用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?  

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
ar_mak 發表於 21-2-23 16:11
啊~你講呢D又有D似想當年一個廣告:到底係黎食碗麵,還是係想見你一面? (拿,又考下你呢個係咩廣告~ ...
蛇都可以孵蛋嘅

ar_mak 發表於 21-2-23 19:06
坦白講,中國係最先擁有科技(四大發明)而到今日會落後於西方,成個問題就係在於個金融制度,冇辦法有效率 ...
融無前後,達者為先,西方用老豆$去research, 中科創用 vc$攞market share, 新經濟有名比你叫atm, 問你服未?

mcl203 發表於 21-2-23 19:15
教學模式唔計測考,咁可能好窄先岩,只教唔睇結果,我估唔少學校校長和老師追求嘅至高境界~~~
...
D阿媽成曰都話架啦,只要盡左力,結果係唔重要。

喂~嘜係假架~???

b3410 發表於 21-2-23 19:33
蛇都可以孵蛋嘅
任何情況之下你都諗住孵蛋,可能會係反映出你仲想生多個喎!

PS:係我錯,我講下D貓貓狗狗,你就唔會諗起孵蛋。

b3410    發表於 4 天前

MrBeast 發表於 21-2-23 20:18
融無前後,達者為先,西方用老豆$去research, 中科創用 vc$攞market share, 新經濟有名比你叫atm, 問你服 ...
你講起呢D我又諗起你講過果架乞池汽車。你講果陣,咩都未有,廿蚊;而家出左電視廣告勒,好似五十蚊。遲下比佢真係出埋架車,咁個股價仲得了?

呢個故事教訓左我地D咩,既然樓可以買樓花,咁車都一樣可以,係佢未有車之前,就買住佢股票先,之後就唔使錢都會出到架車。

PS:仲有一大堆果D雲儲存,人造肉,無人機,時空旅行。。。呢一代人真係隨時被迫發達。

PS:你話香港D股票幾時會出埋呢個限買令呢?因為個個都發到豬頭,真係會期出現勞工短缺喎!

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
ar_mak 發表於 21-2-23 18:55
漏左唔記得講埋你。

係,各位網友。學習最重要係快樂,快樂就自然會主動,主動就可以唔使點理,唔 ...

你講咁多野,我最同意你這個。
愈快樂愈主動成績愈好,愈來愈快樂,更加主動⋯愈唔駛點理,愈和諧愈快樂⋯
皆大歡喜
但也要有天份加Happy School
要天時地利人和配合

宮二 發表於 21-2-24 00:41
愈快樂愈主動成績愈好,愈來愈快樂,更加主動⋯愈唔駛點理,愈和諧愈快樂⋯ ...
其實你又唔使兜咁大個灣去同我講,我好早就已經知道自己真係講得太多野。

PS:快樂指數同學業成績成正比既理論唔係我講架,我只係引述咋~

宮二 發表於 21-2-24 00:41
愈快樂愈主動成績愈好,愈來愈快樂,更加主動⋯愈唔駛點理,愈和諧愈快樂⋯ ...
每個人動力泉源本身都係由"心"出發, 當你對某件事真心快樂去做,正常越有動力.
天份其實正常所有孩子先天都有(除非本身真係有病而影響),衹是好多後天做成影響咗天份,其次HAPPY SCHOOL就更唔需要多講,當你真正享受快樂學習,按道理那一間都係快樂學校.  天時地利冇得控制,衹有人和(父母)最大影響.
開心是學習最主要因素

漏左唔記得講埋你。

係,各位網友。學習最重要係快樂,快樂就自然會主動,主動就可以唔使點理,唔 ...
我都少發言好多,你所指出都係半對半錯,也正正反映你是著重"名"多些,唔懂得真正學習樂趣,也令對辦學既人灰暗.
當你真真正正享受讀書學習樂趣,正常入到那一間都一樣可以快樂學習.
開心是學習最主要因素

jli008 發表於 21-2-24 11:39
我都少發言好多,你所指出都係半對半錯,也正正反映你是著重"名"多些,唔懂得真正學習樂趣,也令對辦學既人灰暗 ...
你呢排少講左野既原因,我估計你係進入緊人生另一個層次,你將自己去昇華,去燃燒,在快樂的層面上再建築一層快樂。而呢份情操唔係普通既網友會明白,明白既人係會同你產生感應,同你冇感應既人又唔明白你講咩。每個人都有各自既人生階段而出現不同變化,例如青春期既人,會好有理想主義,好想去改變世界;例如出現中年危機既人,成日會自卑變自大,咩都認為自己睇既野係岩,咩都要同人拗一餐;又例如更年期既人,會開始學習拋開過去既成見,學習妥協,嘗試去找尋快樂,每一刻都提醒自己要快樂。但快樂唔係因為自己覺得係就係,而係你身邊既人都感到快樂,你自己先會得到真正既快樂。醫學角度黎講,自己要成日同自己講係好快樂,呢個係叫做思覺失調。有錢有得醫,冇錢就睇開D。12點半喇,你食飯未呀?

漏左唔記得講埋你。

Agree,學習最重要是快樂!

