用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 性別與教育系統
樓主: Azzurro
go

性別與教育系統

ANChan59 發表於 21-2-11 13:04
我估可能帖主不是香港出生,来到香港特区之后才有这些看法!

认识两三个国内移居香港的新女性,多 ...

朋友都無得做咁激

Jane1983 發表於 21-2-11 13:15
朋友都無得做咁激

她太主观反应,以为我不了解香港女性,事实上我可能比她更了解,一句话正中她的死穴!

Jane1983    發表於 21-2-11 13:52
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Jane1983 發表於 21-2-11 11:25
回覆 Azzurro 的帖子

你對女性的待遇咁悲天憫人,令我有d唔好意思,我地活得好好的
同感……我都覺得香港女生地位同待遇相當唔錯~若然要挑骨頭去到高層有暗盤升男唔升女,咁又真係唔太嚴重。要挑剔某尐職業男女比例不均,我又觉得唔需要太執著。

akys 發表於 21-2-11 13:15
個人感覺或從一兩個身邊親友得來的感受唔會全面,要了解父母平衡參與對孩子的影響可以參考學者的論文, Go ...
夠有話單親就會對小朋友点点点,好traumatised云云……但亦唔一定。

回覆 Yanamami 的帖子

望遠d,而家大學收生,女生的比例係越來越高。文科唔使講,商科亦已經失衡,各科都被半邊天攻佔。
香港黃金剩女越來越多,呢樣令人擔心過女士被歧視和欺凌。

樓主重視成績,但其實講咩都假,讀書第一樣係睇天聰,即係基因。再講就係個人努力。
家庭環境、父母關懷、良師益友呢d對一個人心理健康成長,會成為一個點樣的人,是否快樂的關係更大。

Jane1983 發表於 21-2-11 18:34

望遠d,而家大學收生,女生的比例係越來越高。文科唔使講,商科亦已經失衡,各科都 ...
我又唔担心喎……結婚、單身、生育與否……-样係个人選擇。

ANChan59 發表於 21-2-11 13:04
我估可能帖主不是香港出生,来到香港特区之后才有这些看法!

认识两三个国内移居香港的新女性,多 ...

本人有舊款的香港出生紙。。
https://www.weforum.org/reports/gender-gap-2020-report-100-years-pay-equality
這個議題不獨香港大陸,大陸很多人關心這個議題當然
即便走得最遠的北歐,還是需要很多跟進

關於幼稚園男老師,原來都頗多文章有討論
香港
https://www.thenewslens.com/feature/2017menjobs/54280

http://varsity.com.cuhk.edu.hk/varsity/9905/teacher.htm
https://www.thinkhk.com/article/2018-11/01/30610.html
https://www.edb.gov.hk/tc/about-edb/press/legco/replies-written/2012/20040129118691.html

外國

https://global.chinadaily.com.cn/a/202005/13/WS5ebb59f5a310a8b241155506.html
https://slate.com/human-interest/2017/10/a-male-preschool-teacher-reflects-on-the-stigma-keeping-men-out-of-pre-k-classrooms.html

性別平衡對行業本身有什麼好處
婦科就是一個好例子,長久以來婦科醫生絕大部分都是男性
https://en.wikipedia.org/wiki/Women_in_medicine#Women's_health_movement,_1970s
自從多了一點女性醫生,婦科終於開始有重大變革
之前跟著家人去看婦科醫生,婦科男醫生說,你要相信醫生
但是綜合語氣,臉部表情和肢體語言,我明白這句話的意思是:關於女性身體,你要相信男性

Azzurro 發表於 21-2-12 04:25
https://www.weforum.org/reports/gender-gap-2020-report-100-years-pay-equ ...
如果係女醫生同你講同一番話呢?如果你個心-直有男女不平等條刺,听者可能会有唔同会意?你会唔会專登去揾个女婦科医生睇症?竟然而家多左咁多,可能你感覺会好尐?你係病人,有選擇將自己身体交俾邊個医生呢~

立志單身或唔生小朋友,呢d係個人選擇。想settle down,無人追,搵唔到伴侶,呢d係被逼接受。而家似乎後者居多。

自從多了一點女性醫生,婦科終於開始有重大變革@@@
呢d唔算咩重大變革吧!

之前跟著家人去看婦科醫生,婦科男醫生說,你要相信醫生
但是綜合語氣,臉部表情和肢體語言,我明白這句話的意思是:關於女性身體,你要相信男性
@@@
醫生幫你治療,叫你唔使擔心,要相信醫生。這個你演繹為男女唔平等,變成女性身體,要相信男性,真是有點走火入魔。

Jane1983 發表於 21-2-12 10:15

立志單身或唔生小朋友,呢d係個人選擇。想settle down,無人追,搵唔到伴侶,呢d係 ...

轉個念吖~碰唔上啱既夾既,亦唔係好事,别為settle而settle. 又唔係話立志独身定点,而感情事係要两个人,你-个人無論想点都無用,正如揀工揀学校咁,人揀你你揀人。隨緣~係呢个情况下觉得“被逼”接受現实就越發觉得無奈、好慘。如果話生BB係上天既禮物,咁良缘又何嘗唔係?缘呢家野不礙就係啱時间地点机遇,有旧同学同事表示(都各有家室),呀~其实你係我理想型,果时好想追你不过怕被拒無胆追,哦!我除左可以咁反应仲何以点?

