用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試報幾多間?
樓主: muimuihipper
go

小一面試報幾多間?  

回覆樓主:

家長有心機填表,可以報多幾間當練習。
但太過山長水遠,就唔好了。

回覆 muimuihipper 的帖子

我都諗住報18間 預咗有d會撞期去唔到 。 亦有整一個學校list, 排左priority, 如有撞期就唔去邊間咁

我報了十間
全部大熱門
真係一額汗
幾年後到妹妹。我起碼十幾二十間
😆

報左11-12間
如果比我簡多次 我會報夠20間
就算唔會讀 但考得早個d
可以當拎經驗 撞時間就簡心儀先去

報多好過到時開頭個幾間死哂
會心慌影響之後心情

同埋考得遲個d 可能已經有神校offer 唔去考你中既機會又大左

kc33 發表於 21-4-25 05:35
報左11-12間
如果比我簡多次 我會報夠20間
就算唔會讀 但考得早個d

講得好啱。今年最尾果幾間如港同都少左班有神校offer的人考,機會大好多

我兩年前報左10間, 一間冇去。開始時本身PLAN了報多D, 不過一收到其中一間可抽獎私小OFFER之後就冇去最後果間IN~ 同埋冇再報多D

這一年不磪定因素太多,建議多報,因為間間學校今年做法同明年可以好唔同今年有d堅持面見,有d zoom, 有拍片定生死,乜都有
我報了20間,小b,9成有2 in, 6成有 offer/ waiting
唔經歷過,完全唔知會點玩同阿女當時狀態。雖然辛苦,但女兒也一直成長,越戰越勇,現在看來,值得的

回覆 muimuihipper 的帖子

我都打算報至少15間.. 考試呢啲嘢好難講㗎嘛,有時狀態唔好,有時又未熱身,又驚佢突然傷風感冒,又驚佢撞期... 唔多啲,面試時間出咗再揀都唔遲!

如果父母有時間填表,建議報15-20間
疫情下各校遊戲規則隨時改變,
做好心理準備最心儀學校收waiting、仲有機會揀次心儀去面試

就算唔爆第五波,我諗有上年嘅經驗,有唔少學校會繼續拍片做第一輪面試

報十幾間即拍十幾次片,自己諗諗
上一年經驗真係好痛苦,之前都有 post 講
而家唔係前年咁人人有 first in ,送個小朋友入學校 in 就得,每拍一間片真係要付出唔少呢

ms_bob 發表於 21-5-9 20:58
就算唔爆第五波,我諗有上年嘅經驗,有唔少學校會繼續拍片做第一輪面試

報十幾間即拍十幾次片,自己諗諗

但其實上年好多學校要拍的內容都一樣,只係執藥咁執返出嚟

唔怕煩同花錢的話,多報其實冇所謂,報完先再諗去唔去考~~~
因為實會有好多不可預見的問題,報太少可能撞晒期,報六間可能得兩三間去到~~~

tummypooh 發表於 21-5-10 13:02
唔怕煩同花錢的話,多報其實冇所謂,報完先再諗去唔去考~~~
因為實會有好多不可預見的問題,報太少可能撞晒 ...

exactly.更重要係你未玩過唔知自己小朋友在公海咩位置。就算報廿間都可唔無offer或有哂廿間offer

到有滿意offer在手先決定去唔去in埋其他