用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?   [複製鏈接]

回覆 ar_mak 的帖子

咁你儲夠錢,幾十年後可能有機會去月球旅行ga

chasedream 發表於 21-2-11 19:43
大家嗰d級頭小朋友點溫書?
交流下

小朋友宜家已經中學啦。上堂要專心,放學即埸温一次,功課不是抄寫就,我叫佢close book (除非要抄書的句子)。再open book對一次。初小我只睇佢有冇做齊,高小要自己黎。初小有讀默幫佢錄定音,温完自己默,因為我要返工,所以自己搞掂。食飽晚飯睇東張西望,傾下時事夜,臨夜同食钣會傾學校野。

星期六或日抽時間同佢review ,做exercise,做完要佢highlight點解佢呢個ans, 再用假設問題考佢,一齊背下書,迫自己讀三次,跟手一齊背,(迫記憶方法)。我都有温書架,我要佢問我書,例如gs,中文不供詞語。佢作句野要我答生字,一來幫佢自己作句,二來我同佢當玩互動温習,我地鬥高分架,當然要扮下輸啦。

考試 ,n assessement前一日唔做exercise,只叫佢review做過的野一次,跟住早點zz, 第朝神精作戰。

小女6年以黎,净係補中文,因為我想佢加強作文技巧。其他時間就玩樂器同打波,比佢减壓。

宜家到高中唔洗我理,仲厭我左訂

ar_mak 發表於 21-2-17 02:21
如果真係講到好長遠,小學級頭又真係冇咩用。至少大個識女仔果陣,冇女仔係會因為個男仔小學考級頭而對佢有 ...

小學級頭,除了升間好啲中學,可能只證明個細路背書叻或記性好,啲嘢夠熟,小學題目難極有限。上中學又另一階段,用小學的讀書方法去讀,已行不通。

csbaik 發表於 21-2-17 19:10

小朋友宜家已經中學啦。上堂要專心,放學即埸温一次,功課不 ...
你好盡責,相比之下,我好懶

conniewktang 發表於 21-2-18 10:09
小學級頭,除了升間好啲中學,可能只證明個細路背書叻或記性好,啲嘢夠熟,小學題目難極有限。上中學又另 ...

背書是其中技巧,温完之後,一定要做方間補充練習back up
:-D :-?

PTL_L 發表於 21-2-18 13:42
你好盡責,相比之下,我好懶

要小朋友肯主動,首先好由家長做起,自己孤身作戰,冇大人陪佢及精神上支持,佢地覺得好唔公平。

csbaik 發表於 21-2-18 13:58
背書是其中技巧,温完之後,一定要做方間補充練習back up

所以咪只會拼命背同做練習,不停操練,小學還可以做得好,有啲連常識,號。號也背埋,小學連數都背埋也有,加上小心,背到計到90幾分近滿分。上中學就要再高層次少少的讀書方法了,有人小學數學九十幾,上中學數學唔合格,小學是新界區地區一線級一,上b 1A-B中學就麻麻,真人真事。我自己好反對乜都背同狂操練習,我覺得越做越蠢,做適量練習是ok的。

conniewktang 發表於 21-2-18 14:36

所以咪只會拼命背同做練習,不停操練,小學還可以做得 ...

呀女中學放哂手,自己揾方法啦。我大女當年f.1 to f3自己整note,跟手背。的note以公仔同符號為主,升到高中都係咁温,佢又冇乜問題喎。反而細女就少整note,背完再做execise,同睇marking對下自己識多少。maths當然唔係背,明concept 加做execise。我外姪n年當係尖子,佢話連maths公式都背,佢又work 喎。中學的科目除非要背,仲要透徹,如果唔係寫唔到分析長題,例如中,西史,所以佢會買方間execise 佢人怎答ans. 但如果冇背,連框架都唔知怎答,同容易亂。

csbaik 發表於 21-2-18 14:49
呀女中學放哂手,自己揾方法啦。我大女當年f.1 to f3自己整note,跟手背。的note以公仔同符號為主,升到高 ...

整自己的notes同背返是已消化才記,當然不是死背硬記。
數當然要背公式,再計下,但有啲女仔係去不斷去背數,可能根本不明。

conniewktang 發表於 21-2-18 14:55
整自己的notes同背返是已消化才記,當然不是死背硬記。
數當然要背公式,再計下,但有啲女仔係去不斷去背 ...

咁梗唔明啦。大前題係明左先正背。唔係背左再明,咁樣,一定背成日都背到一句啦。

csbaik 發表於 21-2-18 14:00
要小朋友肯主動,首先好由家長做起,自己孤身作戰,冇大人陪佢及精神上支持,佢地覺得好唔公平。
...
我自己要返工,有2個小朋友,放工已經好累,真係提唔起勁。不過大女還好,前一晚講定要溫咩書、做咩練習,佢放學後,會乖乖認真做,我沾手最多是gs,會問佢書,問問下自己都回憶番唔少至於星期六日,多數出街,都好少用嚟溫書複習,見佢搞得掂,都唔理咁多喇。大女好驚臨考測前先一次過溫書,怕辛苦,所以我會成日提佢,上堂認真啲,加上記性好,已經入腦,臨考測咪唔駛溫太多,令自己辛苦。佢考測前一日,多數係做小總結,然後準時瞓覺,精神好啲,careless 都會錯少啲。

PTL_L 發表於 21-2-18 17:45
我自己要返工,有2個小朋友,放工已經好累,真係提唔起勁。不過大女還好,前一晚講定要溫咩書、做咩練習, ...

其實主動學習,已經贏左大半

csbaik 發表於 21-2-18 15:06
咁梗唔明啦。大前題係明左先正背。唔係背左再明,咁樣,一定背成日都背到一句啦。
...
神功至高境界 ⋯⋯ 操得多自然記得,公式邊駛背㗎!

giver 發表於 21-2-19 00:57
神功至高境界 ⋯⋯ 操得多自然記得,公式邊駛背㗎!

我外姪對maths好有興趣,鍾意拆解公式,所以自然會背到。佢話答題會快的,唔洗揾wor.

giver    發表於 21-2-22 11:30

ar_mak 發表於 21-2-18 20:28
EM。。。因為當時未有呢個納米技術,要寫咁大隻字,唯有係身上搵最大面積既部位。到左清朝,縮寫技術已更 ...
老花+就手

‹ 上一主題|下一主題