用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一面試報幾多間?
go

小一面試報幾多間?  

自問小女唔係好出眾又係細B, 應該要報多過10間,報15-20間會唔會太多?

謝謝

muimuihipper 發表於 21-2-10 16:54
自問小女唔係好出眾又係細B, 應該要報多過10間,報15-20間會唔會太多?

謝謝
建議先按自己希望的學校類型、期望;孩子個性分類,如學術、活躍、斯文;學校區域,交通到唔到等等,太遠的就唔好諗!interview 太多孩子家長都辛苦!個人覺得大約10間係極限,扣除或會撞期,見到7-8間已經好叻

比幾十蚊,報左可以唔去,我兩年前報左17、18間,去左13-4間。到你有一個offer喺手,就可以揀去定唔去。

回覆 muimuihipper 的帖子

今年疫情,我報咗6間,如果冇疫情可能多報2間,我就唔喜歡報太多個一類家長但只代表我自己

bird06 發表於 21-2-10 17:06
比幾十蚊,報左可以唔去,我兩年前報左17、18間,去左13-4間。到你有一個offer喺手,就可以揀去定唔去。
...

agree.  報名都係辛苦阿媽,有offer就可以揀去唔去,以前當warm up係好好

muimuihipper 發表於 21-2-10 16:54

謝謝

如一心非直私不可就盡報,但要諗埋實際考慮如果收你你係咪真係去讀(vs 大抽獎中寶校,直私學費,龍校直私小六可能冇呈分,交通距離係咪可接受範圍),考慮晒應該唔會報到20間咁多,始終如果住九龍港島點都唔會報屯元天嘅直資(唔關學校質素事,只係純交通唔就腳)。
如一心讀一線官津,報直私只為backup offer/ 叩門嘅warm up, 就更加唔好報太多非心儀直資,到時大抽獎前比左offer你又要爭扎一輪....不過就算take次心儀直資offer唔抽獎,叩門階段都有機會100/000有offer, 睇你點部署

我小朋友今年升小, 我自己一直都係aim直私,由佢k1開始慢慢做定功課,將所有直私list out分四類。
第一類最心儀,即學校定位同地點都理想。
第二類次心儀,即學校定位同地點其中一項較理想,而地點上即使唔近但交通都可以安排到或考慮搬屋都許可。
第三類可考慮,即未太清楚學校定位是否合適但地點同上。
第四類不考慮,即收左都唔會讀,包括學校定位,地點,學費等等。

加上考慮到小朋友有輕微speech delay,強項不在表達,預計在考直私上未必發揮理所,所以根據以上自己分類都大包圍報左20間。

唔同家長有唔同approach,始終因應每個家庭同小朋友要考慮嘅都唔一樣,不過參考有經驗家長意見,都會建議先按自己考慮因素將學校分類,再按小朋友特質決定報邊啲,多與少。

回覆 糯米米糍 的帖子

可以冒昧問一句,你手中有幾個offer嗎?你真係一位思慮周到嘅家長

今年考小一,之前覺得報多過10間好過份,最後報咗16間今年改咗拍片,好多已經死亡,個一刻慶幸自己報多少少,一來死幾間都總有少少過到唔會全軍覆末,二來提升拍片經驗,起碼過唔到自己都知原來咁拍唔掂,幫到後面拍片個d.
個人支持大包圍,到時你可以唔去!
當然報多間都要付出少少嘅,不同學校填表不一樣,有d都幾煩
不過今年之後應該大部份學校已經有online 報名糸統,更加方便,應該唔會走番轉頭要親身吧!

回覆 Tang23 的帖子

係咁啊,咁可唔可以講下依家你有幾個offer?

xubin2008 發表於 21-2-10 21:49
回覆 糯米米糍 的帖子

可以冒昧問一句,你手中有幾個offer嗎?你真係一位思慮周到嘅家長 ...
一直兩私,都係非熱門學校,同自己預期吻合,仍有3間等緊2nd in結果。
值得一提嘅係,其實整個報考直私過程好多得著,我自己有報名而又有舉辦網上簡介會嘅學校,全部都有參加,加埋過程中體驗每一間學校喺疫情中嘅安排,其實係俾我哋一個好好嘅機會去了解學校,亦更了解邊類型學校適合小朋友。有啲學校以前未太了解,到小朋友意料之外入到2nd in會再多做功課深入了解學校,發現其實每間學校都有佢可取之處。回頭睇返的確學校真係經驗豐富會選到合適小朋友,作為父母都經過整個過程重新了解小朋友,好多學習。