Yanamami 發表於 21-2-12 11:21
轉個念吖~碰唔上啱既夾既,亦唔係好事,别為settle而settle. 又唔係話立志独身定点,而感情事係要两个人, ...

哈哈,乜你舊同學咁搞鬼。人到中年,好食好住,有老公有仔女,幸福家庭,最大吉利是係遇到愛情。

得閒飲茶算啦

Azzurro 發表於 21-2-12 04:25
https://www.weforum.org/reports/gender-gap-2020-report-100-years-pay-equ ...

估唔到你係香港出世,你的想法又真係另類嘅!

點都好,祝你
身體健康
心想事成
萬事如意
百無禁忌

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

del  

Yanamami 發表於 21-2-12 08:36
如果係女醫生同你講同一番話呢?如果你個心-直有男女不平等條刺,听者可能会有唔同会意?你会唔会專登去揾 ...

因為要查看身體,當事人看婦科的時候自己希望選擇男醫生
很久之前也看過女醫生,我也去了陪診
但是這次由於家附近的私家醫院只有男醫生
由於情況有點緊急,沒時間去堅持找一個女醫生

作為親人,我不介意男女,因為按道理醫生是專業的,不分男女
但是就診的時候,和上次看女醫生比較,我發現男女因素還是有的

Jane1983 發表於 21-2-11 18:38

樓主重視成績,但其實講咩都假,讀書第一樣係睇天聰,即係基因。再講就係個人努力。 ...

為什麼我說幼稚園的時候會說成績,因為說可以量化的結果才更容易理解影響有多大
雖然現在幼稚園只有女老師,但是不是說所有女老師都性別定型
目前社會不管男女都比較大比例的人有性別定型
有一定比例男老師(希望不是性別定型的)在幼稚園裡面作用應該是明顯的

長遠來說,如果社會上大部分人都打破性別定型,自然在幼稚園裡面都不會性別傾斜

一個幼稚園如果提高男老師比例到百分之二十,可能容易發現這個幼稚園的派小學成績有進步
如果全部幼稚園同一時間都提高男老師比例到百分之二十,這個進步就難以在短期發現
因為小學和幼稚園是固定比例,中學和小學也是固定比例
反而在更之後的(並非拉 curve)文憑試就能體現出來,不過到時候就會說文憑試成績和幼稚園老師性別有什麼關係!
(雖然我認為有關)

一個幼稚園如果提高男老師比例到百分之二十,可能容易發現這個幼稚園的派小學成績有進步。

@@@

幼稚園升小學的派位,自行講父或母係咪舊生,兄姊是否在讀,有埋第一名子女和同宗教,25分,差不多必收。咪話同幼稚園有無男老師無關,基本上小朋友讀唔讀幼稚園都一樣收。

到大抽獎,根本係運氣,更唔使講。

考直資私校,多少講實力,但結果靠家長和學校誠實公佈,當中幾分真幾分假,難說。

Jane1983 發表於 21-2-11 18:34

望遠d,而家大學收生,女生的比例係越來越高。文科唔使講,商科亦已經失衡,各科都 ...

大學學生性別失衡,我覺得和小學呈分試有一定關係
呈分試各科比重為中文、英文、數學各佔9;常識佔6;視藝佔3;音樂佔2
如果說女生利於語文,男生利於數學,常識算是性別中立(雖然也是寫字為主)
很明顯中文和英文是重複計算。。。偏袒女生
就如很多人文憑試在中文滑鐵盧,影響升學

香港係要學好中文英文,但是在升中學,升大學等等評核環節,不應該有相同比重
不論讀書或就業,大部分都是一個語言主導
按我理解,其他各大地區,雖然也學英語或其他語言,但是都係單語言為主
香港更多人(例如我自己。。)係兩頭唔到岸,中文沒大陸人好,英文沒英國人好。。

Azzurro 發表於 21-2-16 08:58
為什麼我說幼稚園的時候會說成績,因為說可以量化的結果才更容易理解影響有多大
雖然現在幼稚園只有女老師 ...
新年快樂!
閣下努力推動的男女平等理念.
或者教育理念.
三言兩言,
或者,長篇大論對教育系統,甚至一般家長,老師,學生,
有幾大的影響?

說實的, 什麼是好的教育系統?

你說的平等主義,
別的家長是利己主義.
兩者.能夠融合嗎?

要改變一個系統/觀念/歧視,…, 需要什麼?
時間和力量.

所以, 如果要發揮你所想,
首要,教導自己孩子為上.
這是一個殘酷的現實.

雖然學校未至於在社會上一般現實.
但學校真是社會縮影.
很多社會元素,特質, 在學校中已經存在.

先不講什麼貴族學校,傳統學府,…
就普通一間地區小學,中年班已經開始分精英班,
去區分學生, 資源和教育重點, 分配可有偏重?
而精英班學生有什麼態度?家長們有什麼態度?

以上種種,  能否用自己意願和理念,去改變???
現實, 人家只會反問一句: 你是誰?為何聽你的?

所以, 如果要說話有力.可從實力開始.
教導好自己小朋友, 先自求多福.
才分享寶貴經驗.

另外, 你說的幼兒教育,男女幼師問題.
應該先去理解幼兒心理學.

好一些事, 是事出必有因.