用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?  

ar_mak 發表於 21-2-21 22:09
對於佢阿媽係識字呢一點,你有冇D咩懷疑?
成個故事都好多疑點,不過我地都是唔好駁故

ar_mak 發表於 21-2-21 22:09
對於佢阿媽係識字呢一點,你有冇D咩懷疑?

唔明
:-D :-?

級頭小朋友點溫書?根本就無一準則,不同小學教學模式,學生資質,可運用資源多少,學生態度,同學背景,都會有影響。否則,就唔會有A校前列生,插班B校變成成績一般。又唔會有家長認為小朋友小學階段神功蓋世,上咗中學就靜如止水,粒聲都無~~~

若相同資質,相同態度,時間分配一樣,又無乜理由操多啲卷或外補多啲,未能取得某程度嘅優勢~~~

ar_mak 發表於 21-2-23 11:46
因為BEAST網友好鬼蠢,所以我先至經常去考下佢,確保佢智力係冇退步。大家係維持一個院長與病友既良好 ...

ar_mak    發表於 21-2-23 14:13
:-D :-?

ar_mak 發表於 21-2-23 14:12
教學模式未必係致命關鍵,考試係點考核先至係重要。好耐之前有個級頭家長教過我,佢話首先你要知道個遊戲點 ...

PS:有個陸運會100米賽跑冠軍,體育只係得個B,你知唔知點解?

呢個我知,如果讀IB學校,體育分數大部分係“文”功,即係識planning, reflection, strategies setting, 等等,跑的快還是慢,根本沒有關係

ar_mak 發表於 21-2-23 15:24
當你岩啦!我地今次考試係考游水呀!

PS:拿,你話你小朋友唔係級頭(不過我知你係客氣姐),咁 ...
原來如此,考游水!

我哋之前學校,考得好,老師請同學食飯喎,佢哋為咗可以同老師食飯,好努力!

你講的裝修環境,點解好似孵雞蛋?

簽名被屏蔽

ar_mak 發表於 21-2-23 11:46
因為BEAST網友好鬼蠢,所以我先至經常去考下佢,確保佢智力係冇退步。大家係維持一個院長與病友既良好 ...

其實愛迪生小時都是被labeled 為蠢仔一名,搞到阿媽要home schooling.  這個eg 特顯中西差異,中有孟母三遷,西有愛母家教,西又有戰狼三百,中就有八佰壯士,以number 計,中勝

ar_mak 發表於 21-2-23 14:12
教學模式未必係致命關鍵,考試係點考核先至係重要。好耐之前有個級頭家長教過我,佢話首先你要知道個遊戲點 ...

教學模式原來唔包考核㗎?~~~

位體育老師帶游水隊,田徑唔関佢事囉,唔係自己友取B是常識吧~~~

b3410 發表於 21-2-23 15:38
原來如此,考游水!

我哋之前學校,考得好,老師請同學食飯喎,佢哋為咗可以同老師食飯,好努力! ...

小學考游水,可能,只可以考卷~~~

ar_mak 發表於 21-2-23 19:10
嘩,你闊到咁樣,教學模式可以計入埋政治取態喎~!

PS:咁其實宗教係架喎!

教學模式唔計測考,咁可能好窄先岩,只教唔睇結果,我估唔少學校校長和老師追求嘅至高境界~~~