用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?  

宮二 發表於 21-2-27 07:59
其實資源多係唔係會多d快樂?
我估又未必。
以前邊會一放假就要飛去旅行?最多咪去海洋公園已經好快樂了, ...
我自己第一個出國旅遊是小學畢業搭飛翼船去澳門,e加親友小小年紀就搭飛機去澳洲
peer pressure 關係物質上快樂都是要做d,內心的快樂就要自己發掘了

ar_mak 發表於 21-2-27 01:46
J網友既理論係,只要快樂,就會學得好。我既睇法係,就好似學車(目的就係考牌),好快樂咁去學車,而且學 ...
我覺得好多人都錯誤理解快樂學習的意思, 快樂學習係指係佢自己喜歡的事物中學習, 而唔係令佢唔喜歡的野變為喜歡, 因為根本係不可行。
外國資源較多, 較可容許多完發展。而亞洲本身人均資源較少, 競爭大, 加上香港產業單一, 可多方面發展的機會少, 造成教育亦單一化。簡單黎講香港係無快樂學習的。

qpalzm 發表於 21-2-27 13:57
我覺得好多人都錯誤理解快樂學習的意思, 快樂學習係指係佢自己喜歡的事物中學習, 而唔係令佢唔喜歡的野變為 ...

香港有,但只在國際學校。國際學校中一,可以將Cell theory, periodic table,教用MLA做Papers 等,都教得好活,功課又有趣,所以幾難幾辛苦,學習都變成樂事。

qpalzm 發表於 21-2-27 13:57
我覺得好多人都錯誤理解快樂學習的意思, 快樂學習係指係佢自己喜歡的事物中學習, 而唔係令佢唔喜歡的野變為 ...

......

conniewktang 發表於 21-2-27 15:01
香港有,但只在國際學校。國際學校中一,可以將Cell theory, periodic table,教用MLA做Papers 等,都教得 ...

我都識唔少朋友子女讀國際學校,就好似本地課程學校一樣,當中有好成績,但亦有人一塌糊塗。

Soundervolt 發表於 21-2-28 00:36
我都識唔少朋友子女讀國際學校,就好似本地課程學校一樣,當中有好成績,但亦有人一塌糊塗。
...

係呀!讀唔讀到靠個細路了!

Soundervolt 發表於 21-2-28 00:36
...
其實有些人,有個框框是較容易掌握到好成績,所以有人在直資會揀dse instead of ib.  is 比 ls 較活,邊個唔想,當年kg亦有和親友討論,都聽過一些讀唔到的例子

回覆 Soundervolt 的帖子

但在IS,讀書成績差並唔會令小朋友生活得miserable。無人會睇唔起佢,單打佢勸退佢,老師唔會令佢覺得自己無用,同學唔會嫌棄佢。小朋友在讀書以外的叻嘢,例如運動、音樂、電腦的天份會比人欣賞。
小朋友讀得唔好,童年一樣可以生活得快樂和滋潤。

Jane1983 發表於 21-2-28 09:39

但在IS,讀書成績差並唔會令小朋友生活得miserable。無人會睇唔起佢,單打佢勸退 ...

家長唔應該對本地學校stereotype,其實讀一間唔適合自己嘅學校,無論係本地或國際學校,只會浪費自己寶貴時間,學校唔提醒學生及家長呢個情況又是否不負責任?轉去一間適合自己嘅學校唔係對學生更有利嗎?坊間亦有不同定位及教育理念嘅本地學校,唔一定要硬性讀某一間學校。我仔讀傳統名校,老師都話如果見到一啲成績十分差嘅學生,但明知家長冇意慾離開,係唔會同家長討論轉校呢個話題(而且收政府資助嘅學校喺法例上係唔可以明示或暗示學生及家長轉校),由得學生開開心心讀落去,直至畢業派去其他適合自己banding嘅學校,呢點對學校一啲損失都冇。究竟讀一間冇效果嘅學校係快樂定係蹉跎歲月係家長自己選擇。讀書係唔係痛苦,除咗學生本身之外,最重要係家長對自己子女嘅期望及想法,學校只係一件硬件。我亦有接觸過一啲國際學校叫學生離校嘅個案(其中一個係我姪女),其實我唔會覺得有乜嘢問題。

