用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

SFA

我仔仔學術ok但不算最top, 做功課唔算十分主動個種, 有時都要催促下才做, 我是working mum, 每日放工能跟佢學習情況的時間不多, 常聽到sfa需要家長高度參與, 所以想請教各位用家:-

1) 高度參與即係要去到咩程度呢?
2) 學校教得深但是否有方法令小朋友吸收得好好?
3) 幾耐會默一次書(中/英)?
4) 每天的功課量&做功課的時間如何?
5) 老師有愛心嗎? 對於追不上的學生會有補底班嗎?
6) 有沒有功課班? 功課能否在校內已完成呢?
7) 小朋友會不會一味得個讀字呢? 校內活動或者課外活動算唔算多呢?
8) 升讀sfa小一前需要作什麼準備功夫令小朋友易d適應?

十分感激!

happygirl1284 發表於 21-2-10 12:33
我仔仔學術ok但不算最top, 做功課唔算十分主動個種, 有時都要催促下才做, 我是working mum, 每日放工能跟佢 ...

我小朋友今年6年班了,希望以下可以幫到你。

1. 我們一年班也有跟進他的功課,但升上二年班時已全部放手了,只是默書,測驗和考試前,會幫他溫習。

2. 要小朋友留心聽書,回家溫習,用心做功課,便比較容易吸收。

3. 小一時一年中英各有9次默書,小四時已減少至一年中英各有6次默書。另外,每年會有3次測驗和3次考試。

4. 功課量還好,一般1小時至2小時內可以完成。

5. 老師有愛心的,對於追不上的同學,會鼓勵他們小息到教員室找老師問。

6.沒有功課班, 可以小息時在學校做功課,但比較少能於學校全部完成。

7. 課外活動OK的, 有不同的運動,棋藝,奧數,樂團等等課外活動。

8. 升小一前可先看坊間小一上學期的書和習作,因一開始開學已用下學期的書。

ivypooh 發表於 21-2-10 19:38

我小朋友今年6年班了,希望以下可以幫到你。

謝謝這位家長答得咁詳盡(emoji)(emoji)

回覆 ivypooh 的帖子

所以話點解SFA嘅升中亮麗係有原因,無論是學校,老師,家長有很多支持比到小朋友進步,令人羨慕!

回覆 happygirl1284 的帖子

我仔都似你,今年小一。(不算最top, 做功課唔算十分主動個種, 有時都要催促下才做, 我是working mum, 每日放工能跟佢學習情況的時間不多)

1) 高度參與即係要去到咩程度呢?
好在今年wfh為主,上午網課后,好多時間同佢跟。

2) 學校教得深但是否有方法令小朋友吸收得好好?
這點真的不太清楚,因為網課,所以我involve都多

3) 幾耐會默一次書(中/英)?
每個學期2-3次
不過現在冇實體課,不計分,不能作準

4) 每天的功課量&做功課的時間如何?
我認為好少功課
不知道是否因冇實體課
不過好多功課要自己教

5) 老師有愛心嗎? 對於追不上的學生會有補底班嗎?
不知道

6) 有沒有功課班? 功課能否在校內已完成呢?
沒有,我知道有人話高年班有啲乖小朋友會用小息做

7) 小朋友會不會一味得個讀字呢? 校內活動或者課外活動算唔算多呢?
於我而言,暫時係讀書為主,因為所有活動冇哂

8) 升讀sfa小一前需要作什麼準備功夫令小朋友易d適應?
e個重點!!!
一定要學識普通話,自己教哂小一上的課程,尢其中及數。
英文要識哂成個小一。這樣會輕鬆啲。
可以出去買d補充練習教,現在差不多。
我舊年都係由停課開始,自己教,所以都ok

醒目開學勳章 貢獻勳章

SFA 係叫家長放手,唔好理功課嘅學校,越早放手,就越能自理

當然,初初開學點都要幫一幫
我地當年係第一個學期見ok,第二個學期已經唔理

(不過小二轉走咗,津小班主任話:你地千萬唔好以為小二喇,就放手!佢地仲係好BB....  O咀! )

恐龍家

非常感謝你的詳細解答. 聽你咁講, 只要小朋友上課留心, 吸收到, 其實又唔係真係太大問題, 而且功課可以一至兩小時內完成都可以接受呢, 最怕係小朋友要做功課做到好夜, 玩樂同休息時間唔夠
另外想問下學校會否公布所有人的名次呢? 因為實在有少少擔心小朋友會做下游個批, 我自己壓力大, 同時又會俾到壓力佢

同埋讀sfa的小朋友多唔多要再外補呢?如果要,係補咩科多?

謝謝!

happygirl1284 發表於 21-2-11 11:16

非常感謝你的詳細解答. 聽你咁講, 只要小朋友上課留心, 吸收到, 其實又唔係真係太大 ...

今年1st term考試只公布每班頭三名.
另外,因為我地d普通話麻麻地,所以有外補中文科.

回覆 legoisland2005 的帖子

謝謝你詳盡的回覆! 入讀之前要做的功夫真係唔少野, 一聽到要自己教定小一上學期都有點滴汗, 哈哈, 不過都明no pain no gain依個道理既, 要升中好家長真係唔可以懶

數又唔係好難既
小一上數真係比較簡單

我不知道你小朋友程度,
但一定要努力,襯現在仲有七個月
可以學下多啲普通話
及認下字

我上年停課,同佢做哂cambridge starter, mover, flyer
不是考試,but go thru下vocab
不用怕

只可以話對手好強
一定要比心機,我仔沒有中下,反而老師話名次滿意。
第一個學期未計分,相信好多人未發力而已。

其實唔係好難,我相信好多私幼程度都有小一,人哋去津小可以食老本一年,但入到sfa只係啱啱好,冇老本食。
因為上年停課,我又係屋企,佢又係屋企,又冇街去,
咪教下佢lor.

