用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 性別與教育系統
樓主: Azzurro
go

性別與教育系統 [複製鏈接]

akys 發表於 21-2-8 17:31
對第三點有一些體會。除咗個別極端乜都唔理嘅爸爸外,從認識的朋友和其他同學仔家長身上感覺到一般來說,媽 ...

大部分家庭係媽媽比爸爸緊張學業很多
一部分係媽媽爸爸平衡
小部分係爸爸比媽媽緊張學業,也是失衡

我觀察底下,成績好的學生一般係來自媽媽爸爸平衡

你覺得呢?

ANChan59 發表於 21-2-8 18:59
回覆 Jane1983 的帖子

My 2 cents

不論爸爸媽媽,一天都是只有二十四小時
如果媽媽負擔了大部分家務,同時負責大部分教育,教育質量肯定被拖低

最理想狀態當然係,爸爸媽媽同時負責家務,同時負責教育
次一點的是:媽媽負責家務,爸爸媽媽同時負責教育,這一個組合也比較常見

在教育王國,我見到很多男用戶高度參與家庭教育,隨之而來的是:小朋友成績比較好
貌似很多家庭教育奔潰的例子都是只有媽媽負責家務及教育

所以我想,這個邏輯關係說明白的話,更多男性會參與教育,因為是一個直接因果關係

October. 發表於 21-2-8 20:40
女人不知不覺將仔女既學業當成自己既事業來奮鬥,阿仔阿女成績佳即係阿媽既業績好,成績唔理想阿媽會好沮喪 ...

我家裡是爸爸比媽媽更看重孩子教育
在教育王國,其實也見到不少男用戶很著緊

很簡單邏輯,多一個腦袋去研究教育問題,事情就會有更好結果

但是反過來,和其他興趣愛好(汽車,遊戲機,事業等等)不同
孩子教育奔潰會導致嚴重家庭問題。。
就算對教育不感興趣,從避免將來問題角度看,還是很應該投入教育多一點。。

女孩子男孩子明顯受到內化社會導向的影響
(當然我大力鼓勵孩子以後讀理科)

到了職場,就輪到玻璃天花板
孩子是男孩可能不覺得有什麼影響,因為是既得利益者
孩子是女孩的話,可能就會很介意(影響到我的利益啊嘛。。)
雖然我看到很多父母看不到玻璃天花板的問題。。

回覆 Azzurro 的帖子

男性形像在兒童成長中當然重要,這個是毋庸置疑。

但你講到如果幼稚園多些男教師,會提高成績,呢個就難講。不過都無數據論証,討論亦係清談,無咩意義。

akys 發表於 21-2-9 00:08
用哦功和靠嚇去糾正。有幸升中四後覺醒,自行調整畤間,而家12點幾喺度溫chem。夜晚唔願瞓,日頭唔願起身 ...
哦功和靠嚇我都慣用好彩,男仔真係如陳SIR所言, 越大越開竅, 我仔由小一唔合格,到中學成績不俗,所以家長唔好太早就放棄.
夜晚唔願瞓係後生仔習慣來,我仔都係半夜三更先瞓, 我地由佢費事勞氣, 有時係EK睇到網友中學仔女夜晚幾點幾點就瞓覺, 我都一額汗, 差別太大.

我仔打機夜瞓我都接受, 坦白講,如果佢成績唔OK既話, 可能我都冇咁"開明", 發癲都唔定.  

因為你個小朋友係女,你在意glass ceiling係好正常。
但因為你係男人,你唔明白有時候限制女性事業發展的,是女性天生回歸家庭的心,遠多過職場上對女性的壓抑。30幾歲,女人生理時鐘開始tick tock。生兒育女後,即使有工人,女性多少會想多花時間陪伴和照料嬰孩,心思並非一門勇往直前要向上爬。

Azzurro 發表於 21-2-9 09:30
我家裡是爸爸比媽媽更看重孩子教育
在教育王國,其實也見到不少男用戶很著緊
係,EK 有唔少爸爸對教育孩子好有心得,俾左唔少分享 .

