用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?   [複製鏈接]

conniewktang 發表於 21-3-3 17:57

可PM我傾,免得有些人處處針對讀IB 或國際學校的分享。 ...
好期待您公開分享,Please !   好想知多啲啲 IS 的實際情況。我們都有朋友在 IS,但始終自己仔女未讀過,請幫手分析!   
( 公開留言,言論自由,毋需理會一啲惡性針對嘅留言 )

ar_mak 發表於 21-3-3 23:50
其實有D野都想同你研究下,你成日都想當年,但又有冇諗過而家個世界係發生緊咩事?例如你引用父母做藍領 ...

有意思!現在唔方便,稍後回覆您。

conniewktang 發表於 21-3-3 17:57

可PM我傾,免得有些人處處針對讀IB 或國際學校的分享。 ...
在國際學校版,會見到對LS學校的唔少誤解。同樣,在其他版面,也見到對IB/IS學校的誤解。
其實真係各有利弊,適應不同需要。如果可以取長補短就非常好!

不過總體來講,IS的學習生涯愉快好多。不過可能更多家長buy no pain no gain, 某種程度包括我

b3410 發表於 21-3-3 23:57
在國際學校版,會見到對LS學校的唔少誤解。同樣,在其他版面,也見到對IB/IS學校的誤解。
其實真係各有利弊 ...

IS最愉快的階段是小學。IS 中學也不是易讀,同樣是no pain no gain!做一份功課想高分,最少要數小時,面對老師的高要求,一樣辛苦,一樣有壓力,學生一樣要溫書,唔係唔洗讀㗎。
但IS是教得比較活,功課的創意成份高,學生滿足感大,辛苦但好開心同滿足。我兒子由主流小學升IS中學部,可感覺到,他越來越喜歡學習,而且學會學習。IS重視的是引導學生找尋答案及自己做深入課題的研究。
我兒子之前讀的主流小學,是一所非常好成績及重品格的小學,校長非常棒,老師有愛心,我都好多謝這間主流小學教識我仔咁多,普教中使他普通話流利可應付IS的要求,中英數根基打得好,品格培養佳,以致他即使中文小學讀完小五入IS也完全沒有英文問題,不用參加補底班,各科都讀得滿意。主流學校也有其優點,只是我覺得國際學校,尤其IB更適合他性格,他可以飛得更高更越。

Soundervolt 發表於 21-3-2 10:28
其實而家好多有質素嘅學校都滲入唔少project base,presentation等嘅功課及活動,已經同我地嘅年代唔同( ...
講到滲入project based learning, 其實IS現在在做的是problem based. 對整體課程設計,師資的要求更加高。更加配合到大學學習,和將來的成長。所以,我覺得在主動探求知識方面,IS/IB 的優勢是非常明顯的。不過,在知識體系的完整性,knowledge based learning 還是效率最高。

我講的是一個教學體系相對於絕大多數同學。

conniewktang 發表於 21-3-4 00:08
IS最愉快的階段是小學。IS 中學也不是易讀,同樣是no pain no gain!做一份功課想高分,最少要數小時,面 ...

中學的IS再辛苦,也比不上LS學校的辛苦。

自己尋求答案的確可以提高滿足感,不過,我總擔心知識體系的不完整,可能還是自己脫離不了傳統教育的框框。mouth:" />
想請教,從專業的角度睇,其實知識體系不完整,是否並不是十分重要?或者IS其實有自己的方法去解決這個問題?

b3410 發表於 21-3-4 00:17

自己尋求答案的確可以提高滿足感,不過,我總擔心知識體系的不完 ...

所以好多IS會有系統地打好底,而不是十幾年都是讀IB, 根基會更穏固,以致最後2年IBDP就更得心應手。

conniewktang 發表於 21-3-4 00:21
所以好多IS會有系統地打好底,而不是十幾年都是讀IB, 根基會更穏固,以致最後2年IBDP就更得心應手。
...
咁如果學校係一直IB,PYP,MYP上,點算?

b3410 發表於 21-3-4 00:17

自己尋求答案的確可以提高滿足感,不過,我總擔心知識體系的不 ...

IS有方法引導學生去自主學習,老師一向比guidelines, 不傾向立即比答案,所以我唔覺有問題。

b3410 發表於 21-3-4 00:24
咁如果學校係一直IB,PYP,MYP上,點算?

我唔敢亂答。
可分享,兒子契媽是外籍人士,她告訴我,當年她在英國讀書,也不是一直IB, 只是最後2年才是,她說這樣基礎會好一些,而她是拿全額獎學金升讀大學的,因為IB考得好。

conniewktang 發表於 21-3-4 00:24
IS有方法引導學生去自主學習,老師一向比guidelines, 不傾向立即比答案,所以我唔覺有問題。
...
謝謝解答。
我之所以有這個擔心,是因為一位朋友屬於早期學期係problem based, 大學反而轉左knowledge based. 之後發現,原來初初階段,有些topic自己研究的非常深入,不過,有些topic 屬於完全冇接觸過,而且自己唔知自己miss咗。

conniewktang 發表於 21-3-4 00:28
我唔敢亂答。
可分享,兒子契媽是外籍人士,她告訴我,當年她在英國讀書,也不是一直IB, 只是最後2年才是 ...
希望有高人可以解答

b3410 發表於 21-3-4 00:30
謝謝解答。
我之所以有這個擔心,是因為一位朋友屬於早期學期係problem based, 大學反而轉左knowledge base ...

如果有被IS train過,完全不是問題,可自己搞掂,做慣research!
我有時覺得我兒子的學習方式似讀緊大學。唔單止,仲有學了好多對將來工作有幫助的soft skills,而且佢嘅英文同IT好快會超越我。

conniewktang 發表於 21-3-4 00:32

如果有被IS train過,完全不是問題,可自己搞掂,做慣r ...
True

conniewktang 發表於 21-3-4 00:32

如果有被IS train過,完全不是問題,可自己搞掂,做慣r ...
妳講講下我有D懷疑我小朋友係咪讀左IS

conniewktang 發表於 21-3-4 00:21
...
即係你覺得打好個底之後就IB係比較好既路線

cafeva 發表於 21-3-4 06:22

係呀,我自己想放佢洋,所以不一定在香港完成,仔IS的北美老師,使他習慣了整個學習模式同老師的口音,最重要係充滿外國文化的環境先。

cafeva 發表於 21-3-4 06:22

而且考IBDP, 如果在香港完成中學,升學唔去美國讀,去英國讀都得。仔超細B剛滿11歲,還有6.5年中學,如去美國讀就可21歲大學畢業,去英國仲省了一年,可20歲畢業。

‹ 上一主題|下一主題