用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 啟思小學 啟基學校
樓主: candiceLingLing
go

啟思小學 啟基學校

clean112 發表於 21-2-11 15:35
請問你哋點解轉學?當年你小朋友英文程度如何呢?多謝晒

我到而家都唔太明白學校點解會收超齡B, 即係我小朋友係6歲,但有啲同學已經8歲半快9歲,咁我小朋友點叻都好難同佢地比,你能想像我的心情嗎?

minichong28 發表於 21-2-14 22:11
我到而家都唔太明白學校點解會收超齡B, 即係我小朋友係6歲,但有啲同學已經8歲半快9歲,咁我小朋友點叻都 ...

嚇!sorry,我見識少,第一次聽到。比如,妳小朋友6歲,返緊小一,咁8歲小朋友唔係應該插班讀小三嗎? 其實我唔係太清楚啓思喺收生方面個標準係點樣

回覆 clean112 的帖子

唔好話你, 我都唔明, 我問過班主任, 佢話"唔會呀", 我地成班小朋友成日參加生日會, 點會唔知呢....

minichong28 發表於 21-2-17 10:02

唔好話你, 我都唔明, 我問過班主任, 佢話"唔會呀", 我地成班小朋友成日參加生日會,  ...

聽你咁講,是否學校收生比較隨意?咁你小朋友返學返得開心嗎?老師有冇愛心呢?

clean112 發表於 21-2-10 10:27
Thx,原來係咁樣。今年我哋應該好大機會讀啓思小一,但屋企語言并唔係英文,不過以後的確打算俾仔仔海外升 ...

我女啓幼,啓小有offer..最後揀左 PLKIS. 兩者價錢差不多,又係IB. 但PLKIS small class 而且全英文,好似抵讀D。

多數家長都比較隨意, 唔太緊張小朋友升學, 或目標唔會太高, 小朋友都好乖既, 老師好有愛心, 當然如果小朋友好主動的話, 讀IB真係比較適合, 我小朋友當年相對比較文靜, 屬觀察型, 所以學校多數無咁重視

回覆 lovelysnake 的帖子

都係, 而家我小朋友轉左學校, 全英小學, 又有net, 除左啟思個廚房之外, 真係無野比唔上

lovelysnake 發表於 21-2-17 22:26
我女啓幼,啓小有offer..最後揀左 PLKIS. 兩者價錢差不多,又係IB. 但PLKIS small class 而且全英文,好似 ...

又係嘅

minichong28 發表於 21-2-18 09:52
回覆 lovelysnake 的帖子

都係, 而家我小朋友轉左學校, 全英小學, 又有net, 除左啟思個廚房之外, 真係無野 ...

介意講嚟聽吓宜家讀緊什麼全英小學嗎?我哋今年報學校比較少,所以錯過咗好多小學報名

兩間都係好學校,都係本地課程,啟思IB 教,啟基活動教學,兩間主要係教法不同,校網不同
學費差距主要係IB 比較貴,的確兩間學校的學生升中時都有一部份外海升學,或者打算將來海外完成學業,家長心態輕鬆D, 成績唔係band 1 因為唔係谷成績,二線成績但唔差,視乎家長想要甚麼

lovelysnake 發表於 21-2-17 22:26
我女啓幼,啓小有offer..最後揀左 PLKIS. 兩者價錢差不多,又係IB. 但PLKIS small class 而且全英文,好似 ...

請問你女開始讀 plkis未呀?我女讀緊本地幼稚園,下星期去interview plkis, 唔知會唔會好難入呢?我都係覺得plkis好抵讀,但我老公覺得校舍好細

honeymelonkids 發表於 21-2-20 23:38
請問你女開始讀 plkis未呀?我女讀緊本地幼稚園,下星期去interview plkis, 唔知會唔會好難入呢?我都係覺 ...

而家grade 1, so far ok. 聽講要waiting. 不過有学生去其他国家都好快有入。開学学21人,而家19人。
學校細,但呢個價錢,一分$一分貨,第日大D先轉閒大D。學校細感覺冇今多架構今複雜,校長日日早上在門口等學生,又親自出email and reply email。

clean112 發表於 21-2-18 10:41
介意講嚟聽吓宜家讀緊什麼全英小學嗎?我哋今年報學校比較少,所以錯過咗好多小學報名
...

plkis 在天后

lovelysnake 發表於 21-2-21 09:19
而家grade 1, so far ok. 聽講要waiting. 不過有学生去其他国家都好快有入。開学学21人,而家19人。
學校 ...

Thanks for sharing, 你覺得老師質素好嗎是否有經驗的ib老師?

honeymelonkids 發表於 21-3-2 23:20
Thanks for sharing, 你覺得老師質素好嗎是否有經驗的ib老師?

老師IB經驗不太清楚,但老師Encourage 學生自己學習,家長不用參與她的學習。