用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校(小學)退學情况
go

[小學] 國際學校(小學)退學情况

請問各位有小朋友讀緊IS yr 5既家長,多唔多人退學?

聽好多LS既朋友講,呢幾個月多咗好多退學,轉校/移民case...

我小朋on waiting list,想access下有無機會wait到,plan吓下一步點做

cmybabies 發表於 21-2-8 13:32

聽好多LS既朋友講,呢幾個月多咗好多退學,轉校/移民 ...

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210208/mobile/bkn-20210208150040137-0208_00822_001.html

lovebb2 發表於 21-2-9 07:39
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210208/mobile/bkn-20210208150040137-0208_00822_001.html

報紙寫到好嚴重,國際學校有退學潮

https://hk.appledaily.com/finance/20210208/KIXL5AZL6VGWXLO6MCNXHDDXHQ/

lovebb2 發表於 21-2-9 07:41

個幾間債券ISF, CIS, Harrow係特別受國內人歡迎,而家少咗佢地來香港,債券價格下跌都好正常,香港人都唔需要買(或都買唔起)。
其他我女的學校和朋友的IS都不是特別多人走,佢哋本身好多都有外國護照,沒有移民壓力。
但IS整體係少了expats, 又多咗好多local ,疫情過後會唔會多咗人走就唔知。

cmybabies 發表於 21-2-8 13:32

聽好多LS既朋友講,呢幾個月多咗好多退學,轉校/移民 ...

你排緊邊間?阿女y5 ,佢果班未有人退學
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

小寶貝兒 發表於 21-2-9 09:08
你排緊邊間?阿女y5 ,佢果班未有人退學

pm

964000 發表於 21-2-9 08:56
個幾間債券ISF, CIS, Harrow係特別受國內人歡迎,而家少咗佢地來香港,債券價格下跌都好正常,香港人都唔 ...

我都覺得係。而且現在網課,未能番港仍然可以網課... 所以我可能要再等等

lovebb2 發表於 21-2-9 07:41

我覺得經濟又唔係好,又少咗外來學生,啲debenture 二手價跌唔出奇。但退學潮就好似講得有啲誇,同埋身邊都多咗父母會諗國際學校。

AliciaT 發表於 21-2-9 12:41
我覺得經濟又唔係好,又少咗外來學生,啲debenture 二手價跌唔出奇。但退學潮就好似講得有啲誇,同埋身邊 ...

我就係以前從沒考慮過讀國際學校,只認識傳統名校的家長。
而家都係比小朋友讀國際學校。

AliciaT 發表於 21-2-9 12:41
我覺得經濟又唔係好,又少咗外來學生,啲debenture 二手價跌唔出奇。但退學潮就好似講得有啲誇,同埋身邊 ...

D記者跟本都唔知國際學校的情況,學校又不會接受佢地訪問,訪問又講不到英文,唯有自己亂咁作

CHP    發表於 21-4-27 15:05
b3410    發表於 21-2-9 13:24

964000 發表於 21-2-9 13:09

D記者跟本都唔知國際學校的情況,學校又不會接受佢地訪問,訪 ...
朋友囡想轉國際學校,間間都話要等位

蘋果日報寫果d大跌價債券,係2022至2024年到期的末日債。2024都算,2022果隻,就得出年一次機會入學,唔得就被學校用面值贖回。大跌價都係正常。

其實讀開國際冇必要趕住走,我小朋友學校就小人走,反而多咗local school 轉入嚟

我自己想幫小朋友從LS轉IS, 感受到仍然係僧多粥少,競爭仍大。

回覆樓主:

唔見小女班上有學生退學,學校公佈的插班生人數都同以往相若,無加多左

回覆樓主:

多謝各位回覆。

多咗人想從LS 轉IS, IS又無乜人退學... 唯有靜靜地等... 希望快D有好消息。

估計還有機會,去年年底一批,今年第一季相信又會有另外一批,y5係熱門年份,好多家長會先安排入英國本地y5,再上y6已便有足夠時間備考中學文法學校。請保持1, 2星期跟學校收生部密切溝通以便掌握最新資訊。

v369234 發表於 21-2-9 19:49
估計還有機會,去年年底一批,今年第一季相信又會有另外一批,y5係熱門年份,好多家長會先安排入英國本地y5 ...

謝謝你!希望有機會啦!

一直都有人走,eg 台灣人,日本人,澳洲人咁,因為香港網上學習了成年,佢哋返自己國家,可以返實體學。也有本地生移民,暫時唔多,不過下學年九月開學,應該會明顯見到。新入學的,當然只係本地生。

貝珠 發表於 21-2-10 20:04
一直都有人走,eg 台灣人,日本人,澳洲人咁,因為香港網上學習了成年,佢哋返自己國家,可以返實體學。也 ...

疫情初期停課太久,我地都好多同學番咗自己國家繼續上學,但自從外地相繼爆疫及學校六月復課時,佢地已經番哂來,也聽過有人教不如番大陸搵間國際學校讀住先,但都係plan暫時冇人真係退學。