用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Year 10 conditional offer
go

[英國] Year 10 conditional offer

小兒收到某學校入讀2022 year 10 conditional offer,除咗要pass entrance test外,還要放佢哋學校喺first choice,有冇人有類似情況?學校如何知道佢係咪first choice?如果其他學校早d 出offer咁我可唔可以應承人哋呢?

正常個個都考幾間學校然後再慢慢諗,不過如果佢係你最想入既學校咁應承佢又無所謂,佢係想如果佢收你,你一定去讀,我自己未試過遇到呢D學校。

Andrewbaby 發表於 21-2-12 07:28
小兒收到某學校入讀2022 year 10 conditional offer,除咗要pass entrance test外,還要放佢哋學校喺first  ...

中學都有conditional offer? 我孩子當年的申請,考入學試或做完面試,收就收,唔收就reject。

你報完名就出conditional offer?entrance test要付費?成績達到佢要求,又要擺佢在first choice, 這校好勁嗎?

TTEE1819 發表於 21-2-12 11:14
中學都有conditional offer? 我孩子當年的申請,考入學試或做完面試,收就收,唔收就reject。

你報完名就 ...

有㗎!好多boarding school(唔係經agent申請)都要早兩年甚至以上申請,有學校Year 6考完第一次試同interview,成績最好嘅會有unconditional offer,只要讀完Year 8校內成績ok就直接入Year 9其他比較好嘅就會有conditional/provisional offer,呢啲學生Year 8嗰年要再考試,到時學校再決定收唔收佢讀Year 9。有啲學校拎住conditional offer嘅,最後有一半人都可以成功入讀,不過間間學校唔同,我只係以我所知嘅作為例子。

英國學校俾offer on condition of passing entrance test好常見,無乜特別。俾得CO大致預咗小朋友考試無問題。
其實佢唔會知你係咪放佢喺first choice,都係講honour。

我哋考完UKiset 再in 咗兩次,俾埋school report,學校就俾咗conditional offer。entrance test 出年一月至考,但係我哋報咗另外兩間今年尾就會考試同出offer,所以唔敢應承實。

謝謝你地分享! 我見過有 offer, waiting 及 reject letter, 無諗過有  conditional offer。