用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國碩士
go

[英國] 英國碩士

請問英國大學學士最后一年的準畢業生,通常會幾時申請碩士?我看過多數大學是滾動申請的,額滿為止。那沒有期末成績是否就不能申請?大學通常要有2封老師的推薦信,如果老師遲遲沒發,又不能申請?還是可以先網上遞交申請,成績和推薦信可以後補?大學會比conditional offer 嗎?

gogowei 發表於 21-2-13 02:35
請問英國大學學士最后一年的準畢業生,通常會幾時申請碩士?我看過多數大學是滾動申請的,額滿為止。那沒有 ...
其實好睇具體情況,另外碩士有兩種,taught master 同 MPhil,你想讀邊種?

王家爸爸 發表於 21-2-13 11:17
其實好睇具體情況,另外碩士有兩種,taught master 同 MPhil,你想讀邊種?

MPhil屬於研究型碩士,兒子想讀Taught master,應該能學更多東西吧!聽說英國的Taught master有一半內容也是以研究為主。

gogowei 發表於 21-2-14 00:14
MPhil屬於研究型碩士,兒子想讀Taught master,應該能學更多東西吧!聽說英國的Taught master有一半內容也 ...
我自己係英國讀過兩個 taught master 學位(唔係最勁既 G5 大學,但係都係 Russell Group 大學),可以話內容同 final year 差唔多,大約有三分一時間做簡單既研究(一般係兩科既學分),深度同 final year 既 project 唔會差好遠。近年有啲大學可以選擇讀多兩科代替 project。

王家爸爸 發表於 21-2-14 09:26
我自己係英國讀過兩個 taught master 學位(唔係最勁既 G5 大學,但係都係 Russell Group 大學),可以話內 ...

明白!咁係幾時報名?要等曬成績同推薦信先報名?見好多大陸學生已經攞到碩一年的offer(emoji)

gogowei 發表於 21-2-14 18:18
明白!咁係幾時報名?要等曬成績同推薦信先報名?見好多大陸學生已經攞到碩一年的offer(emoji)
你讀緊邊科?諗住讀邊科?諗住讀邊間?
其實去大學既網站申請就得,其他資料可以後補,例如:
https://www.alliancembs.manchester.ac.uk/study/masters/how-to-apply/

每間大學每科做法唔同,要自己去各大學網頁研究。大學應該有自己 application portal,唔一定要等齊成績先可以報,可以出 conditional offer。推薦信正常情況下都係預先通知大學導師想報乜 course,等你開始申請嗰陣就可以好快 upload 到。有啲大學唔一定要你兩封都有先出 offer。

一般 3、4 月開始報名,有啲 course 可能去到 8 月底先 deadline,都係要自己去望下研究下。

gogowei 發表於 21-2-14 00:14
MPhil屬於研究型碩士,兒子想讀Taught master,應該能學更多東西吧!聽說英國的Taught master有一半內容也 ...
MPhil > Taught Master

cow 發表於 21-2-16 22:24
MPhil > Taught Master
又唔一定,無話邊樣好啲。讀 MPhil,如果唔讀 PhD,基本上無用。如果鍾意研究,反而讀 MRes 更好,起碼係個 self-contained qualification,讀完之後,讀唔讀 PhD 都得,靈活啲。

明白,謝謝各位意見!