用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 三月中如何從英國返香港
樓主: DKmum
go

[英國] 三月中如何從英國返香港  

summerhotel1 發表於 21-2-15 14:36
英國去泰國有直航, 泰國航空或長榮航空有。
現時國內人從英國已經唔再可以轉機返大陸。
大陸要最快4月1日 ...

謝謝你回覆。

國內人仲可以從英國去芬蘭轉機去上海或鄭卅。

yuyueng 發表於 21-2-15 11:45
咁你都要有成績人地至比你apply 同interview 囉,你無成績表比人睇人地點知你咩成績?得6677果D成績連apply ...

我細仔成功用學校成績和入學試加ITELS 轉到G.12,不用看IGCSE成績。

YuYuMother 發表於 21-2-15 14:54
請問邊到可以睇到相關消息?一直網上都揾唔到

我在泰國航空官網找到相關資訊, 每星期一班機, 逢星期日從倫敦出發。

XYZABC 發表於 21-2-15 17:17
謝謝你回覆。

國內人仲可以從英國去芬蘭轉機去上海或鄭卅。

應該唔太可能從芬蘭轉機, 因為現時中國大陸要求持有雙陰性檢測才能登機,而在轉機地點亦都要再做檢測, 然後再上傳檢測資料至微信獲取綠色健康碼登機。 如果要從芬蘭出發,就必須要從中國駐芬蘭領事館取得, 你唔係嗰度居住, 就算你齊全所有document, 佢應該唔會批。

識人打算從美國返上海,做曬檢測全部陰性,領事館都唔批健康碼。

回覆 summerhotel1 的帖子

但係我個agent又真係用呢個方法幫人走左

summerhotel1 發表於 21-2-14 23:28
現在英國去唔到迪拜啦,英國政府禁止所有由阿聯酋迪拜飛英國嘅航班咗好一段時間, 現在亦都冇飛機從英國飛 ...
慘了,幾時開始冇機架?我朋友一月中用呢個方法經杜拜返嚟香港的!

summerhotel1 發表於 21-2-15 14:36
英國去泰國有直航, 泰國航空或長榮航空有。
現時國內人從英國已經唔再可以轉機返大陸。
大陸要最快4月1日 ...
咁係咪即係香港人都唔可以由英國返大陸再用回鄉卡返香港?救命,真係好複雜呀!杜拜又唔得,大陸又唔得嘅話,咁咪剩係得泰國囉!?!

如果小朋友細,我不建議去泰國隔離16日再飛返香港又21日,我見3月中開始有airline賣London直航香港,我都準備book比亞仔

autoto 發表於 21-2-16 00:42
如果小朋友細,我不建議去泰國隔離16日再飛返香港又21日,我見3月中開始有airline賣London直航香港,我都準 ...
有得賣唔代表真係有機,你預左佢不停cancel。我就係咁,book左1月21,cancel再rebook2月3,又cancel再rebook2月16,都係再被cancel,個心灰到爆

有家歸不得真慘,父母又擔心,呢2年比咁多$去留學真係⋯⋯

DKmum 發表於 21-2-15 22:50
慘了,幾時開始冇機架?我朋友一月中用呢個方法經杜拜返嚟香港的!

1月嗰時仲有, 好似係今個月2月開始英國先取消所有阿聯酋迪拜嘅航班

DKmum 發表於 21-2-15 22:53
咁係咪即係香港人都唔可以由英國返大陸再用回鄉卡返香港?救命,真係好複雜呀!杜拜又唔得,大陸又唔得嘅話 ...

我唔太清楚呀, 啱啱另一位家長又有另一個講法, 等我問問佢先

jessiemom 發表於 21-2-15 19:48
回覆 summerhotel1 的帖子

但係我個agent又真係用呢個方法幫人走左

請問係邊一間agent可以出到這一套機票? ( 倫敦-芬蘭-上海)
如果係可以考慮, 上海隔離14日後, 回香港只需要14家居隔離,唔需要酒店, 小朋友上網課影響唔大。

XYZABC 發表於 21-2-15 17:21
我細仔成功用學校成績和入學試加ITELS 轉到G.12,不用看IGCSE成績。
我係追緊學校出mock exam成績表轉校,D學校要睇校內成績達到佢地基本要求至比申請。

summerhotel1 發表於 21-2-16 08:08
請問係邊一間agent可以出到這一套機票? ( 倫敦-芬蘭-上海)
如果係可以考慮, 上海隔離14日後, 回香港只需要 ...
當時我D機票不停被取消,我agent提議走呢條路,佢幫幾個學生走左。但去芬蘭機位好少,當時(十幾日前)話18號得2位,25號多D,但econ都要2萬幾一位。仲要去中國大使館申請唔知乜,咁我2個细路無回鄉咭喺身,點攪?另外有朋友話到內地酒店是政府派,如果質素唔好wifi差,就連online class都上唔到,所以我唔考慮。但如果你想知,我可以俾agent資料你自己問,佢係私人開既。

katrinafu 發表於 21-2-14 21:39
我女都係Y11, 9月底已回港, 一直online 上課, mock都是在家考。
爸爸要她一定要回港 , 爸爸和她睇開耳 ...

如果3月後轉返面授上課,會唔會回英國?
我仔現在都係在港online lesson
[/url]

summerhotel1 發表於 21-2-16 08:08
如果係可以考慮, 上海隔離14日後, 回香港只需要 ...

要在芬蘭機場過一夜的。到達芬蘭機場再做雙檢測,過一夜再飛。再要send所有資料去中國大使館申請綠碼,成功才有登機証。

dmak 發表於 21-2-16 13:06

我識人訂了三月頭返英國上課,2個仔。

dmak 發表於 21-2-16 13:06

唔會啦 , 返兩星期又到復活節假期 , 反而諗4月 中返學啦 !

學校由去年9月開學已有Online Class , 課堂是同步 ,一樣可即場問老師問題和回答老師 , 課堂也有錄制 , 方便時差同學可以睇返 。

katrinafu 發表於 21-2-16 17:53
唔會啦 , 返兩星期又到復活節假期 , 反而諗4月 中返學啦 !

學校由去年9月開學已有Online Class , 課 ...
大家諗住4月中返英國的話是否要預十天自我隔離才開樂?