阿媽緊張成績會更加具體, 細緻到每一次默寫都唔放過; 阿爸就可能睇整體.

Azzurro 發表於 21-2-9 09:23
如果媽媽負擔了大部分家務,同時負責大部分教育,教育質量肯定被拖 ...

你講的因果關係我覺得過份簡單化整件事,忽略很多重要因素!

我試舉例:
1。父母的學歷及專業資格
2。父母的職業
3。父母是否需要經常出差
4。家中是否有傭工及或鈡點傭工
5。家中長輩有否參與孫兒女的教育方向
6。父母的教育理念是否一致,你是假設一致的,但現實大部份不同調,兩人積極參與之下,衝突無可避免
7。家庭資源是否配合父母的教育理念及方向
8。在子女教育方面,父母如何分工,
9。⋯⋯

為什麼不少母親主導的失敗機會較高呢?

我識得的朋友是太太過份重視子女的考試成績,特別是沒有工作,在家主要照顧家庭及兒女學業,兒女的成績是她的成績表及成就。過份聽三姑六婆的意見信以為真,催谷丈夫及女兒配合,結果非常明顯,不用說出來。

通常處理這些問題是先解決夫妻關係的問題,丈夫對太太的關愛跟成績表沒有關係。大家弄清楚 ultimate objectives of education and the best scenario for kids。太太放棄一些不切實際的烏托邦,慢慢放手,丈夫才可以參與其中。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Azzurro 發表於 21-2-9 09:15
大部分家庭係媽媽比爸爸緊張學業很多
一部分係媽媽爸爸平衡
小部分係爸爸比媽媽緊張學業,也是失衡

有時候要明白父母嘅思維會有不同。有時會擦出不好的火花。

普遍而言, 大部份男人有以下想法:

1)結果為上,過程唔重要
2)接受last minute溫書,成績交到就算
3)預習? 做note? 每日溫書? 做又得,唔做又得,同樣,成績交到就算,理鬼你點讀。(自己從來冇做notes 習慣,多數抄或影印會做的同學)。
4)補習? 可以唔補就唔好補。
5)除非要PG,平時成績唔好落後就算,留待公開試一試定輸贏。

呢個情況下如果太太認為爸爸要幫手叫孩子預習,做notes,每日溫習,通常敷衍了事。

Azzurro 發表於 21-2-9 09:23
如果媽媽負擔了大部分家務,同時負責大部分教育,教育質量肯定被拖 ...

有些人真的不懂教小孩,但又特別上心。這又做成另一個問題。問題可以比放任更差。後者都起碼家庭和睦,前者可以日日家嘈屋閉。

男人願意主動的話,教仔可以是樂趣。如要勉强,就多數無幸福。不能一概而論吧。

October. 發表於 21-2-9 12:15
哦功和靠嚇我都慣用好彩,男仔真係如陳SIR所言, 越大越開竅, 我仔由小一唔合格,到中學成績不俗,所以 ...

我嘅靠嚇好犀利,身體力行,明話驚佢唔死,舊機未壞就幫佢用積分換咗部SE,大啲Mon, 64G storage, 快CPU適合打機用。哈哈! 有問佢要唔要開個Steam Account俾佢玩我多年儲藏的遊戲,啲浪費生命嘅Strategy, Simulation games 好好玩架, 嚇到佢耍手擰頭。

akys 發表於 21-2-9 13:46

咦?我係咁喎……所以呢度尐媽咪講補充練習講考試測驗範圍,我半句咀答唔上

akys 發表於 21-2-9 13:46

會檢討過程, 點溫書、點TAKE NOTES ...... 通常係唔多滿意個成績, 交到成績返來, 就唔理佢用咩方法讀.

