用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?  

qpalzm 發表於 21-2-28 11:57
學校覺得學生不合適勸退係無問題, 問題係某D學校用D手法, 例如日日打去家長度投訴、侮辱或針對成績差的學生 ...

如果一直讀得效果唔好,只係學期尾先至聯絡家長又是否好事?每人對說話感受不同,我唔會認為所有學校都懂說話或態度一定好,但家長對當中說話接受嘅感覺亦每人不同,尤其係負面消息。我相信一個對自己子女關心嘅家長唔會等到學校日日通知,先至知到子女適唔適合呢間學校。

Soundervolt 發表於 21-2-28 10:41

家長唔應該對本地學校stereotype,其實讀一間唔適合自 ...
我大個個都係讀傳統(不過唔係名)學校, 校長簡介會已表明學習過程中不會完全快樂。揀呢間學校主要我覺得佢人太hea, 有D discipline對佢有好處。
香港社會及教育單一化短期無法改變, 除非去外國發展, 否則係香港快樂完最終又要面對本地制度即係搵自己笨。

qpalzm 發表於 21-2-28 12:56
我大個個都係讀傳統(不過唔係名)學校, 校長簡介會已表明學習過程中不會完全快樂。揀呢間學校主要我覺得佢人 ...

你兒女讀緊嘅學校亦唔代表香港四百多間小學嘅教育理念及深淺程度。不過佢就真係童叟無欺,如果您唔認同學校理念亦可以選擇其他合您心意亦附合要求嘅學校。我喺創意工業多年,幼年時亦正值「填鴨教育」高峰期,父母係藍領,為口奔馳,所以對我學業自由度好大,簡單講直情冇乜點理我,造就我可以天馬行空去追求創意嘅心,所以父母先至係最影響兒女面對學習嘅方向,教育制度只係其次。

Soundervolt 發表於 21-2-28 12:08
如果一直讀得效果唔好,只係學期尾先至聯絡家長又是否好事?每人對說話感受不同,我唔會認為所有學校都懂 ...
當然被人話自己小朋友成績差個個家長都唔好受, 但我聽到case係每一日都打黎重複講小朋友幾唔掂, 係小朋友作文紅筆大大隻字寫份野係垃圾, 根本已遠遠超越提醒的目的。
而且有時係實實在在對小朋友有負面影響, 至少我現實識幾個細個讀某間學校的大人, 異口同聲講絕對不會比自己小朋友讀自己母校, 我並非話間間名校都係咁, 但我相信有某D係非常真實的。

qpalzm 發表於 21-2-28 13:23
當然被人話自己小朋友成績差個個家長都唔好受, 但我聽到case係每一日都打黎重複講小朋友幾唔掂, 係小朋友作 ...

以前討論過每人情況不同,亦唔可以單獨比較,不過讀一間自己同子女唔開心嘅學校已經係錯配,勉強亦無幸福。至於唔讀返自己母校呢方面多數係女士

當然被人話自己小朋友成績差個個家長都唔好受, 但我聽到case係每一日都打黎重複講小朋友幾唔掂, 係小朋友作 ...
曾經一高人講過:沒有唔得的學生,只有唔得的家長。
我唔贊成老師用這種溝通方式,但若冇得揀,見到「垃圾」,會選擇逃避定憤怒?後者或許能變成動力

咁老師又真係好過份!

MrBeast 發表於 21-2-28 13:43
曾經一高人講過:沒有唔得的學生,只有唔得的家長。
我唔贊成老師用這種溝通方式,但若冇得揀,見到「垃圾 ...
第一時間投訴,之後再考慮轉學,如果學校處理的唔好。

qpalzm 發表於 21-2-28 11:57
學校覺得學生不合適勸退係無問題, 問題係某D學校用D手法, 例如日日打去家長度投訴、侮辱或針對成績差的學生 ...

