用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 剛開始研究海外升學
樓主: fmc
go

[其他] 剛開始研究海外升學

Poyau 發表於 21-2-10 13:12
英國中學主要收生於
Y7(11+) Y9(13+) Y12(16+)
2022年Y10插班較Y9難
有啲當地學生完成 Key Stage 3 之後,怕讀唔掂Year 10,會轉去 university technical college,所以有啲學校既Year 10有空位多出嚟。樓主既小朋友,數理強,其他相對弱既話,可能 Year 10 入會更適合。

王家爸爸 發表於 21-2-10 18:00
有啲當地學生完成 Key Stage 3 之後,怕讀唔掂Year 10,會轉去 university technical college,所以有啲學 ...

UTC係14+收生會騰空部分Y10位
請問主要會唔會係State comp位

fmc 發表於 21-2-10 08:28
我女今年9月13歲
想幫佢準備定2022去留學
今年去又太趕,唔知有冇插班lee回事
今年去太趕同疫情關係,往返都好麻煩,所以明年9月去比較好。其實好易考,入學考試亦唔難,按照自己可負擔預算,個人覺得英國選擇多D,幾百間寄宿中學總有適合自己既。如果擔心又可以搵D多香港人既,不過最重要係子女意願。

yuyueng 發表於 21-2-11 12:55
今年去太趕同疫情關係,往返都好麻煩,所以明年9月去比較好。其實好易考,入學考試亦唔難,按照自己可負擔 ...

多謝你嘅意見
我目的唔係考咩名牌大學
係想佢見識多啲
識多啲英文

etoile 發表於 21-2-10 10:13
有冇問阿囡意願?
最大分別:加拿大凍D?

溫哥華應冇 英國中、南部地區 咁凍   

回覆樓主:

仔考慮吓non selected 中學!

fmc 發表於 21-2-10 08:28
我女今年9月13歲
想幫佢準備定2022去留學
今年去又太趕,唔知有冇插班lee回事

英國寄宿學校,寄宿生活幾開心,初中課程又冇咁緊張,不過一定要自己想去試,越細越易融入特別係英文。參加下升學講座展覧,了解下學校生活,比囡囡再了解下。
利申:仔十四歲留學

cfs 發表於 21-2-11 17:51
英國寄宿學校,寄宿生活幾開心,初中課程又冇咁緊張,不過一定要自己想去試,越細越易融入特別係英文。參 ...

多謝你嘅意見

db7mu23 發表於 21-2-11 17:45
仔考慮吓non selected 中學!

可唔可以簡單講解下 係咩嚟? 唔該

cfs 發表於 21-2-11 17:51
英國寄宿學校,寄宿生活幾開心,初中課程又冇咁緊張,不過一定要自己想去試,越細越易融入特別係英文。參 ...

係米讀寄宿學校好啲?

fmc 發表於 21-2-11 18:03
係米讀寄宿學校好啲?

我自己覺得姐,比較過同期同年紀的朋友子女,到加拿大住寄宿家庭,相比之下寄宿學校岩自己孩子啲。寄宿家庭要撞到岩的家庭,遇上大家唔夾就煩少少,反而宿舍係學校管理,入面好多不同國籍同學,學習同不同國家同學一齊生活,而且有規律一點

cfs 發表於 21-2-11 18:10
我自己覺得姐,比較過同期同年紀的朋友子女,到加拿大住寄宿家庭,相比之下寄宿學校岩自己孩子啲。寄宿家 ...

明白

fmc 發表於 21-2-11 18:03
係米讀寄宿學校好啲?
寄宿學校好,慳番返學放學時間,所有活動都起學校,時間好好用,同學一齊玩一齊食飯,之後各自做功課溫書,有時星期六日又有其他活動,係開心嘅。

yuyueng 發表於 21-2-12 00:30
寄宿學校好,慳番返學放學時間,所有活動都起學校,時間好好用,同學一齊玩一齊食飯,之後各自做功課溫書, ...

聽落應該係寄宿學校好啲
因為我目的都係識多啲朋友 多啲群體生活 見識多啲

fmc 發表於 21-2-11 18:01
可唔可以簡單講解下 係咩嚟? 唔該

Non-selective 非按學術表現收生

Poyau 發表於 21-2-12 11:51
Non-selective 非按學術表現收生

好 明白 我再搵搵資料