用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試報幾多間?
樓主: muimuihipper
go

小一面試報幾多間?  

好有同感,我們由k2開始就train小朋友學術,中英文認字,普通話,數學(已可以計三至四位及進位加數)。估不到好多轉曬拍片,我仔不嬲都唔係個d好多野講:表達能力好好個種小朋友。用英文交談ok的,但拍片自己講一分鐘完全係另一回事。完全無機會表現佢的優點,真係好沮喪

pokipoki 發表於 21-2-15 09:54
經過今年升小經歷,發覺報學校真係報多d無妨

有得面見就怕撞時間,無得見而改zoom或拍片,雖然係麻煩,但 ...
認同,例如我一直唔知福附小係咩,人報我又報,入到second in 先去認真了解下間學校,發覺原來好好喎始終都係報咗先,到有final in or offer 先考慮未遲

同意,福小我都係越了解越中意,特別欣賞徐校長...我心態都係有理無理報左先,真係有2nd in or offer先再唸,有得揀好過無得揀

回覆 xubin2008 的帖子

我地收waiting or reject 的收穫都好多,哈哈。

回覆 happygirl1284 的帖子

咁好啊,有多D選擇同埋小朋友都會成長,所以我當時太幼稚啦!

個個情況唔同,只係我比較無安全感,報多d令我自己安心d

happygirl1284 發表於 21-2-15 10:03
好有同感,我們由k2開始就train小朋友學術,中英文認字,普通話,數學(已可以計三至四位及進位加數)。估 ...

其實到面試時先更加係重點睇小朋友應對同表達能力。學術只是基本門檻。好多學校second in已不再考學術

DengCK 發表於 21-2-15 11:46
其實到面試時先更加係重點睇小朋友應對同表達能力。學術只是基本門檻。好多學校second in已不再考學術
...

Aps 2nd in就係無問學術,但我唔明1st in拍片讀中英文書又何來睇到學術程度?

pokipoki 發表於 21-2-15 11:55
Aps 2nd in就係無問學術,但我唔明1st in拍片讀中英文書又何來睇到學術程度?
...

操學術比操表達能力易。學校對自己操學術有信心。操學術你日日做練習就得啦。

DengCK 發表於 21-2-15 11:57
操學術比操表達能力易。學校對自己操學術有信心。操學術你日日做練習就得啦。
...

咁朗讀圖書係睇發音同埋睇下小朋友讀到咩level既書?我諗來諗去都唔明係點樣收生

pokipoki 發表於 21-2-15 11:58
咁朗讀圖書係睇發音同埋睇下小朋友讀到咩level既書?我諗來諗去都唔明係點樣收生
...

睇記性、語氣、自信、情感表達、發音準確與否、姿勢、小動作等等等

DengCK 發表於 21-2-15 12:01
睇記性、語氣、自信、情感表達、發音準確與否、姿勢、小動作等等等

原來係咁

回覆 DengCK 的帖子

認同,學術唔夠第一round已被out,但能去到最後攞到offer soft skill更重要. 兩種訓練都需要,尤其是講故事,解難和情景題

pokipoki 發表於 21-2-15 11:58
...

英華都係2次面見時都要求小朋友帶書去讀

其實小朋友讀書可以比單純考學術更能了解到家庭教育中家長做左幾多,小朋友能面試時自信攞住書分享比老師,唔一定照書直讀,呢個家庭需要從小就伴讀陪養小朋友閱讀既興趣,所花既係每個晚上10-30分鐘,幾年黎既積累,小朋友能不照書直讀,代表佢既表達能力同對書內容既了解,只係睇過一次兩次既書係做唔到既,小朋友亦好單純,本書佢唔鐘意,佢係唔會睇咁多次

回覆樓主:

說一點小小的看法,我建議多報幾間學校。高中低都要有一些。第一,機會大。第二,小朋友面試同大人一樣,也需要練習 ,前幾個面試可以視為預熱 熟悉。有些學校你不會去,但有幾間學校offer在手,可以提升孩子的自信心,家長心情愉快,對孩子影響也非常大。

ipki    發表於 21-2-24 10:37

lushi201708 發表於 21-2-23 08:02
說一點小小的看法,我建議多報幾間學校。高中低都要有一些。第一,機會大。第二,小朋友面試同大人一樣,也 ...
絕對同意我上年都係咁
好過去上面試班

有龍5間
無龍10-15間

回覆樓主:

人生係好有趣,有時候...收你果間可能係你根本冇諗過,而好想入到果間就冇消息...所以我覺得報多兩間冇壞...

回覆 cy372818 的帖子

我的情況正正就係咁, 我完全唸都無唸只當back up的竟然收左, 但好想好想入的又收waiting, 有時係收左offer後先去了解下依間學校, 反而感覺好左, 慶幸自己有報到..就算真係waiting的學校, 都有call waiting的機會, 但無報就唔使唸了

我今年靠小一
我經驗話比我知要報多幾間
有時候撞期,有時候小朋友失準
有offer 的人間間有
無offer 的就一間都無
我主攻神校,死得
好彩都有一線直私打底