回覆樓主:

我覺得如果係雙職父母都可manage,不過我建議其中一個必須可以準時收工會好啲,始終父或母都要適度投入跟下功課默書考試,亦要係適應得咁上下時(P2?) 開始放手,俾小朋友自己試下。

同埋小朋友自律性如何都重要,自律高家長少啲勞氣,做功課都快手啲,1-2個鐘完成係可以,特別係父或母係屋企監督住都會做得快啲。但做野手腳慢唔夠專注,仲要加埋放工後先跟到,的確會辛苦啲。

No pain no gain, 大人細路都一樣。小朋友學習同吸收能力較高會比較易適應。

happygirl1284 發表於 21-2-11 11:16

非常感謝你的詳細解答. 聽你咁講, 只要小朋友上課留心, 吸收到, 其實又唔係真係太大 ...

我小朋友小五開始有外補英文,始終要應付呈分試。其他科目他也不錯,可以自己應付。
至於公布名次,以前學校網站會公布每班前三名的名次,今年網站公布全級頭10的名次,而各人的名次只會印於成績表內。

happygirl1284 發表於 21-2-10 12:33
我仔仔學術ok但不算最top, 做功課唔算十分主動個種, 有時都要催促下才做, 我是working mum, 每日放工能跟佢 ...

小朋友完成2年級就插入其他學校,2年級級10內。

1)高度參與,點會唔駛呀。跟功課,温習,測驗,考試樣樣都要跟
2)學校係教得深,小朋友咪要家長幫手啦。唔幫手,自己讀,中游吧
3)默書,係唔計入總成績,keep住有A就可以啦,85分就有A
4) 功課唔算太多,每天10份內,1至2小時完成,要專心做
5)一個個老師吧,基本好的老師都走佐好多,一間傳統學校,都係鐘意上堂坐定定,識擦鞋嗰啲小朋友咁囉。追唔上,咪會同你家長傾,叫你揾人幫手。
6)有啲勤力的,會小息做功課,但無咩機會可以完成哂
7)讀書成績係皇道。有興趣班,但唔係必需參加,同埋跟其他名校水平都有點距離。
8)國語緊要,有些老師上堂播完錄音就差不多教完啦,你話要唔要自己補底。。

總括每年級10多數都會插班,都好大機會走到,剩番2至3個無走,一係走唔到,一係就好鐘意學校,出到去其他名校,就知道小朋友唔夠全面,只有讀書。

我大囡讀緊小一, 今年疫情,唔知係唔係跟往年一樣。 我不是很投入跟佢學術,平日功課我囡自己做,佢唔識會問我,通常2小時內完成。
默書測驗不多,但每次默書測驗我都有跟她一起溫習。
雖然今年只上了一個月學,但我囡很喜歡班主任,佢話老師見佢頭髮亂了,會溫柔幫她束辮子。
Sfa 的同學都很好,佢話唔夠力拎書包時,同學常常會幫忙,而且她認識了一些朋友,返學是開心的。
我囡在學校成績排中間,但我感覺這樣不錯,我囡見同學叻過自己,會更主動學習。
課外活動方面,我沒有特別參加學校的,佢有ECA堂,我囡學了一兩句日文,成日話想學多D,我無另外學了。(網課ECA堂就沒有了)
我自己另外俾佢學鋼琴,以前有學游泳,但因疫情停左。
希望解答到你的問題😊

回覆 HKEEriver 的帖子

謝謝你的解答呀! 聽到你囡囡返學開心, 做功課又自律真係好呀, 其實如果我仔去到中游我都滿足了, 有進步的動力但又唔會太大壓力, 而且sfa學術水平咁高, 就算中游應該都已很不錯了
請問你覺得學校係疫情期間既應變同支援ok嗎?

回覆 sloba123456 的帖子

你小朋友好厲害呀, 你的付出有回報, 除左家長幫手, 仲要出去補嗎? 定跟番學校教材都ok?
其實我都有d擔心佢入到sfa只得讀書, 唔夠balance

happygirl1284 發表於 21-2-17 13:38

你小朋友好厲害呀, 你的付出有回報, 除左家長幫手, 仲要出去補嗎? 定跟番學校教 ...

好多都好勁呀!個個想轉校的都好俾心機讀,務求小二轉走,因為插小三係最後機會。
多數名校,好少位可以插小四,可能依家會多啲啩,因為多人走。
外補係需要,但學校所有worksheets, notes必須背熟哂,特別係中文。
如果响sfa唔讀書,先係怪獸呀。。响一間咁著重成績的學校,想得到機會,想得到位置,成績係皇道

岩既, 入得sfa預左要搏盡, 但我真係好驚會影響到親子關係, 同埋我唔想佢童年只得讀書, 我都想佢全面d發展

happygirl1284 發表於 21-2-17 13:27
回覆 HKEEriver 的帖子

謝謝你的解答呀! 聽到你囡囡返學開心, 做功課又自律真係好呀, 其實如果我仔去到中 ...

我小朋友小一,二,也只是中游位置,幸運地,游下游下游到前面,所以不要低估他們的學習能力,今年未考呈二,已有中學offer, 可早小小上岸