用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 關於學校對學生嘅評價
go

關於學校對學生嘅評價

收到老師call,簡短講下小朋友係學校同課堂上嘅表現。基本評語同我所觀察嘅差唔多,上課專心,功課完成情況唔錯,性格樂觀積極啦咁,但係等級就係俾中上,咁係咪代表仲有好大嘅進步空間?因為疫情嘅關係,係學校做咗一次學科評估,英數90+,中文80+,常識90+,常識60+。呢間學校背景係4成上b1,每級人數150人。中上,係咪代表唔係好掂?

ys_kwong 發表於 21-2-9 14:21
收到老師call,簡短講下小朋友係學校同課堂上嘅表現。基本評語同我所觀察嘅差唔多,上課專心,功課完成情況 ...
中上係咪等於一半人之上,又未到頂。150/4,約3x-4x!常識60+確係有進步空間!其他科可以keep住或再加油上升!我覺得一定沒有唔係好掂,但真係有進步空間!

回覆樓主:

中上就係中上。150人,就是排~50至70。唔係好叻,但肯定不是“唔係好掂”,有進步空間。

回覆樓主:

又未必咁差。有時,老師要求好高,中上,可能其實幾好。一班40 +人,考第7-9,老師話佢成績中上

jlpcilcl 發表於 21-2-9 14:56
又未必咁差。有時,老師要求好高,中上,可能其實幾好。我小朋友,一班40 人,考第7-9,老師話佢成績中上
...

一班40人,考7-9,講中上又好像委屈了一點。但又想唔到點形容。

收到老師call,簡短講下小朋友係學校同課堂上嘅表現。基本評語同我所觀察嘅差唔多,上課專心,功課完成情況 ...
明白你感受,當大女小學時,成績都係9989左右,成績已經是班top10內。但到細仔初小時,成績係9999,連平均分都係9,家長會前心諗,點到會入到top 10內,點知入唔到不突止,仲去到2x,當刻,下巴跌咗落嚟老師仲叫我再出啲力,push佢前啲小朋友倆不同校。
自此,我明白到唔同學校唔同同學,大家質素唔同,有呢個差異不意外呀。基本上,阿細學校,要全9999中至尾先可以打入top 10內,如果你小朋友呢個成績,其實真係一般。

回覆 PTL_L 的帖子

好多謝你嘅分析,要繼續加油了

回覆樓主:

老師

回覆樓主:

每個老師都有唔同嘅詞語運用,表達方式,樂觀/悲觀情緒。不如嘗試與其他老師再溝通,看看過往學兄學姐嘅實際情況(數據分析始終係最客觀資料),最後可能有開心新發現

唔差,繼續加油

回覆樓主:

如學生平分5個組别 中上→頭40%
如學生平分7個組别 中上→頭43%
所以中上已達B1或邊緣