用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
go

級頭小朋友點溫書?  

大家嗰d級頭小朋友點溫書?
交流下

小學級頭溫習方法常人好難參考

我見過級頭的,平時交齊功課就收工,望多眼都唔會,海量睇課外書,到考試前週末人人閉關,佢就如常兩日都長途跋涉去資優學院和大學上課,去玩

另一個都係級頭系我同事的女,港島女校畢業,小學時,同事自己教個女學下一學期的書,操題目,所以到學校教的時候,已經至少系學第二次,功課可以做得好快,到考試時已經系起碼操第三次。而且每日分配時間學高一級的書,做高一級的補充。

我認識的級頭/級三內

A:有恆常做補充練習,中英文會做高一級,睇好多書,有去補習。
B:同上。
C:冇任何特別,睇電視多過溫書,冇補習。
D:冇特別,鍾意訓覺、玩遊戲、睇卡通片,冇補習。
E:冇任何特別,冇加操,冇補習,一直都係自己溫書。
F:同普通小朋友冇特別大分別,屋企畀佢任玩,只補一科。

共同點係佢哋記性非常好,悟性非常高,海綿一樣咁吸收知識,咁所以溫一兩次就可以容易攞到 9 字。級頭好多時候係天生條件造成,冇資質配搭嘅話,以勤補拙唔夠佢哋玩。

小朋友平時無温書(高小)
默書,Quiz前有溫一篇
考試前一星期左右有溫
無補習
超級鍾意睇英文書
不愛睇中文(但中文成績都好好)
功課自己自動自覺做好
可能平時有留心聽書(呢個好重要,因為佢自己上online也跟到功課,我前排都有問佢,數學識吾識,需唔需要補下?佢話不用[佢最吾鍾意數學,所以一定話不用],不過見佢功課也跟到)
但有學課外課程(另一種語言,英國文學.....)

1998Ruby1998 發表於 21-2-12 10:14
我認識的級頭/級三內

A:有恆常做補充練習,中英文會做高一級,睇好多書,有去補習。

記性好和專注力高系基本條件

人地默書要一個星期前開始日日溫都只係得八字,記性好的,默書前一晚揭下,都有滿分。

回覆樓主:

我都同意先天條件勝於一切,記性好,悟性高,一講就明,背幾次就背到,專注度高。
考前有做補充,目的只為更穩操勝券。無測考時,基本上唔駛溫書,不用補習。

我仔是級一的,多做練習和背書,不用補習

chasedream 發表於 21-2-11 19:43
大家嗰d級頭小朋友點溫書?
交流下

讀書講資質,級頭通常記性好,資優,領悟力高,唔洗點溫點背就記得,練習會做一點。

級頭不一定資優,但至少系記性好,坐得定,做卷小心

唔少資優成績真系好普通,因為資優範疇不是學校考的,又坐唔定,大意,還有日日發夢

記性好,海量閱讀,中英不拘,速度快,一目十行,領悟力強,會融匯貫通。

好奇心重,從小每事問,為什麼為什麼,打爛沙盤問到篤。大了自己會google

鍾意瞓覺,睡眠充足好重要。

有睇卡通片,每天限時一小時。

冇補習。考試前一兩星期做適量補充練習,以適應做卷的時間管理。

疫情下在家網上學習,難免專注力稍遜,會魂遊或邊畫公仔邊上課

運動麻麻,幸而愛行山遠足探索,滿足對大自然的好奇心之餘,也算鍛鍊身體吧。

小曳人    發表於 21-2-14 08:25

LeeCC 發表於 21-2-13 11:33
級頭不一定資優,但至少系記性好,坐得定,做卷小心

唔少資優成績真系好普通,因為資優範疇不是學校考的, ...

同意,但也見小學不少級頭非資優,靠勤力肯背同肯做補充,將勤補拙考到級一,但上中學就好普通或差。如果資優果啲不是偏科果種,小學丶中學丶大學都可以一直領先,我覺得天資加後天努力都重要。(記性好唔好在IQ test是四個範疇中的一個),亦有資優是越高班,上了中學或大學越叻,小學課程太簡單同沉悶,使他們冇心機同易發夢。考級一其實中上智力已足夠。

conniewktang 發表於 21-2-13 13:24

同意,但也見小學不少級頭非資優,靠勤力肯背同肯做補 ...

同意,特別系一些由父母或補習老師主導學習,而考到級頭的小朋友,一上中學,無人做主導,就即刻散曬,自己唔知點溫書

LeeCC 發表於 21-2-13 13:52
同意,特別系一些由父母或補習老師主導學習,而考到級頭的小朋友,一上中學,無人做主導,就即刻散曬,自 ...

我又教過幾個,小六級一至三都有,上b1英中就近乎包尾,完全無心向學,也許小學已出晒力,已無力前行,但他們/她們是醒目的,一點也不蠢,只是不再喜歡讀書,可能已厭倦了!

conniewktang 發表於 21-2-13 13:56
我又教過幾個,小六級一至三都有,上b1英中就近乎包尾,完全無心向學,也許小學已出晒力,已無力前行,但 ...

甘好可惜啊

LeeCC 發表於 21-2-13 14:54
甘好可惜啊

冇計,怪獸家長太多,小學已逼到喘不了氣,上中學有機會就反彈,唔再努力,厭倦讀書了,所以就hea讀,男女都有。

jli008 發表於 21-2-13 19:48
小学讓孩子無壓力下开心啲学野,温書自然随意抽温就可以,中学更不会下降。
...
MCS 级頭?好犀利!

回覆樓主:

我2粒姨甥由細到大都係級頭。但佢地丫媽在測驗考試前1個月就開始溫書。平時都係同其他小朋友一樣,打機睇電視。不過細個既時候,妹夫經常性同佢地玩board games. 不過佢地係資優。

醒目開學勳章 貢獻勳章

死溫書做小學積優,倒不如培養學習興趣....一生受用
恐龍家

LeeCC 發表於 21-2-13 13:52
同意,特別系一些由父母或補習老師主導學習,而考到級頭的小朋友,一上中學,無人做主導,就即刻散曬,自 ...

中學都仲可以補習,倒覺得either 青春期作祟or 不能逃離小學死記模式。
身邊有個case, 小學名列前矛,高中開始dup, 大學畢業唔到,呢個case 阿媽中學都一路主導,但上到大學完全幫唔到