勸退係最後,之前肯 定有侮辱和難堪。

好幾年前,朋友個仔讀 小學,個個星期老師電話到,講d難聽說話。朋友忍唔住終於轉走個仔,不過佢話厚d臉皮其實唔使走。

PTL_L 發表於 21-2-15 20:19
其實做得級頭,唔可以只靠天資,都要靠後天努力,但確實有天資是比一般能力既小朋友發揮時可事半功倍。 ...

Agree 小學級頭仲要鬥埋夠小心

Pigdripy 發表於 21-2-16 08:55
講開 board game, 題外話,有咩 board game 好玩,都想知。大家有咩介紹?我地只是間唔中玩下波子棋、大富 ...

Blokus , Abalone, Geistes Blitz, Rummikub, Quoridor

Jane1983 發表於 21-2-28 13:59

勸退係最後,之前肯 定有侮辱和難堪。
我都有朋友個仔係咁,九龍塘津小,阿媽個個星期收班主任電話,之後再升級,收副校長電話,最終頂唔順,小三轉走咗。

Jane1983    發表於 21-2-28 22:02

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Soundervolt 發表於 21-2-28 11:13

DSE或IB都各有佢嘅利弊,亦唔會一面倒誰好過誰,不過有 ...

我自己教DSE, 見學生三年課程辛苦好多,而且拿5星星比以前HECEE及AL年代,5至5星星的%其實好低,所以我仔一缐小學考唔差,但我見他完小五,即同佢升中轉讀IB的IS, 發覺好適合佢,其實IS課程,見仔果間仲深過local,中文第一組作文要求600字起。(有些學校是全部人讀同考IB, 沒有選叻學生的。)

conniewktang 發表於 21-3-2 09:57
我自己教DSE, 見學生三年課程辛苦好多,而且拿5星星比以前HECEE及AL年代,5至5星星的%其實好低,所以我仔 ...

我亦有朋友子女讀IB,十分後悔,亦遇著同組同學懶過鬼,不負責任...我無意踩IB,所以唔會詳述細節。DSE或IB課程學校畢竟每間學校深淺程度不一,亦唔可以直接比較深與淺。所以揀課程同學校一樣,沒有最好,只有最適合。

除咗國際學校,仿IB嘅CKY,請問仲有邊一間學校唔揀學生可以讀IB,而且大部份學生都成績超卓?

回覆 jli008 的帖子

係,happy family係根基,無咗呢樣,人都唔慌happy,仲講咩happy learning。

Soundervolt 發表於 21-3-2 10:07

我亦有朋友子女讀IB,十分後悔,亦遇著同組同學懶過鬼, ...

每一間學校,當然咩人都可能有,但正是大好機會讓孩子學會如何與人相處。IS的projects, 讓學生多合作,從中學會待人接物及協作,經常用的presentation and discussion skills, 還有電腦描圖及作曲skills等,將來也許在職場也有用,而不只是自己一個人埋首苦讀去應付考試,學會與人相處及包容不用性格的同學也是重要。
當然每一個小朋友都係特別的,不同學制的確適合不同小朋友,家長認為適合,那就是最好。

Soundervolt 發表於 21-3-2 10:07

我亦有朋友子女讀IB,十分後悔,亦遇著同組同學懶過鬼, ...

直資果49%考海外公開試(GCE/ IB)的, 學生都要爭位,所以好成績才入到,但香港的國際學校就唔會選學生了,例如英基。英基公開試好,但冇選學生去考IB.

conniewktang 發表於 21-3-2 10:21
每一間學校,當然咩人都可能有,但正是大好機會讓孩子學會如何與人相處。IS的projects, 讓學生多合作,從 ...

其實而家好多有質素嘅學校都滲入唔少project base,presentation等嘅功課及活動,已經同我地嘅年代唔同(香港有四百幾間本地課程學校,當然會有參差)。所以家長選校時要深入了解,唔係所有學校都同自己讀書年代一樣。