用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 三月中如何從英國返香港
go

[英國] 三月中如何從英國返香港  

我女三月中考完試之後可online上堂, 佢想返嚟香港, 九月開學時再飛回英國.  朋友教飛往杜拜留21日, 然後由杜拜飛回香港隔離21日! 請問還有其他方法嗎?還有什麼嘢要留意呢?希望有朋友可以分享下, 謝謝!

DKmum 發表於 21-2-13 12:51
我女三月中考完試之後可online上堂, 佢想返嚟香港, 九月開學時再飛回英國.  朋友教飛往杜拜留21日, 然後由 ...

佢夠十八歲?

如果政府未比英國入,可以申請泰國簽證45天,做齊所有要求文件,在曼谷留廿一日再返香港廿一日。曼谷暫時隔離十四日酒店,酒店選擇多又舒適啲,完成隔離有七日自由活動。

如果廣州開番英國機入,可以入廣州廿一日再用回港易。

回覆樓主:

謝謝回覆!佢讀緊大學夠18歲, 等我研究下曼谷嘅方法先!飛廣州佢就冇帶回鄉卡去英國, 寄畀佢又驚寄失, 要諗下先邊個方法好d先!

回覆樓主:

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

DKmum 發表於 21-2-13 14:24
謝謝回覆!佢讀緊大學夠18歲, 等我研究下曼谷嘅方法先!飛廣州佢就冇帶回鄉卡去英國, 寄畀佢又驚寄失, 要諗 ...

用DHL 寄回鄉咭去英國,3-5日可到。

我估香港政府在復活節前,會 放寬英國返香港的限制,因為實在太多留英學生要返香港

bristol 發表於 21-2-14 10:16

我估香港政府在復活節前,會 放寬英國返香港的限制,因為實在太多留 ...

謝謝回覆, 都會考慮寄回鄉卡去英國, 然後由內地返嚟香港呢個方案, 因為唔使返嚟香港再隔離!

bristol 發表於 21-2-14 10:16

我估香港政府在復活節前,會 放寬英國返香港的限制,因為實在太多留 ...

同意,我都係咁諗。 英國確診數字回落加上學期尾多留學生回港應該會放寬。

可以的話直接由英國返香港比較好,始終經其他地方驚有變數,隨時更改出入境限制就麻煩,有機會滯留當地。

我覺得三月尾復活節假期時香港會比直航機返香港,其實如果有専車直接送D人去指定酒店隔離21日,期間又檢二次,比一直起香港既港人更安全。比我唔會考慮經其他國家,太多不能掌握既因素,經廣州都可以考慮下既。

bristol 發表於 21-2-14 09:58
今次香港政府禁止香港居民從英國返香港, 實在欠缺理據, 政治目的凌駕一切, 似是bno5+1反制措施的一部分 ...

非常非常認同!

擔憂新變種病毒, 酒店隔離21日,再加檢測次數。
有邊個國家連自己國民都拒諸門外?我明白香港是一個特區 。
12月時因本土感染人數過多,也理 解醫療問題,隨著感染人數減少,某程度上都要放寬, 不過正苦現在處事係咁上下。

bristol 發表於 21-2-14 09:58
今次香港政府禁止香港居民從英國返香港, 實在欠缺理據, 政治目的凌駕一切, 似是bno5+1反制措施的一部分 ...

好似唔係香港政府唔比香港人由英國回港,只係無直航機咋喎 有錯請更正
其實係一家四口子

DKmum 發表於 21-2-13 14:24
謝謝回覆!佢讀緊大學夠18歲, 等我研究下曼谷嘅方法先!飛廣州佢就冇帶回鄉卡去英國, 寄畀佢又驚寄失, 要諗 ...

我覺得返廣州最安全,萬一中左都知點醫,又近我地,有咩都易搞

上年二月,我弟弟係柬埔寨回廣州隔離,住花園酒店,所有流程都安排得好順暢,所以我對國內有信心,你先寄回鄉比佢,收到後再安排下一步,咁就安全

一家三口 發表於 21-2-14 14:04
好似唔係香港政府唔比香港人由英國回港,只係無直航機咋喎  有錯請更正
...
hk government ban passenger flights from the UK

poonseelai 發表於 21-2-14 14:24
hk government ban passenger flights from the UK

轉機可以回港嗎?
其實係一家四口子

回覆樓主:

根本就係關政治事,變左玩死留學生,攞bno走左果d人都唔會呢段時間返黎啦,我都等緊開關,我女未夠18歲,冇可能左轉隔離再右轉隔離

一家三口 發表於 21-2-14 14:30
轉機可以回港嗎?

之前21日到過英國嘅都唔可以入境香港,香港人都冇情講
8-)

anitawong21 發表於 21-2-14 15:05
之前21日到過英國嘅都唔可以入境香港,香港人都冇情講

慘啦
其實係一家四口子

一家三口 發表於 21-2-14 14:04
好似唔係香港政府唔比香港人由英國回港,只係無直航機咋喎  有錯請更正
...

過去21天內逗留過英國超過兩小時,就算乘坐飛機經其他國家都不能進入香港境內 。

轉機可以回港嗎?

轉機要在轉機地住21日。現在只有迪拜和泰國,泰國要隔離14日。再住七日才能回港再隔離21日,是什麼政策,去到當地都有風險被感染。

其實做咗核酸檢測上飛機,直接到香港才做檢測,有專車到酒店,再隔離21日,完全冇出社區,期間再做兩次檢查,風險在那?

喧嘩 發表於 21-2-14 14:43
根本就係關政治事,變左玩死留學生,攞bno走左果d人都唔會呢段時間返黎啦,我都等緊開關,我女未夠18歲,冇 ...

我朋友個女14歲,全校餘佢一個港生,聖誕冇返,現在情緒低落,喊爆話要返HK。第一年到英國留學,心痛她。

轉機可以回港嗎?

only if you have not visited the UK in the past 21 days before returning to HK.  
HK is, I believe, the only place that denies its own citizens returning to their home country.  This is against Article 13 of the Universal Declaration of Human Rights

Universal Declaration of Human Rights | United Nations