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
ar_mak 發表於 21-2-24 12:24
你呢排少講左野既原因,我估計你係進入緊人生另一個層次,你將自己去昇華,去燃燒,在快樂的層面上再建築一 ...
孩子已上中學,少了上網做其他享受人生既事,所以才會間中到此一遊.

的確如你所講有冇感應到, 因以前都講過,在論壇上都係各人分享心得,真真假假自己去分折,不能相信所有的話. 因為每個人都衹相信自己做既野都係啱,唔會認自己係錯既,所以做咩都好,自己做出來負責任就得,因為一定都會有些結果出來,唔係得就係失.  得當然係好,失既話事後唔好怨聲載道就得,因為都係自己作出的決定.
開心是學習最主要因素

jli008 發表於 21-2-25 12:09
孩子已上中學,少了上網做其他享受人生既事,所以才會間中到此一遊.

的確如你所講有冇感應到, 因以前都講過 ...
你係一個比較特殊既網友。一般黎講,上網,特別係呢類有功能性既網,不外乎都係想集思廣益,或者不斷去反思自己所諗既野(你就好似上黎過日晨)。拿,你又得意架喎,一味快樂就可以單腳走天涯,講黎講去都係講快樂,基本上兩句野就可以總括哂你講既野,就係阿媽係女人,山係石頭海係水。
即係你可以每日都生活快樂,你似乎只係強迫緊自己去快樂,因為你係可以在任何情況下都建議網友或幻想自己係好快樂,而實際上我真係未曾見過你分享點樣走出去,從不快樂走向快樂。你一年365日都冇唔開心既野?果D野你具體係點樣處理自己既情緒?

PS:果D咩真真假假你唔好成日再講啦,我同你都唔係中學生,而且亦都唔係重案組,唔使咩野都查案咁查喎!而且我亦都係信你,你講就得架勒!

PS:咁你平時會做D咩,食訓痾果D你唔使講啦,你咩興趣都冇(你次次都係話同朋友飲茶),個女始終有日會離開你(升學,嫁人果類啦),你到時日日係屋企數手指,然後都仲係好快樂?

回覆 jli008 的帖子

我係會接受自己有唔開心,而唔會刻意去經常提醒自己每日都要好快樂。太辛苦喇~

回覆 ar_mak 的帖子

童年快樂的人,好似比較大機會成年後都快樂 - 唔計客觀條件,就係快樂過朋輩。
J網友關注得啱,係欠在無提供途徑。

我經常想自己快樂d ga,但係無橋。

發表於 前天 12:57 |顯示全部帖子
ar_mak 發表於 21-2-25 13:55
你係一個比較特殊既網友。一般黎講,上網,特別係呢類有功能性既網,不外乎都係想集思廣益,或者不斷去反思 ...
集思廣益係啱,有需要時候自己收集了資訊,分析真真假假再去衡量自己的決定,這是教育論壇其中一個功能.

我所提出的"快樂",是孩子應有的童年快樂,唔係大人自己既快樂.  更何況我比較樂觀,人點會冇不快樂,既然唔快樂既事都發生咗,何必還執著去面對那些事,樂觀些去面對及解決,唔係坐係度怨天尤人.

開心是學習最主要因素

發表於 前天 13:03 |顯示全部帖子
Jane1983 發表於 21-2-25 16:25
回覆 ar_mak 的帖子

童年快樂的人,好似比較大機會成年後都快樂 - 唔計客觀條件,就係快樂過朋輩。
其實途徑個個都可以做到,衹係自己會否去做. 我的是由孩子出世開始做.

好像有人將孩子給人照顧或帶去補習班,有時間做自己想做快樂既事.
也有人自己辛苦帶孩子陪孩子教孩子,也是做自己快樂既事,
兩樣都係快樂事,但孩子慢慢越大結果心態或成果越是不同.

我所指出"生得容易養得難, 養得容易教得難, 教得容易陪的才是最難",
這是好多人在孩子由小到大最難做到的事.

開心是學習最主要因素

發表於 前天 13:50 |顯示全部帖子
回覆 jli008 的帖子

孩子越大越唔快樂,係常見的事。
有時係街撞番我女幼稚園的同學,對比之大係好震撼。

發表於 前天 18:00 |顯示全部帖子

回覆 Jane1983 的帖子

所以童年家庭快樂階段我覺得十分重要.

好像今年咁既環境,拖到3月準備考試,沒真正在學校上過堂,真係睇孩子本身個底.考得好唔好都無所謂.現在比小學用既時間係多咗,為了減輕這方面壓力,我們都唔會阻礙一家人快樂生活.好像昨晚一起吃完飯,一起看電視研究劇中劇情,一家人也會拿著變聲公仔玩一輪,之後又小溫一會就睡覺.其他人點溫書真係唔知,但我相信開心學習的小朋友,溫書一定不是什麼困難事情.
開心是學習最主要因素

發表於 前天 18:25 |顯示全部帖子
jli008 發表於 21-2-26 18:00
回覆 Jane1983 的帖子

所以童年家庭快樂階段我覺得十分重要.
咁你地嘅級頭而家上online會唔會偷睇電話,做功課呢?
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