用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國 Guardian 公司
go

[英國] 英國 Guardian 公司

大家有介紹嗎?
今年9月開學。
謝謝

你好, 我也是煩緊呢方面嘅問題. 我睇過舊POST, 見有間anglo chinese 之前都好多人提, 有D就話好好, 有D就話吾會再續, 真係仲辛苦過揀學校呀!

kittttty 發表於 21-2-10 23:17
你好, 我也是煩緊呢方面嘅問題. 我睇過舊POST, 見有間anglo chinese 之前都好多人提, 有D就話好好, 有D就話 ...

所以依家都係上網睇下評價再慢慢選擇。

要視乎子女年齡同家長要求,如果16以上又比較獨立,家長自己英文OK,可以唔使join full package 果D,第一年join過,其實guardian 去學校搵我仔,返黎個報告其實我仔之前全部有同我講過,有咩野佢又自己搵house master 傾,買校服、電話card 果D我自己搞掂,我又唔開銀行card , 好多服務無須要,最須要host family 啫。
我個人覺得盡量唔好搵私人搞既細店,好無保障。

回覆 我係好媽媽 的帖子

Guardian 對於離鄉別井嘅學生其實好重要,特別係細個15歲嘅! 聽過好多負評,所以唔好貪平!
我個仔當年13歲過去,見完幾間之後,覺得 Pippas’服務好。重點係有各區經理,一個人唔會照顧太多學生。而最緊要就係有乜頭暈身㷫,佢好快到。比高啲嘅費用,就係買呢個 service (保險)。

另外 host family 約15分鐘車程,又有 24 hours hotline, 而我都重視每個term 見仔仔二次。所以而家都仍然繼續用。

大家最緊要比較多啲,揀個啱嘅。

admiral1008    發表於 21-2-11 14:00

我係好媽媽 發表於 21-2-10 13:57
大家有介紹嗎?
今年9月開學。
謝謝

我用White House Guardian 個basic plan ,前年開始用£780,今年£870,果時已經十四歲,大個仔好多野自己同老師及house master 講,亞仔冇聯絡過監戶人,因為冇咁嘅需要,當然佢哋一樣會提供24小時緊急支援電話號碼,慶幸用唔著,學校本身各方面都支援足夠又可以電郵他們,連機場來回及去host family學校都會安排學生夾車,所以呢兩年都只係需要host family,亦吾需要他們出席家長日,老師會聯絡家長。上年疫情有一個term在香港,WHG自動退回£1xx。
所以睇自己需要啦,睇吓邊間個計劃適合自己小朋友。

cfs 發表於 21-2-11 14:07
我用White House Guardian 個basic plan ,前年開始用£780,今年£870,果時已經十四歲,大個仔好多野自己同 ...
請問佢收費寫住長假期間 guardian fee額外£8一日,係咩嚟?另外佢啲 host family ok嗎?正考慮轉呢間

幸福花海 發表於 21-2-11 16:32
請問佢收費寫住長假期間 guardian fee額外£8一日,係咩嚟?另外佢啲 host family ok嗎?正考慮轉呢間 ...

大部分監戶人公司都會收取extra的如你聖誕節假期去住,因為佢哋預計只招待平時exeat weekend 及 half term ,呢啲就冇附加費用。 host family 我哋就冇問題呀,呢啲要撞彩又要睇個人要求,我仔冇乜要求,乾淨已經可以,上次的家庭幾好,煮食亞仔話好食,又同佢出去玩,做gym,有時亞仔又自己出去行下,學下坐巴士去附近,其實都係一個體驗

cfs 發表於 21-2-11 16:43
大部分監戶人公司都會收取extra的如你聖誕節假期去住,因為佢哋預計只招待平時exeat weekend 及 half term ...
明白了,謝謝!

我係好媽媽 發表於 21-2-10 13:57
大家有介紹嗎?
今年9月開學。
謝謝

其實間間都有人話好有人話唔好。不如你問下佢哋提供嘅host family近唔近學校,如果得一間,唔適應/唔鐘意點算?又或者最近嘅都要成個鐘先去到……,問多D了解多D先。
仲有疫情下佢哋點應對?例如pre departure covid test,有安排嘅做得好唔好?之類。

回覆樓主:

我左Crown Guardian2年

睇清條款,有d plan 好平,但係之後逐項收費

每間監護人都有好同差feedback.. pippas好似口碑都幾好, anglo 就評價兩極少少, 仲有間叫belgraevia, 比普遍貴少少, 但跟得幾貼

(係呀.. 有時仲難過揀學校)

回覆 qoo...qoo 的帖子

請問host family 是否一定要經Guardian, 有沒有途徑可以自己找?

回覆 bbchan201314 的帖子

https://www.homestay.com/united-kingdom
http://www.uk-homestay.com/#/home

https://studentstay.co.uk/homestays/

https://www.homestayconsultancy.com/

But those might not have conducted the background and DBS check.

jm0918 發表於 21-2-16 23:34
回覆 bbchan201314 的帖子

https://www.homestay.com/united-kingdom
Thanks jm0918.  What do you mean DBS check?

bbchan201314 發表於 21-2-17 00:11
Thanks jm0918.  What do you mean DBS check?

DBS check

https://cbscreening.co.uk/news/post/10-things-to-know-about-background-screening/

A Disclosure and Barring Service check (or DBS check for short) is the term used for the analysis and record of a person’s past, looking specifically at any convictions, cautions, reprimands and warnings they may have received.

https://www.gov.uk/government/organisations/disclosure-and-barring-service/about

Thanks Poyau.

幸福花海 發表於 21-2-11 16:32
請問佢收費寫住長假期間 guardian fee額外£8一日,係咩嚟?另外佢啲 host family ok嗎?正考慮轉呢間 ...

耶誕節要額外加多200鎊,Host Family好唔好其實系撞彩,不過WHGHost Family每日42鎊好平,最後一日計半日,而PIPPAS照當一日計。

yuyueng 發表於 21-2-18 12:08
耶誕節要額外加多200鎊,Host Family好唔好其實系撞彩,不過WHG佢Host Family每日42鎊好平,最後一日計半日 ...

White house現在仲係收£42,4至5年前都係這個價wow, 真係唔貴。

yuyueng 發表於 21-2-18 12:08
耶誕節要額外加多200鎊,Host Family好唔好其實系撞彩,不過WHG佢Host Family每日42鎊好平,最後一日計半日 ...

係咪聖誔住 host family 先要比多200鎊,返嚟香港就唔使?