用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 三月中如何從英國返香港
樓主: DKmum
go

[英國] 三月中如何從英國返香港   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 21-2-25 09:09
就算是病毒變種,基本上在由登機要出示PCR test , 至到港做多次檢測,再21日
酒店隔離,防疫措施已絕對足 ...
如果暑假都禁飛實在太過份,明知好多小朋友英國讀書,唔係去玩,已經禁咗咁耐,嗰边亦逐步緩和 ,可以用啲有效既隔離措施,唔可能唔比人回家,同樣係香港人,點解要歧視佢地?

幸福花海 發表於 21-2-25 09:45
如果暑假都禁飛實在太過份,明知好多小朋友英國讀書,唔係去玩,已經禁咗咁耐,嗰边亦逐步緩和 ,可以用啲 ...

小兒8月中返英之後都無回港,打算暑假至返,無預計7月仲未有直航機,太誇張啦。

就算是病毒變種,基本上在由登機要出示PCR test , 至到港做多次檢測,再21日

如果暑期是飛中國再返港, 都要睇睇到時航班是否實行包機制度安排 , 去年 暑假幾乎全是包機的 , 要留意新聞和 監護人公司提供資料。

katrinafu 發表於 21-2-25 11:09
如果暑期是飛中國再返港, 都要睇睇到時航班是否實行包機制度安排 , 去年 暑假幾乎全是包機的 , 要留意 ...
我細女回鄉證過左期好耐。如果暑假無直航,都唔知可以點返香港。
聽我細女講,大學有打算安排學生打疫苗先開第3個 term。我女話除左已回家的海外生,大部份人都已經返左宿舍。

katrinafu 發表於 21-2-24 17:00
Done

雖然我女兒 人在香港,但我覺得就算是病毒變種,基本上在由登機要出示PCR test , 至到港做多次檢測 ...
十分認同

禁到9 月?唔好嚇我, 如果係真,我要自己飛去英國帶個仔回港

TVb08 發表於 21-2-26 10:53
禁到9 月?唔好嚇我, 如果係真,我要自己飛去英國帶個仔回港

係,剛出的資料係延長到9月30日。但唔好緊要,唔好嚇死自己和仔女,疫情如轉好,可能有調整。見步行步。

TVb08 發表於 21-2-26 10:53

暑假無直航機真系搞唔掂,而家Y11仲要返香港做Y12-Y13既簽證。

TTEE1819 發表於 21-2-26 11:37
係,剛出的資料係延長到9月30日。但唔好緊要,唔好嚇死自己和仔女,疫情如轉好,可能有調整。見步行步。
...
請問係邊度出嘅資料?

TVb08 發表於 21-2-26 12:15
請問係邊度出嘅資料?

政府網頁
https://www.news.gov.hk/chi/2021/02/20210223/20210223_174209_050.html

TTEE1819 發表於 21-2-26 12:19
政府網頁
https://www.news.gov.hk/chi/2021/02/20210223/20210223_174209_050.html
thank you

回覆樓主:

好感動,終於我女成功離開英國入境杜拜,開始21+ 21日行程!準備過程頗匆忙亦有d甩漏位,但最後入境嘅情況比想像中順利,叫做成功踏出第一步!唉,明明十幾個鐘頭回港嘅行程變咗21+ 21日,希望嚟緊一切順利!

醒目開學勳章

DKmum 發表於 21-3-13 07:09
好感動,終於我女成功離開英國入境杜拜,開始21 21日行程!準備過程頗匆忙亦有d甩漏位,但最後入境嘅情況比 ...

暫時可以鬆一口氣, 祝一切順利!     可以分享由英國到杜拜的流程嗎?

好感動,終於我女成功離開英國入境杜拜,開始21 21日行程!準備過程頗匆忙亦有d甩漏位,但最後入境嘅情況比 ...

祝一切順利,在杜拜都要做好防疫措施。

祝一切順利

祝阿女順順利利, 叫阿女在杜拜都要做足防疫呀 !

期待你分享英國往杜拜和杜拜到香港流程 。

杜拜都要做好防疫措施, 等樓主更新情況
如暑假都冇直航機由英國回港, 我打算過去陪囡, 再考慮經泰國或杜拜返香港, 諗起要隔離42日, 人都癲...

太好了,祝一切順利,順利回港。

我孩子是今年考公開試的一批學生,將會6月初或中回港。所以在疫情下,這裡的家長和學生的寶貴回港經驗,對於我們來說非常有用。謝謝大家的分享。

回覆樓主:

英國往杜拜程序其實不複雜,只是阿女第一次去這個國家,加上疫情的關係,要注意嘅嘢多咗,而資訊亦不多,所以都有的位要留意,流程大概如下:
1)必須上機前有72小時內測試陰性的結果, 一定要有hard copy既report, soft copy不接受
2) 由於現時還有stay at home restrictions不能自由出入,only allowed to travel abroad for legally permitted reason, 所以離境前要填定一份Travel declaration form
3) 我女用特區護照,去到杜拜落地簽證,入境時非常順利
4) 由於我女持單程機票往杜拜,travel agent教要買定杜拜往香港的機票, 否則有機會被拒入境!我哋蠢咗分開兩次買,一次過買兩程機票會平啲
5) 如果冇買全年學生旅遊保險, 建議在英國出發前買定保險, 因為唔喺香港出發,香港嘅保單cover唔到!
6) 杜拜不用隔離可以自由出入, 所以不用住防疫酒店
7)我有出附屬卡俾呀女, 但係credit limit好低, 杜拜21日都會有好多洗費, 所以要預留時間同香港銀行提高佢嘅credit limit !我女早前亦申請咗張monzo card, 就類似英國debit card咁拍卡就可以消費, 而匯率比銀行好, 所以不用帶太多現金,但有啲細舖頭可能唔收卡, 所以阿女出發前在英國亦提取少量現金, 到達杜拜後換local currency!
8)搞掂曬所有嘢後阿女就負責book storage, 定箱拿拿臨執嘢走人

入境過程相对泰國简單,但係都有好多細微嘢要注意同夾時間.希望以上資料幫到各位家長, 遲啲再update 在杜拜嘅情況同回港嘅流程!
‹ 上一主題|下一主題