回覆 糯米米糍 的帖子

明白,明白,睇起上來,你好啱,好應該多D瞭解學校,咁才會選擇啱自己小朋友嘅學校!謝謝你嘅回覆

謝謝

先list out心水學校(鍾意佢嘅教學模式),再按地點、學費或其他原因排除你考到都唔讀嘅,淨返我報咗7間,in咗6間,最後得兩個offer(非競爭大嘅學校)。
我女都係平凡細b,報幾多間要睇小朋友承受到幾多,要知道每一次面試都係壓力,你預頭兩間係warm up,唔好一味報哂神校,你報1間同10間都係一樣,叻女嘅就間間收,你都只可以讀一間,未有咁叻嘅就只會全軍覆沒,唔同level嘅學校各報兩三間我覺得就好夠啦。

謝謝

我小朋友都係超細B今年升小,初初都覺得報10間好多,但聽下同學講完一齊報,有d二線就係報來當包底,有d明知唔會讀但只係為拎實戰經驗,所以最後都報左14間,我覺得報得多雖然係好麻煩,但今年太多變數,所以報左至算

回覆 xubin2008 的帖子

我4間有offer, 二間final in 完等result, 一間等緊final in, 一間final in 放棄了沒有去,另外二間好後先first In, 一改為拍片之後我就放棄,因為個時已經有offer 無咁心慌慌,又不是最心儀就算啦唔再迫阿仔拍片
其他失敗的全部都係video一開始已經死咗
中間個段時間不斷收reject, 個心好灰,所以好慶幸報多d死極都有d剩
拍video 都越拍越搵到多少少自己的best practice
而以我仔情況,有多d interview 經驗好有幫助,幫佢進入面試mode, 令後面個d越來越好
佢自己好知做咩,又唔會驚,仲會主動話咩咩幾點in 呀,我哋幾時練習
不過一開始拍片係極度痛苦,有好幾次/個我都想放棄

我覺得睇你自己係咪只想入直私,如是就要大包圍,會讀的都要報,博下邊間有offer,但如純粹用來back up, 就要策略性地揀D相對比較易入的私學,再博大抽獎!

我其實冇數住幾多間咁報。見到啱嘅就報,back up 又報幾間。啱啱先數咗,冇數漏嘅話原來已經有15間。我仲以為自己報好少。我報呢個數當中係包括幾間國際學校,同埋諗住全軍覆沒嘅話會再報多啲國際學校。
報一定報哂先,至多到時唔去。撞時間係幾乎一定會,咁就已經冇咁幾間。

回覆樓主:

我報了12間,只得2間私立有offer. 另2間直資waiting. 好多間熱門都在第一round後rejected. 現在博大抽獎。我個小朋友7月b,唔叻講嘢。

回覆樓主:

照報,開頭有啲當warm up都要,撞期又少1/3,有offer有啲又唔去,報多啲冇壞,最多蝕報名費

回覆樓主:

我是去年考的(即今年已讀小一),一點分享供參考:

在報考前,我制訂了三個學校list: 1. 心儀學校,入到開香檳即收工停考的(我有三間)。呢三間是我心儀也覺得非常合適兒子;2. 心水學校,入到都好開心,也樂意俾錢交學費去讀(我有八間)。呢八間是在心儀度、合適度和位置三個考慮範疇各有擅場也各有隱憂的學校。3. Ok學校,是有名氣的私小,非心儀也覺得不適合兒子,但若無其他,樂意入讀好過裸抽津小(呢個list我有三間)。

做好個list後,我報晒以上咁多間,因為早段已有list2 其中一間直資取錄,所以最後好多都無再繼續參與了。

做list嘅好處是讓自己保持清醒。我不太認同預賽於操的。尤其我仔的性格是會「厭戰」個種(呢啲真係人人不同)。再者,當收到offer也可根據自己的心水,早作決定。讓等候中的家庭可早日收call。

僅供參考。祝考小順利。

b3410    發表於 21-2-11 13:31