對, 兩區的填表選擇,我大概也是按照你這個思路, 因為乙一只能放一間,乙二就要set保險線了!

medicine 發表於 21-2-14 14:28
應該唔轉有機會著數啲啲.KL2得一間目標,KL1有兩間.
在KL2,應該多人選個一間,即較爲集中.
KL1,,女校都有兩間 ...

Kl1 兩間女校祗能2揀1放乙一, 之後再擺落去,根本都已經抽曬啲位…… 但去年曾聽聞,St. Mary放乙四都入到,so crazy

轉深水埗校網,或許派位

1 上智
2 油真

都不錯  

樓主會否考慮不轉區:

自一: 聖瑪利/伊中選1間
自二: 上智

大抽獎:
甲一: 聖瑪利/伊中/上智選1間
乙一: 聖瑪利/伊中選1間
乙二: 油真

個人覺得油真成績在聖母玫瑰之上, 而且冇咁吊腳。

IYY 發表於 21-2-15 12:36
樓主會否考慮不轉區:

應現時是6年級生,提議自行冇用啦

IYY    發表於 21-2-15 18:53

IYY 發表於 21-2-15 12:36
樓主會否考慮不轉區:

多謝IYY, 原來EK真係好多高人, 請問你仔仔最後入咗邊間中學! 你仔仔好叻呀!

自行己經選了, 準備開始要interview!

如果不轉區,按你排位,也是挺好的,甲一博上智應該好高難度?乙一排伊中,抽到還得神落, 但乙二放油真還有機會??不需要放一間1C的,例如循道/銘基set保險線嗎?

elbar 發表於 21-2-15 13:15

EK高手mama, 比個 like你

elbar 發表於 21-2-15 13:15

Sorry, 仲以為樓主有得揀

Happiness108 發表於 21-2-15 15:02
多謝IYY, 原來EK真係好多高人, 請問你仔仔最後入咗邊間中學! 你仔仔好叻呀!

自行己經選了, 準備開始要in ...
Sorry ah, 忘記了自行已截止, 加油呀 !  乙二油真機會有幾多, 我真係唔知, 抽獎畢竟講運氣。但令媛成績好, 萬一抽獎不盡如人意, 仍可扣門。我只係覺得深水埗成績較好只有兩間英中, 不值得轉網。
你太客氣啦, 我仔仔唔叻 ga, 兩個仔仔都唔係讀書材料, 中人之資啦。
‹ 上一主題|下一主題