用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 21-2-14 09:59
中學都仲可以補習,倒覺得either 青春期作祟or 不能逃離小學死記模式。
身邊有個case, 小學名列前矛,高中 ...

青春期系一個因素,但家長都以為上左band1,家長可以自由,但無想過自己的小朋友只係會跟住大人安排去溫習,唔識自己溫習。

我都識人小學幾個補習老師貼身跟,所有溫習由老師主導,由小五band2升到band1邊緣,佢又非常幸運抽到入band1,中學仍然幾個補習老師貼身跟

chasedream 發表於 21-2-11 19:43
大家嗰d級頭小朋友點溫書?
交流下
真級頭,是不太需要家長、補習老師輔助的。
記性好、好勝、專注力強、會主動學習。

小學階段對這班真級頭是不太有挑戰性,所以考測前溫書就可以了,不需要長期作戰狀態,默書是不需要溫,因為平時上課時,已經好似影印機那樣印在腦海。

由於不需花太多時間在學術上,所以多出頗多時間發展其他興趣。

所以補習老師最喜歡教這類人,因「手指逗一逗,就可以飛得高」又可以省靚自己招牌。

MrBeast 發表於 21-2-14 09:59
中學都仲可以補習,倒覺得either 青春期作祟or 不能逃離小學死記模式。
身邊有個case, 小學名列前矛,高中 ...

除非讀醫果類緊d,否則大學一般科,肯讀肯交couse work,好少會畢唔到業。

你呢個case,唔係亞媽主導學業咁簡單,連work ethics都無學識。

Jane1983 發表於 21-2-14 16:40
除非讀醫果類緊d,否則大學一般科,肯讀肯交couse work,好少會畢唔到業。

你呢個case,唔係亞媽主導學業 ...
阿仔pure maths 較strong 但阿媽要佢揀finance 科目,最後肥科數,我建議佢試下可唔可以take a yr off再決定條路點行,不過佢無聽,諗住搵人幫下補下數便ok, 但最終畢唔到業

回覆 MrBeast 的帖子

Pure math 強,點解會最後衰科數?

Jane1983 發表於 21-2-14 18:17
回覆 MrBeast 的帖子

Pure math 強,點解會最後衰科數?
咁我自己a pure level maths 都唔差但去到u yr 2 (engine) 某 d 數都struggle,佢個科d數應該同pure maths 唔同,我當時都有提過若yr 1 都唔掂,yr 2 必定會更辛苦⋯。
話說兩頭,我身邊都不乏主導子女學業的成功例子,由過唔到馬路至gpa 4 u 畢業、堅持死咪最終插入神津…

PTL_L 發表於 21-2-14 12:49

真級頭點解仲要洗自己錢去省靚人地招牌?
不如留返時間和錢去發展自己的興趣好過。

MrBeast 發表於 21-2-15 06:32
咁我自己a pure level maths 都唔差但去到u yr 2 (engine) 某 d 數都struggle,佢個科d數應該同pure maths  ...

入到神津,或者中途插班去到聖喇拔,我覺得父母肯出力,細路肯配合,唔係難事。我女幼稚園同學咁多年好多大執位,唔係小學插到自己心儀學校,就係升中過去。

但人係睇長遠,要個細路升到名U,讀得起勁,有拼搏事業的心,關懷父母朋友的精神。主導小朋友學業,幫佢考得好,唔算咩。指導到佢自發行得好,先係高。

宮二 發表於 21-2-15 09:37
真級頭點解仲要洗自己錢去省靚人地招牌?
不如留返時間和錢去發展自己的興趣好過。
...
咁個個父母想法唔同,有啲真係覺得補習先有安全感,又有啲係目標為本,又有啲係小朋友自己要求。

回覆 宮二 的帖子

人各有志嘛,有啲可能係想更加牢固自己位置,有啲係想衝分要科科 100 做完美人,有啲覺得學校課程滿足唔到自己(操數、拔尖課程),有啲係諗住插班入神校咁只係做小池大魚唔足夠。

我地是級頭,自己溫書,有補習,做很多練習
開呢個post都想了解下大家級頭點樣溫書

唔一定級頭先可以做到上堂已經課本內容影印機印左入腦海,真係唔溫都滿分的

我個只係試過初小考過一次級10內,其餘都係級頭30%左右,佢都做到,佢高小有一次默書無滿分,佢先識得話,原來默書真系要溫書架

點解有甘既能力唔係級頭?因為佢只係記性好,但理解力弱,又坐唔定

所以記性好系唔夠,仲要理解力強,能夠舉一反三,專心,坐得定,仲有聽話

舊同事個女當年係級頭,無補習,小學屬自生自滅或者好聽啲叫天生天養型,升中她決定外闖考入名校,我估佢資質應該唔錯,因為中學成績也不弱。另外一個是現在學校的級頭,家長請補習老師貼身跟足全程,聽講4年級個時已經係學緊中學程度嘅英文和數學。唉,我家錯在條路是跑在兩者中間,所以搞到兩頭唔到岸,小朋友一星期只補一次弱科,只算啲中上游份子,仍在努力中.........,點算好,到底是全力催谷,還是放手不理。

chasedream 發表於 21-2-15 15:25
我地是級頭,自己溫書,有補習,做很多練習
開呢個post都想了解下大家級頭點樣溫書
...
其實做得級頭,唔可以只靠天資,都要靠後天努力,但確實有天資是比一般能力既小朋友發揮時可事半功倍。

LeeCC 發表於 21-2-15 17:34
唔一定級頭先可以做到上堂已經課本內容影印機印左入腦海,真係唔溫都滿分的

我個只係試過初小考過一次級 ...
其實除咗默書外,我觀察到級頭小朋友都有少少完美主義,希望做得更好,至於理解力好,我覺得小學階段女仔會著數啲,因此好多時就算理解到,都是以文字表達,女仔係會表達得好啲。

wongtw 發表於 21-2-15 18:18
舊同事個女當年係級頭,無補習,小學屬自生自滅或者好聽啲叫天生天養型,升中她決定外闖考入名校,我估佢資 ...
我小朋友同你小朋友一樣,快呈分了,我惟有盡力做,感覺天資影響都好重要,之後都要靠小朋友自己努力喇。

PTL_L 發表於 21-2-15 20:25
其實除咗默書外,我觀察到級頭小朋友都有少少完美主義,希望做得更好,至於理解力好,我覺得小學階段女仔會 ...

我個咪就係理解又唔掂,表達又唔掂

最掂的強項系唔係學校教的,唔考的

LeeCC 發表於 21-2-15 20:48
我個咪就係理解又唔掂,表達又唔掂

最掂的強項系唔係學校教的,唔考的

我覺得天生我才必有用,最緊要係品格好,成績係次要

LeeCC    發表於 21-2-15 22:47

我是一位教英文的全職補習老師,之前教中學,希望分享少少意見。級頭小朋友溫書其中一個優點是他明白書本內容,而不是死背,例如
英文文法他會明白為何要這樣用,而不是盲目不停做練習。這也是我希望能幫助學生的。

感謝分享

香港小學籠統分幾個級別(起碼係王國):
神校,傳統名校,地區名校,其他學校
這幾類學校的級頭分別大嗎?
‹ 上一主題|下一主題