用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE2022校本評核安排。。。
樓主: YmOra
go

DSE2022校本評核安排。。。

ksli312 發表於 21-2-23 13:34
係咪中文科應該仲有校本吖嘛? 因為上個星期先係公司同個女印咗本讀書報告嘅 template ...

中文科仍然有,但精簡咗,由20%減至10%而矣。

小鹿揀學校 發表於 21-2-19 17:53
最應該取消中文oral, 考吓學生識唔識講嘢?仲要驚遇到攬破壞的對手

,當年「黃氏兄弟」真經典

lovedgs 發表於 21-2-24 00:37
YouTuber?

小鹿揀學校 發表於 21-2-24 08:46
YouTuber?

你search 「dse 黃氏兄弟」會知,如果我女當年考DSE遇著呢啲隊友一定吾合格

https://ent.fanpiece.com/purestalker/Dse口試黃大仙題膠到出汁-同學-我突然醒起自己都姓黃-c1315785.html

lovedgs 發表於 21-2-24 00:37

我女唔like口試除左睇左當年黃大仙朋友之外,因考校內口試同樣遇上豬隊友
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-2-26 14:21
我女唔like口試除左睇左當年黃大仙朋友之外,因考校內口試同樣遇上豬隊友
...

校內有些同學真是爭住講又離題,所以成日都好激氣,我同她说,平常心吧,又不會不合格,但遇到豬隊友都無法,試過隊友離題,幾個同學帶回正題,其實聽佢分享都好得意。今次她首輪發言,滿分左,第一次無自我激氣了。

gracelam 發表於 21-2-26 14:21
...

完全吾知會遇到咩組員(搶住講、亂講、完全吾講⋯⋯,有啲題目仲要達成共識,真係救命

小鹿揀學校 發表於 21-2-19 17:53
最應該取消中文oral, 考吓學生識唔識講嘢?仲要驚遇到攬破壞的對手

冇錯,2022年應該取消中文、English oral,因為疫情,學校根本冇時間操練,就算大型補習社亦暫停oral 練習,學生缺乏操練情況下,真不明白考評局點解要繼續oral呢?其實好想了解下有關部門用什麼邏輯做依個決定

最新資訊,明年中文口試會繼續取消,但會復考英文口試。

https://yns.page.link/7CVEy