用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 三月中如何從英國返香港
樓主: DKmum
go

[英國] 三月中如何從英國返香港  

我細女同我講如果早知online 上堂,佢Xmas都返香港。本來佢計劃一有直航就返香港,然後在香港online 上堂,不過大學剛宣佈下個 term開始面授,叫所有學生,無論人在那裡,都要返來。
咁我同佢講,Easter無謂返, 暑假先返啦,你要咁轉折先上到飛機,風險都好大。如果落地test positive,分分鐘醫好又要上機返英國。

我見大女(戴左mask同面罩)去一次超市都中肺炎,我估如果我要過英國,都係要打足兩針先敢上機。

yuyueng 發表於 21-2-14 11:09
我覺得三月尾復活節假期時香港會比直航機返香港,其實如果有専車直接送D人去指定酒店隔離21日,期間又檢二 ...

聶德權好似話最少去到4月20 先會考慮放寬, 不過唔係好肯定。

wloi 發表於 21-2-14 23:31
我細女同我講如果早知online 上堂,佢Xmas都返香港。本來佢計劃一有直航就返香港,然後在香港online 上堂, ...

英國多人帶病毒,真係防不勝防!購物回家,其實都難徹底消毒,尤其係食物。

我叫我仔所有物品消毒同洗手後,最好放多一兩日後才用,因為記得有講過病毒在大多數室溫環境下只會生存幾小時,希望能減低風險。

我現在在泰國已完quarantine,呢度酒店隔離package係16日,不是14日,我仔亦在英國,都有諗過叫佢黎之後一齊返香港,但最後都係放棄,因坐太多程機,現在希望正苦快d比英國機land香港

autoto 發表於 21-2-15 01:15
我現在在泰國已完quarantine,呢度酒店隔離package係16日,不是14日,我仔亦在英國,都有諗過叫佢黎之後一 ...

都係,英國去泰國都好似冇直航,又要來回機場,做檢測,停21日,再飛香港做檢測,又再隔離21日,真唔明乜玩法。國內人轉機都可以返到去中國,都唔駛過冷河,去到其他國家又會低風險啲咩。唔明香港點解諗啲咁爛嘅政策。

XYZABC 發表於 21-2-15 01:45
都係,英國去泰國都好似冇直航,又要來回機場,做檢測,停21日,再飛香港做檢測,又再隔離21日,真唔明乜 ...

而且黎泰國係要申請的,不是買機票就可以黎,要留意

autoto 發表於 21-2-15 03:02
而且黎泰國係要申請的,不是買機票就可以黎,要留意

我想了解一下申請困難嗎?程序是否很複雜?

yuyueng 發表於 21-2-14 22:00
係呀!我仔十分失望,覺得唔多公平,又要由老師呈分再加老師評核。

知道往年好多人估低咗,成績麻麻,特別是A-level。有朋友個仔A-level 得B、B、C。入唔到大學,返HK 10月考有AAA,冇想過會差咁遠。

XYZABC 發表於 21-2-15 07:59
知道往年好多人估低咗,成績麻麻,特別是A-level。有朋友個仔A-level 得B、B、C。入唔到大學,返HK 10月 ...
靠老師評核跟本唔公平,我唔信老師無偏私,我仔學校就係咁,pre mock時佢數學一直無咩考試就評佢6,physic chem攞top score 就比7,話要加上平時分,出份report 想轉校都唔得,佢好失望。好啦1月中正式mock exam , 佢physic Chem bio maths都係top scores ,學校比bio 7,話佢個分數唔一定攞8或以上,雖然其他比9,學生攞到mock exam predict grade係家長未收到,問左學校但學校一直拖亦唔知佢地比咩grade (我等住份成績單轉校),如果有試考我仔十拿九穩呢4科攞9,但由老師評核起碼降一個grade都唔出奇。

XYZABC 發表於 21-2-15 07:59
知道往年好多人估低咗,成績麻麻,特別是A-level。有朋友個仔A-level 得B、B、C。入唔到大學,返HK 10月 ...
差咁遠? 一般都話上年係 grade inflation, 尤其係經過英國家長大規模抗議之後,很多學生已經升了grade, 不是嗎?那麼他是用十月的成績,再報今年入大一?