Jane1983 發表於 21-2-28 09:39

但在IS,讀書成績差並唔會令小朋友生活得miserable。無人會睇唔起佢,單打佢勸退 ...
我相信呢d情況在ls 是較常見,不過在is 又不是完全冇,我當年在某間ib 小學同義工家長吹水,好明顯是叻的學生一group, 成績麻麻的另一group.  印象中聰明仔都是要轉另一間is 才找到自己位置。點都好,賑面睇is 是較開心的組合

MrBeast 發表於 21-2-28 08:49
其實有些人,有個框框是較容易掌握到好成績,所以有人在直資會揀dse instead of ib.  is 比 ls 較活,邊個 ...

DSE或IB都各有佢嘅利弊,亦唔會一面倒誰好過誰,不過有部份家長見到香港IB成績好,而且唔標榜考核就覺得呢種課程輕鬆係有些少誤解。因為香港唔少有IB課程嘅學校高中收生時,會取錄本身已經係好成績及性格適合嘅學生,所以攞分命中率已經有保證。讀任何課程要有好成績都離不開「努力付出」呢幾個字,只係不同課程,學習方法不同而已。

你同意你見到的勸退係為小朋友好,無謂磋砣歲月。我覺得呢d唔係教育。大家想法差太遠,傾唔埋。

Jane1983 發表於 21-2-28 11:25

你同意你見到的勸退係為小朋友好,無謂磋砣歲月。我覺得呢d唔係教育。大家想法差 ...

可能您誤會咗我嘅意思,本地亦有一啲唔係追求成績,會注重學生其他專長發展嘅學校(我仔之前就係讀一間關愛學校),家長其實可以有選擇,所有學校都冇可能適合哂所有人嘅要求。我表弟因為本身覺得讀嗰間IS學習水平唔合自己要求轉去GSIS。所以搵一間適合自己嘅學校非常重要。

你同意你見到的勸退係為小朋友好,無謂磋砣歲月。我覺得呢d唔係教育。大家想法差 ...
面對現實。有朋友子女在is, 佢話佢個challenge 是阿女冇drive/motivation,當然這情況ls 亦存在,只是說is 非0單妙藥。
有時間可看看beyond the tiger mom, might give a diff perspective

Soundervolt 發表於 21-2-28 11:13
DSE或IB都各有佢嘅利弊,亦唔會一面倒誰好過誰,不過有部份家長見到香港IB成績好,而且唔標榜考核就覺得呢 ...
the $10m question: 如何令子女主動努力,n work smart

MrBeast 發表於 21-2-28 11:44
the $10m question: 如何令子女主動努力,n work smart

呢點我以前都喺其他帖討論過,再講有啲噚氣。簡單啲講係喺幼小時開始去培養子女對學習態度(唔單只學術)、心理質素及其他軟能力等方面,而唔係簡簡單單追求表面成績。

Soundervolt 發表於 21-2-28 11:37

可能您誤會咗我嘅意思,本地亦有一啲唔係追求成績,會 ...

明白了,小學階段,真係關愛多d好。人之初都未開竅,就被人打殘。好可惜。到咗中學,找適合自己banding的學校係重要,高攀和下嫁都唔好。

MrBeast 發表於 21-2-28 11:04
我相信呢d情況在ls 是較常見,不過在is 又不是完全冇,我當年在某間ib 小學同義工家長吹水,好明顯是叻的學 ...

呢度係小雜。IS小學真係好少以成績論英雄的,打籃球勁反而吸引多d眼球。

學校覺得學生不合適勸退係無問題, 問題係某D學校用D手法, 例如日日打去家長度投訴、侮辱或針對成績差的學生, 呢D欺淩手法我就不認同。

MrBeast 發表於 21-2-28 11:39
面對現實。有朋友子女在is, 佢話佢個challenge 是阿女冇drive/motivation,當然這情況ls 亦存在,只是說is  ...

家長心態好重要,我亦見過IS嘅家長見小朋友讀得輕鬆,周圍去上雞精班,咁又何必呢?