其實教仔女最忌諱的是一本通書讀到老,孩子不斷改變中,進步,倒退中,要了解原因,才可以對症下藥,彈性處理。

如果take notes, pre-reading,drill 可以保證成績,世界會更美好。每個小朋友都獨特的,冇一個方法適合大部分人。我只能夠保持良好溝通關係,讓他感受無條件的愛,不會推年輕人出門口,時辰到就會開竅。

執阿仔教科書最著數,九成新,冇 highlight,冇筆記,冇 pre-read ,中三前讓賽,平時分拉零,中三操咗6個星期六理科及數學卷,跟著就慢慢發力。

他幼稚園老師冇一個男人,我太太員識煲水及碌公仔麵,蛋都唔識煎,家務全靠服務了23年的菲傭姐姐,CEO的指引,家務不重要,反而出入安全,衛生最重要。阿仔的活動,邊個有時間邊個去,唔得爺爺代表。

中二開始,根本不理他的默書,測驗,考試。如果要補習就開聲,不過補習會影響打機的機會,所以佢做最少的準備去考試,成績讓我們不會限制他的打機時間,By the way 佢打機時間佔三成。

我去陪個仔成長,因為佢識陪我玩,因為我喜歡踢足球,睇波,睇經濟新聞,周圍逛,我們是朋友,負責 entertainment, chef 。到現在,我大膽咁講,將來結婚都好,他會返屋企食飯,因為我煮飯他好滿意,而且我們經常交流。相反地,他教我冲飲咖啡,試威士忌及清酒。

我的目標不是成績,是感情,互相投其所好。

October.    發表於 21-2-9 22:12
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 21-2-8 17:31
對第三點有一些體會。除咗個別極端乜都唔理嘅爸爸外,從認識的朋友和其他同學仔家長身上感覺到一般來說,媽 ...
我哋屋企爸爸緊張過我

ANChan59 發表於 21-2-9 20:02
其實教仔女最忌諱的是一本通書讀到老,孩子不斷改變中,進步,倒退中,要了解原因,才可以對症下藥,彈性處 ...

Hi5啊陳sir.~~我都系咁实踐,證实係work. 不过正如你所言,無-本通書,大家要睇人而靈活变通,就算同-个阿媽生,同一个环境,兄弟姊妹都可能要用唔同方式相处。

Jane1983 發表於 21-2-9 12:31

因為你個小朋友係女,你在意glass ceiling係好正常。
身邊同事,太多女仔一旦結婚生bb,就轉part time , 甚至唔做了,在家湊小朋友。就算有長老,有工人,也不放心,一定要自己日日睇住。好可惜,讀咁多年書,成績不俗,專業人士,本可以大有作為。而且呢個習慣好似會傳染,一個傳一個,搞到高層請人都開始頭痛,唔敢請女仔。唔係性別歧視,實在是栽培多年,一結婚生仔就前功盡棄。

回覆 b3410 的帖子

無辦法,可以說是母性,亦可說是大自然的呼喚。好多年前,我舊老板講起一個電話,星期日就要出差,有幾多已為人母的女人,忍心拋下年幼子女而去?
Glass ceiling係有,但香港相對是Merit based的。結咗婚、生埋小朋友,做做吓唔想做的多。

b3410 發表於 21-2-9 21:43
身邊同事,太多女仔一旦結婚生bb,就轉part time , 甚至唔做了,在家湊小朋友。就算有長老,有工人,也不放 ...

我都見不少人都係咁樣,放唔低子女及家庭。

我家的CEO好錫個仔,但同時亦喜歡個人事業發展,她在前四後六的時候,后四個星期已經想返工。但係我們有默契,不會其中一個長駐外地,為咗咁,我們是損失不只一次的升遷機會。

CEO為佢假期跟個仔同步,毅然放棄跨國企業的高層,不上去國內做老總,反而大幅減薪去教育機構做高層。頭一兩年可以放暑假,但之後,越升職之後,暑假都要昄實好多嘢。

有失也有得,當兒子反叛期開始的時候,在機構她主管「全人發展」,她下面好多社工,教育及臨床心理學家,他們教識我們如何與兒子同行。

三個原則:
1。任何時候保持良好的溝通關係;
2。無條件的愛及付出;
3。不要迫年輕人出門口。

每個都係如何維持相互關係,不是男女平等,不是學業成績。關係好,自然水到渠成,夫妻關係也是一樣!

b3410    發表於 21-2-10 09:52
‹ 上一主題|下一主題