yuyueng 發表於 21-2-15 10:13
靠老師評核跟本唔公平,我唔信老師無偏私,我仔學校就係咁,pre mock時佢數學一直無咩考試就評佢6,physic  ...
咁係咪可以要求新校俾佢考咗入學試先?anyway 唔怕啦,仔仔咁叻,大把學校爭住收!轉校就係因為佢偏心?定係想轉去 sixth form college, for better oxbridge preparation?都聽過同學仔/agent 講,話有啲學校集中資源俾某啲local 嘅學生,但非親身經歷,又唔敢亂講

giver 發表於 21-2-15 11:12
咁係咪可以要求新校俾佢考咗入學試先?anyway 唔怕啦,仔仔咁叻,大把學校爭住收!轉校就係因為佢偏心?定 ...
咁你都要有成績人地至比你apply 同interview 囉,你無成績表比人睇人地點知你咩成績?得6677果D成績連apply都無資格,我未同學校講轉校,只希望學校出佢mock exam既成績比家長,作為家長有權知道自己仔女起學校既成績啫,好過份?你又唔使揶榆我仔大把學校爭住收,事實今日為止我一間都報唔到,我仲等緊學校出成績去報今年9月Y12。希望你仔女有一日同我仔一樣啦。

XYZABC 發表於 21-2-15 04:40
我想了解一下申請困難嗎?程序是否很複雜?

我是做免費最普通的45天tourist visa,要有來回機票、隔離酒店confirmation、usd100000保險包COVID、隔離完的住址等等Upload上香港泰國領事館website,申請certificate of entry,你可直打電話去了解詳情

醒目開學勳章 王國長老

版主按:任何政治話題請移玉步到親子王國 - 時政擂台討論
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

katrinafu 發表於 21-2-14 14:00
非常非常認同!

擔憂新變種病毒, 酒店隔離21日,再加檢測次數。

cannot agree more

giver 發表於 21-2-15 10:51
差咁遠? 一般都話上年係 grade inflation, 尤其係經過英國家長大規模抗議之後,很多學生已經升了grade, 不 ...

2020年改為跟CAG A*/A創新高
大學唔夠位 有人要延遲1年入學

https://schoolsweek.co.uk/top-results-at-a-level-almost-double-under-new-system/

The data shows the percentage of A* grades has risen from 7.7 per cent in 2019, to 14.3 per cent in 2020.

Under the calculated grade system, the results of which were released last week, the percentage of A* grades only rose to 8.9 per cent.

Today’s data shows there have been increases in all grades on last year, including grade C or above, which have risen from 75.5 per cent to 87.5 per cent – a rise of 12 percentage points.

Grades A and above have risen from 25.2 per cent in 2019 to 38.1 per cent in 2020; while the proportion of B or above grades has risen from 51.1 per cent to 65.4 per cent.

https://schoolsweek.co.uk/a-level-results-2020-top-grades-up-by-2-4-percentage-points/amp/

XYZABC 發表於 21-2-15 01:45
都係,英國去泰國都好似冇直航,又要來回機場,做檢測,停21日,再飛香港做檢測,又再隔離21日,真唔明乜 ...

英國去泰國有直航, 泰國航空或長榮航空有。
現時國內人從英國已經唔再可以轉機返大陸。
大陸要最快4月1日才批准英國直航重啟服務,我相信香港會跟, 大約4月開。

summerhotel1 發表於 21-2-15 14:36
英國去泰國有直航, 泰國航空或長榮航空有。
現時國內人從英國已經唔再可以轉機返大陸。
大陸要最快4月1日 ...

請問邊到可以睇到相關消息?一直網上都揾唔到

giver 發表於 21-2-15 10:51
差咁遠? 一般都話上年係 grade inflation, 尤其係經過英國家長大規模抗議之後,很多學生已經升了grade, 不 ...

是,所以遲咗一年入大學。

autoto 發表於 21-2-15 12:00
我是做免費最普通的45天tourist visa,要有來回機票、隔離酒店confirmation、usd100000保險包COVID、隔離 ...

謝謝你,我大仔在宿舍日日網課,大學二年級,他都話好悶,又唔敢出街,所以都想佢回港。