用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 三月中如何從英國返香港
樓主: DKmum
go

[英國] 三月中如何從英國返香港   [複製鏈接]

XYZABC 發表於 21-2-14 16:46
我朋友個女14歲,全校餘佢一個港生,聖誕冇返,現在情緒低落,喊爆話要返HK。第一年到英國留學,心痛她。
...
聽到都傷心.
其實係一家四口子

我朋友個女14歲,全校餘佢一個港生,聖誕冇返,現在情緒低落,喊爆話要返HK。第一年到英國留學,心痛她。
...

我女已經第三年啦,有朋友陪,但都有d 抑鬱,始終覺得有家歸不得,心理壓力好大,我已經尋求左好多方法,都冇用

其實我又唔覺得同政治有關,畢竟BNO果班短時間內唔會咁快就返黎,反而因為英國變種covid19既出現,跟著英國感染人數直線上升,大家睇BK討論區都見到所有香港人(留學生父母例外)都視英國留學生為洪水猛獸,強烈要求政府封關,起各行業要停止營業情況下,似乎要做D野。
當然,其實政府可以安排專車一車車直接送洒店,專車錢用者自付,又可以解決旅遊巴同酒店收入下降問題,咁樣隔離21日已經安全過一直起香港既香港人啦,不得不說政府好廢。
我仔上年8月中已經返左學校,全校加埋佢有3個香港人,佢又OK,話打算暑假至返。

yuyueng 發表於 21-2-14 18:06
其實我又唔覺得同政治有關,畢竟BNO果班短時間內唔會咁快就返黎,反而因為英國變種covid19既出現,跟著英國 ...

好似出國留學就係錯咁。乜邏輯。

其實我又唔覺得同政治有關,畢竟BNO果班短時間內唔會咁快就返黎,反而因為英國變種covid19既出現,跟著英國 ...

聖誕後已經有專車送去酒店。

...

我朋友兩個女都係,一個Year 7和 11, 聖誕時住Host Family ,沒有外出, 1月初兩個女都確診  , 細女仲高燒了幾天, 當時都好擔心, 一直好後悔12月沒安排兩個女回港。

katrinafu 發表於 21-2-14 18:53
我朋友兩個女都係,一個Year 7和 11, 聖誕時住Host Family ,沒有外出, 1月初兩個女都確診  , 細女仲高 ...

現在只有香港唔比國民回家。

katrinafu 發表於 21-2-14 18:53
我朋友兩個女都係,一個Year 7和 11, 聖誕時住Host Family ,沒有外出, 1月初兩個女都確診  , 細女仲高 ...
Y11好難回港因為要考GCSE,我仔就係Y11所以一直留起英國無返香港, 係咪host family 到感染到?我仔都話雖然host family 得一個阿嬸(亦係guardian )但佢出出入入唔代表佢安全。

XYZABC 發表於 21-2-14 18:24
聖誕後已經有專車送去酒店。
係?我知上機前全部要有檢測報告,如果仲有專車送去酒店隔離21日,真係唔知仲有咩問題!

yuyueng 發表於 21-2-14 20:10
Y11好難回港因為要考GCSE,我仔就係Y11所以一直留起英國無返香港, 係咪host family 到感染到?我仔都話雖然 ...

其實响host family 到都一樣有風險,英國大部份人都戴布口罩,室外又唔需求戴口罩。

冇想過連續2年取消GCSE。

SmileSmileSmile 發表於 21-2-14 14:18
我覺得返廣州最安全,萬一中左都知點醫,又近我地,有咩都易搞

上年二月,我弟弟係柬埔寨回廣州隔離,住 ...

同意

yuyueng 發表於 21-2-14 20:10
Y11好難回港因為要考GCSE,我仔就係Y11所以一直留起英國無返香港, 係咪host family 到感染到?我仔都話雖然 ...

我女都係Y11, 9月底已回港, 一直online 上課, mock都是在家考。
爸爸要她一定要回港 , 爸爸和她睇開耳鼻喉專科醫生講到呢個肺炎對日後影響, 加上我女係一個好易病的人,所以要考慮到考試重要還是健康重要去考慮 , 無染病就無事當然無問題 ,但感染到又點算呢 ?
之前有諗過最壞打算就係重讀Y11 。

我朋友兩個女個Host  family 感染到 ,12月底已開始病, 細女燒到 104度 , 1月頭先收到 NHS的檢測set  才確診,當然Host 一家三口都中哂招 。朋友很想飛過去 , 但當地Lockdown , 連酒店和Airbnb 都冇得訂,想飛去照顧兩個女都唔得 ,有時去到呢個位都好無助 。

katrinafu 發表於 21-2-14 21:39
我女都係Y11, 9月底已回港, 一直online 上課, mock都是在家考。
爸爸要她一定要回港 , 爸爸和她睇開耳 ...
的確係擔心,如果host family 中招,一齊住好難唔中,真係赌博咁,因為host family 佢一個女人獨居,佢又係負責佢個guardian ,佢哋話全部有戴口罩同test 左,同我仔一齊仲有另外二個香港同學。

XYZABC 發表於 21-2-14 20:17
其實响host family 到都一樣有風險,英國大部份人都戴布口罩,室外又唔需求戴口罩。

冇想過連續2年取消GC ...
係呀!我仔十分失望,覺得唔多公平,又要由老師呈分再加老師評核。

同意呀!

當時係一般市民聽到英國都覺可怕,我仔12月頭返港,21日後隔離完,前後檢測咗5次,都有親戚朋友怕咗佢,我哋見朋友前都預先聲明,再2個星期後至自我解禁,免得人家提心吊膽!

不過政府到而家都唔想辦法放寬就真係遲遲遲咗啲!

yuyueng 發表於 21-2-14 20:12
係?我知上機前全部要有檢測報告,如果仲有專車送去酒店隔離21日,真係唔知仲有咩問題! ...

當時新聞中是寫政府12月22日安排專車由機場到酒店隔離檢疫。

喧嘩 發表於 21-2-14 18:01
我女已經第三年啦,有朋友陪,但都有d 抑鬱,始終覺得有家歸不得,心理壓力好大,我已經尋求左好多方法, ...

多D同佢視像,傾吓偈。

XYZABC 發表於 21-2-14 19:11
現在只有香港唔比國民回家。

咁又唔係, 我阿仔有其他國家嘅同學都不能回家, 因為佢哋自己嘅國家封關封機場。

DKmum 發表於 21-2-13 12:51
我女三月中考完試之後可online上堂, 佢想返嚟香港, 九月開學時再飛回英國.  朋友教飛往杜拜留21日, 然後由 ...

現在英國去唔到迪拜啦,英國政府禁止所有由阿聯酋迪拜飛英國嘅航班咗好一段時間, 現在亦都冇飛機從英國飛迪拜

bristol 發表於 21-2-14 09:58
今次香港政府禁止香港居民從英國返香港, 實在欠缺理據, 政治目的凌駕一切, 似是bno5+1反制措施的一部分 ...

同意你上半部分, 不過去年武漢情況唔同,當時係啱啱發生,現在疫情已經發生咗一年。
‹ 上一主題|下一主題