用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 DSE2022校本評核安排。。。
樓主: YmOra
go

DSE2022校本評核安排。。。 [複製鏈接]

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-9 19:11
唔係舊年DSE,大仔大三啦!

吓!咩咁耐娜!真真不好意思呀!誤會了。

Charlotte_mom 發表於 21-2-9 23:17
我仔有份ies second draft過年後交,有同學已做好,我條懶蟲當然未做,超開心
...

我女就系一比功課(這類)按晒schedules,交得最準時,所以無分配時間溫習,這類功課好折磨佢,放好多時間 ,可能有一個好處,某日在家Zoom參加學校推薦活動,咁啱問嘅問題佢做左ies,所以佢答得比較輕鬆。

JJDBB 發表於 21-2-9 23:36
我女就系一比功課(這類)按晒schedules,交得最準時,所以無分配時間溫習,這類功課好折磨佢,放好多時間 : ...

始終有得着

回覆樓主:

我囡今天哭着打電話比我講呢件事,好傷心。今晚再傾,她話用了很多心機去做SBA(巳交),希望可拉下分,現在有些取消了,白做。有些她也部處好,想好晒,花了很多心機。好似VA 4份,第一份交左,又吾糸好有信心,戲肉在第3及第4份,現在剩返1次機會。另外中文第一次做得好好,咩又吾計算在内。所以很吾開心,我都好擔心佢太緊張,自我要求好高。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-10 07:57

natnatbaby 發表於 21-2-10 00:58
我囡今天哭着打電話比我講呢件事,好傷心。今晚再傾,她話用了很多心機去做SBA(巳交),希望可拉下分,現在有 ...

鼓勵她多做的事無浪費的,知識是財富,她已經切切實實地袋咗落袋,你要好好釋懷她。

YmOra 發表於 21-2-10 08:34
鼓勵她多做的事無浪費的,知識是財富,她已經切切實實地袋咗落袋,你要好好釋懷她。
...

多謝!她由細對自己有要求。自小我們也灌輸讀書對將來重要。她表面有些hea 下hea 下,愛理不理,實際有一定想法及知道那些要做,能做好的。我都擔心她太緊張,時勸她盡力可以了,現在時勢,世界在變,要適應世界,計劃好的也隨時在變,必須不斷調適。晚上見她表面是好一些,在看電視,看 utube。

醒目開學勳章 王國長老

natnatbaby 發表於 21-2-10 00:58
我囡今天哭着打電話比我講呢件事,好傷心。今晚再傾,她話用了很多心機去做SBA(巳交),希望可拉下分,現在有 ...

自己要求高嘅學生,咁辛苦付出咗一定係難過的。我仔ies 第一部分我都有同佢一齊傾,有認真過㗎
學樓上jm話齋,學咗嘅嘢係自己嘅。一個認真學習嘅人,無論去到邊都會成功
希望你女女繼續加油

YmOra    發表於 21-2-10 11:05

natnatbaby 發表於 21-2-10 09:38
多謝!她由細對自己有要求。自小我們也灌輸讀書對將來重要。她表面有些hea 下hea 下,愛理不理,實際有一 ...

個人估算,你囡囡對讀書有"認真"的態度已經係件好好的事,加上你上面有分享到囡囡會早早就"計劃"工作,可想她是個有"時間觀"的孩子,每樣事情都會跟她心中已編排好的"時間表"行事,所以她幾時hea幾開波也是心中有數,故你不用擔心,只是年紀尚輕時間表的安排有待成熟,這是需要給點時間佢成長的,至於壓力方面,認真嘅人好易生出壓力來,個人認為,父母的人生經驗倒可以分享給孩子聽,讓孩子明白到每個考試就如一個"難關",而難關後面不是唯一的出路,又或者這難關過不到出現突然失手是不代表自己的實力就係得咁多多,只要再來一次嘗試過難關又會是充滿希望,盡量把考DSE的歷程或視野"加闊加闊",小孩子就唔會覺得咁大壓力了,我經常這樣與女兒說,故她會比較投入學習當中,當讀書投入,成績就自自然然會跟著來呢!努力呀!

其實我覺得DSE oral 都應該要取消,因為中四下學期到而家中五下學期,已經有成年幾嘅時間都好少oral面授練習機會,帶口罩練亦唔方便,又增加感染風險,真係希望可以提早通知取消,等同學可以預早計劃分配時間。

calendula 發表於 21-2-10 13:11
其實我覺得DSE oral 都應該要取消,因為中四下學期到而家中五下學期,已經有成年幾嘅時間都好少oral面授練 ...

我女都想取消oral
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

講講吓好快就到 04 年考 DSE
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

esmehouse 發表於 21-2-10 22:06
講講吓好快就到 04 年考 DSE

出年就到了,今年課程十分十分忙。

醒目開學勳章

YmOra 發表於 21-2-10 22:21
出年就到了,今年課程十分十分忙。
我地剛剛考完試,現在對緊卷,希望順順利利完成中五課程

YmOra    發表於 21-2-10 22:54
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

YmOra 發表於 21-2-10 11:04
個人估算,你囡囡對讀書有"認真"的態度已經係件好好的事,加上你上面有分享到囡囡會早早就"計劃"工作,可 ...

謝謝你,你分析對了。她越大越認真,雖然不是很top的學生,也盡量去改善,希望取得較佳分數。她很願意和我分享學習之路,我幫不到太多,只分享經驗和看到資訊。

YmOra    發表於 21-2-17 19:18

回覆樓主:

剛開了2022DSE備戰貼,大家可分享下備戰及升學路。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-2-17 11:13

calendula 發表於 21-2-10 13:11
其實我覺得DSE oral 都應該要取消,因為中四下學期到而家中五下學期,已經有成年幾嘅時間都好少oral面授練 ...
最應該取消中文oral, 考吓學生識唔識講嘢?仲要驚遇到攬破壞的對手

回覆 esmehouse 的帖子

咁遲?我大女聖誕前已經考哂,2月頭已經見埋家長派成績表了。唉!無面授成年,S4、5好似無乜讀過咁,話咁快9月又S6,出年DSE真係有D擔心。

醒目開學勳章

ksli312 發表於 21-2-23 09:27
回覆 esmehouse 的帖子

咁遲?我大女聖誕前已經考哂,2月頭已經見埋家長派成績表了。唉!無面授成年,S4、5 ...
係呀,因為之前要就中六麻,所以遲了考,今年有冇家長日都未知,希望今年 S5 順利完成所有課程,老師唔好再 hea (其實好多老師都未夠料教),否則真係冇眼睇

YmOra 發表於 21-2-9 17:52
考評局已經出咗關於DSE2022年度嘅"校本評核"安排,只剩下中文、英文、ICT和VA嘅校本評核,且以 ...
無校本評核,對醒而懶既最有利。

YmOra    發表於 21-2-23 16:33

係咪中文科應該仲有校本吖嘛? 因為上個星期先係公司同個女印咗本讀書報告嘅 template
‹ 上一主題|下一主題