用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 級頭小朋友點溫書?
樓主: chasedream
go

級頭小朋友點溫書?  

Jane1983 發表於 21-2-15 10:20
入到神津,或者中途插班去到聖喇拔,我覺得父母肯出力,細路肯配合,唔係難事。我女幼稚園同學咁多年好多 ...

講得好,如何指導佢自發行得好,真係好高深的學問。大家有無心得或方法?小學又不能完全放晒手,但小學正是要學習自發的練習場。

fibe0313 發表於 21-2-13 23:38
我2粒姨甥由細到大都係級頭。但佢地丫媽在測驗考試前1個月就開始溫書。平時都係同其他小朋友一樣,打機睇電 ...

講開 board game, 題外話,有咩 board game 好玩,都想知。大家有咩介紹?我地只是間唔中玩下波子棋、大富翁。

Azzurro 發表於 21-2-16 08:02
感謝分享

香港小學籠統分幾個級別(起碼係王國):

分別是有的
小女初小是地區學校級頭,高小轉到傳統名校,轉校後,第一年要適應,成績不復當年,但第二年開始重回正軌,不過由於我們一家都不是太緊張學術,加上知道小女個性好勝,所以一直都不會給任何學術上的壓力給她,直到中學都是,所以到小學畢業時,小女成績都不是如初小般成為級頭了(我認為級頭是頭三內)但幸好每年仍有學業成績獎,不過分數不穩定,時高時低,有感傳統名校已有一班叻女,要成為級頭不是容易。

同年一起轉入傳統名校有另一同學,舊校是地區名校,同學都是級頭,當第一年小女仍適應中時,同學已完全適應,成績非常好,我估這個就是地區名校及地區學校的差異,當然都升中,同學自行兩間都收了。

Azzurro 發表於 21-2-16 08:02
感謝分享

香港小學籠統分幾個級別(起碼係王國):
分別好大,中學神校的話,入來的同學基本上都係之前小學都級頭,咁最後邊個可以繼續保持級頭呢?
其實小學做級頭唔係好難,記性好,乖,上堂認真聽書,識得溫書技巧,理解力普通已經可以做到。

中學就唔係咁易。

不過,再長遠d, 去到大學,又係唔同世界。

出到社會,更加唔係睇邊個讀書叻。

所以,平常心

sorry, 離題,唔識分享級頭小朋友溫書方法,因為唔係級頭

回覆 b3410 的帖子

個個級頭聚埋一齊,唔通個個級頭咩

b3410    發表於 21-2-17 12:34

回覆 Azzurro 的帖子

呈分排名嗰陣,神校,傳統名校,地區名校,其他學校級頭咪一見高下

Pigdripy 發表於 21-2-16 08:55
講開 board game, 題外話,有咩 board game 好玩,都想知。大家有咩介紹?我地只是間唔中玩下波子棋、大富 ...

其實佢地咩都玩。黑白棋,以色列麻雀,uno,飛行棋,象棋。。。。。諗得到既都有玩。

回覆 ar_mak 的帖子

我睇數據,最近同另一個家長傾開,當年幼稚園同學,有幾個插入心儀學校。唔係話咁易,但有志者,事竟成

ar_mak 發表於 21-2-17 02:38
岳飛,字鵬舉,相州湯陰人也。生時,有大禽若鵠,飛鳴室上,因以為名。未彌月,河決內黃,水暴至,母姚氏 ...

即是要天資聰敏、家貧和捨身報國,才會自發學習? (emoji)(emoji)

ar_mak 發表於 21-2-17 02:21
如果真係講到好長遠,小學級頭又真係冇咩用。至少大個識女仔果陣,冇女仔係會因為個男仔小學考級頭而對佢有 ...

那級頭適合從商,夠冷夠狠。那中游適合從事醫護界,濟世為懷。(emoji)

200904    發表於 21-3-17 10:18

Pigdripy 發表於 21-2-17 12:27
那級頭適合從商,夠冷夠狠。那中游適合從事醫護界,濟世為懷。(emoji)
級頭適合從政
中游適合經商,大家win win, 濟世為懷的,應該話自己唔食,其他人食,可以做佛祖

ar_mak 發表於 21-2-17 13:46
唔係。首先你要代入番佢阿媽個角色,你係窮到連食都冇得食,考慮從軍好可能只係為左溫飽,而唔係一心想精忠 ...
飛媽點解會刺在飛仔背上呢?好明顯是比人睇而不是比阿仔自己睇

200904    發表於 21-3-17 10:19
vkyu    發表於 21-3-16 13:47
b3410    發表於 21-2-18 12:22